Osijek
UZ ZAVRŠETAK 18. MEĐUNARODNIH ETNO SUSRETA

Općina Bilje čuva svoje narodne običaje poput obiteljskog srebra
Objavljeno 11. rujna, 2017.
Gosti, a ponajviše KUD-ovi, pokazali su koliko imamo veliko bogatstvo u različitosti

Galeriju fotografija poledajte OVDJE.

 

U općini Bilje i dalje su ustrajni u krilatici kako “poput bogomdane prirode i naši običaji služe kao obiteljsko srebro – samo ih treba razumjeti i voljeti”. Štoviše, mišljenja su kako možda i naša budućnost leži u revitalizaciji prošlih vrijednosti koje su nam “komparativna prednost” u današnjem svijetu.

Ne čudi što su stoga u nastojanjima za očuvanjem tradicije dogurali do punoljetnosti - u subotu i nedjelju u Bilju su, u organizaciji Općine Bilje, pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije i Hrvatske turističke zajednice te brojne suorganizatore i partnere, održani 18. Međunarodni etno susreti.

Tradicionalno se održavaju početkom rujna i mjesto su okupljanja i prigoda da se kuša bogata ponuda lokalnih jela i pića, uživa u narodnom stvaralaštvu, suvenirima, autohtonim poljoprivrednim proizvodima i običajima uz ples i pjesmu. Gosti, ponajviše kulturno-umjetnička društva pokazuju koliko toga imamo zajedničkog, ali i veliko bogatstvo u različitosti.

- U sada već prepoznatljivoj destinaciji ruralnog turizma, cilj nam je razvijati turizam temeljen na prirodnim resursima, turizmu kulture i očuvanju kulturne baštine, te elementima održivog razvoja - tradicionalnoj poljoprivredi, narodnoj umjetnosti i tradiciji narodnih običaja - pojašnjava Daniela Mihaljević, direktorica Turističkog ureda Općine Bilje.

Oba su dana donijela bogatu ponudu (i dobar posjet) sajma domaćih proizvoda, suvenira i ručnih radova. Subota je počela natjecanjem u streličarstvu, održana je i grahijada. Nedjelja je, uz sajam, bila dijelom više namijenjena djeci. Za njih je održan prikaz starih sportova, organizirana je kazališna predstava. Ovaj se put ovom Susretu pridružio i JU Park prirode Kopački rit, koji je za djecu (i njihove roditelje naravno) ponudio vožnju vlakićem od Bilja do parka prirode.

No središnji dio dvodnevne manifestacije bio je subotnji nastup KUD-ova. Ove godine predstavilo se deset društava, od Jadrana, preko Međimurja pa do Baranje, ukupno 250 sudionika. Sve je počelo mimohodom od dvorca Eugena Savojskog, KUD-ovi su potom zastali na kružnom toku uz izvedbu jedne koreografije, pa potom produžili do velike pozornice. Ondje je svaki od KUD-ova izveo svoj program. Naposljetku, obje su večeri završene u revijalnom tonu, u subotu je koncert održala Mia Dimšić, a susreti su zaključeni nedjeljnim nastupom TS-a Kas.

Dario KUŠTRO

Željko Cickaj

načelnik općine Bilje

- Nastojimo svake godine organizirati što bolje etnosusrete, jer ako želite privući goste i ako želite da manifestacija uspije, morate uvijek uložiti još više truda i napora. Pomoć udruga koje djeluju na našem prostoru značajna je, tako da je ovo rezultat zajedničkog napora i ulaganja. Pokazalo se kako nam iz godine u godinu ide sve bolje. Ovo što možemo vidjeti daje nam razloga da budemo zadovoljni, i mislim da je to ono čemu mi u organizaciji ovih susreta težimo.

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike