Osijek
NAKON LJETNOG DEŽURSTVA U VRTIĆIMA

Roditelji: Ne želimo više plaćati vrtić kada ga dijete ne pohađa!
Objavljeno 11. rujna, 2017.
Trakavica o plaćanju vrtića u srpnju i kolovozu vuče se već godinama

Nakon završetka sezone dežurstva u vrtićima i jaslicama Dječjeg vrtića Osijek, roditelji upozoravaju: Nešto se mora promijeniti. “Ne želimo dočekati sljedeće ljeto i opet plaćati uslugu koja nam nije dostupna”, kažu.

Trakavica o plaćanju usluge korištenja dječjeg vrtića u srpnju i kolovozu vuče se već godinama. Naime, situacija je takva da je u srpnju i kolovozu u pravilu od 26 vrtića i jaslica njih 15 zatvoreno, a da su roditelji djece ipak dužni plaćati uslugu jer im je ostavljena mogućnost da djecu dovode u dežurni vrtić. No, dežurni su vrtići nerijetko, posebno za roditelje kojima radno vrijeme počinje rano ujutro i/ili koji nemaju automobil, u stvarnosti nedostupni, pa im djeca ostaju kod kuće. Također, nije tajna, u dežurnim se vrtićima velik broj djece ne osjeća ugodno, posebice oni najmlađi koji teško podnose da im se preko noći mijenjaju odgojiteljice i sredina. Tako, dok roditelji rade i plaćaju vrtić, kritičnu masu osječkih mališana čuvaju dadilje koje majke i očevi dodatno plaćaju, ili članovi šire obitelji.

Paralelno, roditeljima se i javnosti kontinuirano servira priča kako ne postoji potreba da svi vrtići budu otvoreni ljeti, a da nitko, koliko je poznato, među roditeljima nije nikada proveo, primjerice, anketu na početku pedagoške godine u kojoj bi se oni izjasnili u kojoj mjeri im je potreba usluga čuvanja djece ljeti. Jer, ako je opće poznato da najveći dio radne populacije u ljetnim mjesecima ne koristi više od dva tjedna godišnjeg odmora, otkud onda pretpostavka da preostalih šest-sedam tjedana u srpnju i kolovozu vrtići ne bi trebali bi otvoreni, odnosno da ti isti ljudi nemaju potrebu za čuvanjem djece? Poruka roditelja jasličara i vrtićaraca je jasna: ili učinite sve vrtiće ljeti dostupnima, ili nas prestanite obvezivati da dva mjeseca u godinu plaćamo uslugu koju nam ne možete pružiti!

Njihova je pretpostavka kako otvaranje jedne ili dviju mješovitih skupina u svakome vrtiću ljeti ne bi spriječilo odgojiteljice da iskoriste pravo na godišnji odmor, a roditelji bi konačno odahnuli. Znali bi što plaćaju, pa bi to i učinili, odnosno smanjio bi se i problem naplate Dječjem vrtiću Osijek s obzirom na to da u ljetnim mjesecima roditelji često koriste jedan ili oba dijela “mjeseca godišnjeg odmora”. Naravno, ona manjina koja ga ne iskoristi tijekom deset mjeseci regularne godine, unutar kojih gotovo da nema mališana koji iz vrtića ne izostane na račun bolesti.

Ivana SOLAR
Može i drukčije - dežurstvo u Striboru

Mimo popisa od 11 dječjih vrtića koji su na području Osijeka trebali biti dežurni u srpnju i kolovozu 2017. godine, 1. srpnja vrata je posebnom i naglom odlukom Grada Osijeka otvorio i Dječji vrtić Stribor. I to ne kao dežurni vrtić za djecu iz više vrtićkih jedinica, nego isključivo za djecu koja u Striboru pohađaju redovite programe. Ovaj je potez tada pokrenuo lavinu negodovanja mnogih roditelja čija djeca pohađaju druge vrtiće koji ljeti nikada nisu dežurni, ali i djelatnika Dječjeg vrtića Osijek koji su tvrdili kako se Stribor otvorio za možda desetak djece. No, kada se danas pogleda tablica dolazaka djece u dežurne vrtiće u kolovozu, neke su stvari puno jasnije. U Striboru je u kolovozu u prosjeku bilo 25 djece svaki dan (samo jedan dan ispod 20, a njih 30 i više pet dana zaredom). S time da je jedan dio djece, čiji roditelji nisu bili informirani da je Stribor otvoren, uredno čitavo ljeto dolazio u dežurstvo u vrtić Mak, a jedan dio djece koji redovitu pedagošku godinu pohađa u Striboru nije uopće išao u vrtić jer su ih roditelji radi uštede ispisali ne znajući da će vrtić biti dežuran, a naknadni reupis nije im odobren. Kada se sve zbroji, proizlazi da je približno 40 mališana svaki dan imalo potrebu koristiti uslugu redovitog programa vrtića Stribor u ljetnim mjesecima, iako on inicijalno uopće nije trebao biti otvoren. Pretpostavka je da bi se isto dogodilo u bilo kojem vrtiću koji je tijekom ljeta bio zatvoren.

GRADSKA UPRAVA: OTVORENO PITANJE OD KOJEGA NE BJEŽIMO

Ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, Svjetlana Takač, kaže kako o tomu koliko će i kako roditelji plaćati uslugu čuvanja djece u vrtićima odlučuje osnivač ustanove, Grad Osijek. A Grad je odlučio da se usluga plaća čitavu godinu jednako, neovisno o tome je li dijete u vrtiću. Uz iznimku prava korištenja “godišnjeg odmora” u trajanju od jednog mjeseca ili dva puta po 15 dana bez plaćanja (što većina roditelja realno tijekom godine iskoristi zbog bolesti djeteta).

Davor Brust, voditelj Odsjeka za prosvjetu, tehničku kulturu, djecu i mladež Grada Osijeka, kaže kako su svjesni ovoga problema te najavljuju promjene.

- Riječ je o otvorenom pitanju od kojega ne bježimo. Pravila o sufinanciranju boravka djece u vrtićima nisu 'Sveto pismo', mogu se promijeniti. Trenutačno je takva situacija da je u pripremni rebalans gradskog proračuna, a i da se za neke nove odluke o ovome pitanju čeka i formiranje novog Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Osijek, te izbor ravnatelja u prosincu - kaže Brust.

No, kako ovo nije prvi put da iz Grada ovakvim obećanjima smiruju roditelje, ostaje pričekati lipanj 2018. godine i vidjeti hoće li iduće ljeto uistinu i donijeti toliko dugo i žarko željene promjene.

skupo

NEKI RODITELJI LJETI PLAĆAJU I VRTIĆ I DADILJU

Možda ste propustili...

UDRUGA ZA POLJEPŠANJE GRADA “MOJ OSIJEK” I MUZEJ SLAVONIJE

U subotu Susret ugode s glumicom Vlastom Ramljak

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije