Kultura
IN MEMORIAM GORDANA KREBELJ

35 godina voljela je i živjela za lutkarstvo
Objavljeno 10. rujna, 2017.

U ponedjeljak, 4. rujna, u 67. godini napustila nas je Gordana Krebelj, kreatorica lutaka koja je, između ostaloga, odigrala nezamjenjivu ulogu u oblikovanju vizualnoga dojma Zagrebačkoga kazališta lutaka.

Gordana Krebelj diplomirala je likovne umjetnosti na zagrebačkoj Pedagoškoj akademiji, a od 1980. u stalnom je angažmanu u Zagrebačkom kazalištu lutaka. U 35 godina umjetničkoga djelovanja, kao scenografkinja, kreatorica lutaka i kostimografkinja, likovno je osmislila više desetaka naslova. Kreirala je lutke za televiziju i spotove te sudjelovala u radu lutkarskih škola u Celju i Grazu. Surađivala je sa svim zagrebačkim kazalištima te s kazalištima u Rijeci, Osijeku, Varaždinu, Virovitici, Splitu, Celju, Beču, Berlinu i Münsteru.

Punih 25 godina surađivala je sa Zlatkom Bourekom, koji je ostavio izrazitog traga na njezinoj estetici. Stoga se njezina estetika odmiče od konvencionalne, odričući se klasične, slatkaste ljepote lutaka za volju snažnih karaktera, kako u svijetu životinja, tako i u ljudskim likovima. U dugogodišnjoj karijeri Gordana Krebelj pokazala je jaku autorsku osobnost, ali i prilagodljivost redateljskoj viziji te je surađivala, među ostalima, s cijenjenim lutkarskim redateljima Zoranom Mužićem i Draženom Ferenčinom te doajenom hrvatskog lutkarstva Davorom Mladinovom.

Na SLUK-u u Osijeku 2013. ovjenčana je nagradom za dugogodišnji doprinos lutkarstvu. U Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića kreirala je ili izrađivala lutke u brojnim predstavama kao što su: Direktor kazališta, Dobro jutro, dobar dan, Brončani kotlić, Baltazar i tenor Koko, Božićni roščić, Papčić i Zvončić. N.Vek.

Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike