Svijet
URAGAN NOSI DVOSTRUKU PRIJETNJU

Irma se sručila na Floridu, more preplavilo Miami
Objavljeno 10. rujna, 2017.

Uragan Irma u nedjelju se svom snagom sručio na Floridu, na otočje Florida Keys, donijevši sa sobom dvostruku prijetnju razornih vjetrova i porasta razine mora koja je prouzročila jednu od najvećih evakuacija u američkoj povijesti.

Oluja koja je dan prije pogodila sjevernu obalu Kube ojačala je na 4. kategoriju kad je u nedjelju u 7 sati prema lokalnom vremenu pogodila jugozapad otočnog grada Key Westa brzinom od 210 kilometara na sat, objavio je državni centar za uragane. Kako javlja CNN, vjetar je lomio stabla kao da su žigice te ostavio bez električne energije više od milijun ljudi. Pojavile su se i snimke na kojima se vidi kako se more počinje izlijevati na ulice Miamija. Očekivalo se da će uragan podići razinu mora za 4,6 metara na jugozapadu Floride, što bi moglo prouzročiti katastrofalne poplave za tisuće domova. “Poduzmite nešto sada da biste zaštitili svoje živote”, savjetovao je državni meteorološki servis Key Westa dodavši kako je riječ od ekstremno opasnoj situaciji koja ugrožava živote.

Floridski službenici naredili su evakuaciju 6,3 milijuna ljudi, odnosno oko trećine ukupnog stanovništva te savezne države, čime su stvorene velike gužve na autocestama i u prihvatnim centrima.

Irma je ubila najmanje 25 ljudi na karipskom području te se očekuje da će izazvati milijardu dolara štete Floridi, koja je treća najmnogoljudnija američka savezna država.

Irma je u SAD stigla nakon što je uragan Harvey krajem kolovoza donio rekordnu količinu oborina u Teksasu te izazvao dosad neviđene poplave i usmrtio najmanje 60 ljudi, a štete se procjenjuju na 180 milijardi dolara. Atlantska sezona uragana trajat će još gotovo tri mjeseca, do studenoga. Atlantikom trenutačno hara i uragan Jose koji je pogodio već Irmom uništene Male Antile, a iako je njegova snaga u opadanju, on kao uragan 4. kategorije i dalje predstavlja opasnost, piše Washington Post.

Irma je na Kubi prouzročila štetu sličnu onoj na drugim karipskim otocima prošlog tjedna. Bilo je to prvi put da je uragan 5. kategorije pogodio Kubu od 1932. godine, objavili su državni mediji, a tamošnje vlasti naredile su evakuaciju oko milijun ljudi.

Željka Fuchs, direktorica Centra za klimu i vodu na institutu New Mexico Tech, koja se među ostalim bavi i istraživanjem uragana, komentirala je uragan Irmu za HRT, upozoravajući kako je specifičan po tome što je izrazito i jak i velik, a ta kombinacija veoma je rijetka u slučaju uragana.

Komentirala je i povezivanje ovogodišnje sezone uragana s klimatskim promjenama na cijelom planetu. “Nikada ne želimo povezati samo jedan događaj s klimatskim promjenama jer je to statistički netočno. Ono što znanstvena zajednica može reći je da su klimatske promjene utjecale na intenzitet uragana, odnosno kada dođu jačeg su intenziteta”, istaknula je Fuchs. “Klimatskim promjenama i globalnim zatopljenjem imat ćemo izmjene ekstremnih situacija - vremena kad će biti puno oborina i vremena kad će biti suša”, zaključila je.

Dijana PAVLOVIĆ/H
Jose prošao pokraj Kariba

Uragan Jose prošao je u nedjelju sjevernije od francuskog karipskog teritorija Saint Martin i Saint Barthelemy nego što se očekivalo donoseći olakšanje stanovnicima otoka. Dva teritorija uništena su prije nekoliko dana u prolasku uragana Irme. Francuska meteorološka služba koja je ranije izdala crveno upozorenje objavila je rano ujutro u nedjelju da uragan prolazi 125 kilometara od Saint Martina i da je utjecaj na to područje "znatno manje ozbiljan." Vjetar je imao brzine do 60 kilometara na sat, a najviši valovi bili su jedva tri metra. I maleni otok Barbuda razoren u prolasku Irme također nije bio na putanji Josea. Većina od njegovih 1800 stanovnika evakuirana je nakon Irme na susjedni otok Antiguu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana