Svijet
UN NEZADOVOLJAN

Pjongjang lako zaobilazi sankcije
Objavljeno 11. rujna, 2017.

Što se više međunarodnih sankcija uvodi protiv Sjeverne Koreje kako bi zaustavila programe nuklearnog i konvencionalnog naoružanja, to ih Pjongjang više pokušava zaobići, piše u izvješću stručnjaka UN-a objavljenom protekloga vikenda. Do objave dokumenta došlo je uoči odluke koju se u ponedjeljak očekuje od Vijeća sigurnosti o osmom nizu sankcija protiv Sjeverne Koreje.

"Zemlja nastavlja izbjegavati embargo na oružje, stroge financijske i sektorske sankcije" koje je uveo UN, "pokazujući da što je više sankcija, sve su brojnija njihova zaobilaženja", rezimiraju stručnjaci. Njihovo razdoblje proučavanja proteže se od veljače do kolovoza. Tijekom tog vremena "Sjeverna Koreja je napravila značajan pomak u području oružja za masovno razaranje unatoč najpotpunijem režimu ciljanih sankcija ikada uvedenom u povijesti UN-a", bilježi se u dokumentu. Nakon dva nuklearna testiranja 2016., Pjongjang je ispalio 14 balističkih raketa 2017., od kojih dvije međukontinentalne, podsjećaju stručnjaci čije je izvješće zaključeno prije nego je ispaljena raketa srednjeg dometa iznad Japana polovinom kolovoza, a nuklearno testiranje izvedeno početkom rujna. "Sjeverna Koreja nastavlja kršiti financijske sankcije s agentima u inozemstvu koji vrše financijske transakcije u ime nacionalnih entiteta", piše u dokumentu. U tijeku su istrage o nekoliko dosjea koji uključuju Siriju i afričke zemlje, ističu stručnjaci.

Suprotno rezolucijama UN-a, Pjongjang nastavlja izvoziti praktički sve proizvode uvrštene u rezolucije UN-a, što joj je donijelo najmanje 270 milijuna dolara u proučavanom razdoblju, po dokumentu. H

IRANSKI PRIMJER

Njemačka je sklona diplomatskom rješenju radi prekida programa nuklearnog naoružavanja Sj. Koreje, izjavila je kancelarka Angela Merkel u nedjelju, navodeći kao primjer pregovore s Iranom koji su doveli do sporazuma 2015. SAD, Rusija, Kina, Francuska, V. Britanija i Njemačka potpisale su s Teheranom sporazum kojim se predviđa postupno i uvjetno ukidanje međunarodnih sankcija u zamjenu za jamstva da će Iran ograničiti svoj nuklearni program na civilne svrhe i neće se opskrbiti atomskim oružjem.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana