Mozaik
SMOTRA FOLKLORA U JAKŠIĆU

“Pjesmom u jesen” 16. put
Objavljeno 11. rujna, 2017.

Već 16. put vrijedni članovi HKUD-a “Slavonija” iz Jakšića organizirali su svoju smotru folklora, pod nazivom “Pjesmom u jesen”. Na toj tradicionalnoj folklornoj priredbi okupilo se deset folklornih skupina koje su u dvoipolsatnom programu prikazale pjesme, plesove i običaje svoga kraja, pred velikim brojem posjetitelja. Jakšićki su folkloraši od svoje smotre napravili trodnevnu manifestaciju, koja je počela fišijadom, a završit će Smotrom dječjeg folklora.

Čuvari baštine

Uz predsjednika Darija Pažina, sudionicima smotre i posjetiteljima obratio se i načelnik Općine Ivica Kovačević.

- Čestitam vam vaša dva desetljeća postojanja, vaših 20 godina rada društva, koje ste podigli na vrlo visok nivo. Gdje god ste nastupali, bili ste ponos općine Jakšić, prezentirali ste naše običaje, Jakšić i Slavoniju. Gostovali ste po cijeloj Hrvatskoj, ali ste bili i naši predstavnici u Europi. Da ste u tome ustrajni, govori i 16 godina vaše smotre folklora.

Požeško-slavonska županija i župan Alojz Tomašević podržavaju sve smotre folklora kao čuvare baštine i običaja, daju im punu podršku, posebno u ovim vremenima, kada je cijelu Slavoniju, ali i naše krajeve napustilo mnogo stanovnika u potrazi za poslom i boljim životom.

- Da, dobro je rekao načelnik Kovačević, ovo je manifestacija pjesmom u Jakšić, jer ovdje u Jakšiću vidimo ovoliko ljepote, ovoliko prekrasnih ljudi koji su došli prikazati svoje običaje. Jesen je za nas uvijek posebna, jer se ubiru plodovi, zbraja sve učinjeno tijekom godine, sprema se ljetina. Vrijeme je da zaboravimo sve tegobe, vrijeme je da iziđu naše djevojke, snaše, baje, da pokažu svoje ruvo. Ovdje danas možemo vidjeti mladost koja nije zaboravila svoju tradiciju, bogatstvo koje su u ormarima u nasljeđe sačuvale bake i djedovi. Ovo bogatstvo Slavonija mora pokazati - istaknuo je župan Tomašević, koji je smotru proglasio otvorenom.

Sve je počelo svečanim mimohodom svih sudionika uz pjesmu i ples na ulicama Jakšića, uz svečano ukrašene zaprege i gizdave jahačice i jahače na konjima.

Cjelovečernji koncert

Na velikoj pozornici školskih sportskih terena svoje pjesme, plesove i običaje prvo su izveli domaćini, HKUD Slavonija Jakšić, a nastavili su KUD “Elizabeta Jalžabet”, Varaždinska županija, KUD Posavka iz Oborova, Zagrebačka županija, KUD Seljačka sloga iz Baranjskog Petrovog Sela, Osječko-baranjska županija, KUD Sveta Ana iz Vučjaka, kraj Karlovca, KUD Bratinečko srce iz Bratine, općina Pisarovina, Zagrebačka županija, Matica Slovačka Kukučin-Kuntarić Jakšić, KUD Zavičajno društvo Rama iz Pleternice, KUD Vesela Šokadija iz Gundinaca, Brodsko-posavska županija, Muška pjevačka skupina Grabarčani iz Grabarja, Požeško-slavonska županija te KUD Lovor iz Trnjana, Brodsko-posavska županija. Između nastupa folkloraša goste su svojim urnebesnim situacijama iz svakodnevnog ruralnog života zabavljale snaš' Perka i snaš' Mara iz Vukovara.

Nakon smotre folklora sve sudionike i brojne goste zabavljala je cjelovečernjim koncertom Marija Pavković Snaša, koju je pratio domaći TS Srce bećarsko.AGM Kruna

Možda ste propustili...

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

OSMI PUT U SLAVONSKOM BRODU

CMC 200 Slavonija fest: Parni valjak

Najčitanije iz rubrike