Zdravlje
STUDIJA PREVENCIJA

Ublažite migrene i tenzijske glavobolje
Objavljeno 11. rujna, 2017.
Iznenadni osjećaj pritiska u glavi poznat je većini ljudi, no uzrok je često nepoznat

Iznenadni osjećaj bubnjanja i pritiska u glavi poznat je većini ljudi, no uz 360 raznih vrsta glavobolja uzrok je često nepoznat, kaže Hartmut Goebel, glavni liječnik u njemačkoj klinici za bol.

Nažalost, za neke osobe te glavobolje nisu povremene niti su simptom druge bolesti. Migrene, kao i histaminske i tenzijske glavobolje, bolest su same za sebe.

Migrene

Na svakih sto osoba njih od 15 do 20 pati od migrena, kazao je Goebel. Bol u pravilu pogađa jednu polovicu glave i ometa normalan život. Pogođena osoba često završi u krevetu uz osjećaj stalnog bubnjanja u glavi. Bolove ponekad prati povraćanje i osjetljivost na svjetlo, zvuk i mirise. Napadi migrene traju od četiri sata do tri dana, a okidači za te vrste glavobolja su stres, snažno svjetlo, glasna glazba i alkohol.

Guenter Rambach, potpredsjednik njemačke lige za bol, pati od migrena nekad i 20 dana mjesečno. U njegovu slučaju promjene vremena, svjetla, mirisi, stres, pozitivni ili negativni, izazivaju migrene. "Migrena stalno tu viri u pozadini, uvijek je tu", kaže Rambach.

Kako bi se spriječili migrenski napadi, pojedinci moraju održavati uredan način života. "Isto vrijeme spavanja i odmora, objedi u isto vrijeme mogu imati pozitivne učinke kod migrena", kaže Charly Gaul iz njemačkog društva za migrene i glavobolje. On također predlaže redovito vježbanje koje povećava izdržljivost i sportove poput plivanja, trčanja, vožnje biciklom ili hodanja.

Tenzijske glavobolje

Gotovo 50 posto svih glavobolja tenzijske su glavobolje, objašnjava Goebel. U usporedbi s migrenama, bol je slabija. Pacijenti opisuju bol kao potmulu i stalnu. Može zahvatiti bilo koji dio glave i traje od 30 minuta do sedam dana.

"Mišići na glavi pokazuju veću osjetljivost na bol, napeti su", kaže Goebel.

Tenzijske glavobolje često se javljaju nakon što je osoba provela čitav dan pred računalom te su ramena i vrat izloženi istoj vrsti opterećenja predugo.

U liječenju tenzijskih glavobolja Gaul preporučuje primjenu ulja peperminta na sljepoočnice ili uzimanje sredstava protiv bolova. No upozorava na oprez pri uzimanju sredstava protiv bolova: "Treba ih uzeti samo onda kad su bolovi neizdrživi."

Ljudi s kroničnim tenzijskim glavoboljama, što znači da se događaju više od 15 dana mjesečno, mogli bi doći u obzir za uzimanje antidepresiva jer je poznato da ublažavaju tegobe.

Histaminske (cluster) glavobolje

Histaminske glavobolje najrjeđe su od tri vrste glavobolja i pogađaju jednu na svakih tisuću osoba.

"Prije su ih zvali samoubilačkim glavoboljama", kaže Goebel. Riječ je o teškoj glavobolji koja pogađa jednu stranu glave i lokalizirana je u predjelu oka.

Pacijenti ju opisuju kao ubod nožem kroz oko u glavu. Napad traje između 15 i 180 minuta, a često se ponavlja nekoliko puta dnevno. Drugi simptomi su začepljenje nosa, suzne oči i obješene vjeđe. Pacijenti se liječe triptanima, vrstom lijeka koji su uobičajeno koristi za druge vrste teških glaovobolja ili kisikom koji se udiše kroz masku. U prevenciji tih glavobolja pacijentima se nekad daju kortikosteroidi.Hina

Na svakih sto osoba njih od 15 do 20 pati od migrena

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POMOĆ KOD GASTROENTERITISA

Đumbir protiv povraćanja kod djece

2

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE

Ovisnosti: Najveći ubojica je pušenje, slijedi alkohol

3

ATLETSKO STOPALO ČESTA JE ZARAZNA GLJIVIČNA INFEKCIJA KOŽE IZMEĐU PRSTIJU

Topli i vlažni podovi izvrsno su hranilište za gljive na stopalu