Kultura
JUBILARNI, 25. HRVATSKI FESTIVAL JEDNOMINUTNIH FILMOVA

“Out of sight” Pola Mallafréa apsolutni je pobjednik najsimpatičnijega festivala
Objavljeno 11. rujna, 2017.

Vezani članci

U POŽEGI OD 22. DO 28. SVIBNJA

Nagrada autoru najviše prijavljenih filmova

ZAVRŠIO 24. MEĐUNARODNI FESTIVAL JEDNOMINUTNOG FILMA

Grand Prix poljskom filmu “Wojtek”

FESTIVAL JEDNOMINUTNIH FILMOVA

Na 24. izdanje festivala u Požegi stiglo 60 jednominutnih filmova iz cijeloga svijeta

POŽEGA - Hrvatski festival jednominutnih filmova, mnogima najsimpatičniji festival sedme umjetnosti u Hrvatskoj, ove je godine proslavio 25. rođendan. Među 60 filmova, koji su ušli u službeni natjecateljski program jubilarnog izdanja festivala, stručni je žiri apsolutnim pobjednikom i dobitnikom glavne nagrade, Grand Prixa proglasio film “Out of sight”, španjolskog redatelja Pola Mallafréa. Zlatna plaketa otišla je u Gruziju filmu “A little beetle” i redateljici Elene Sebiskveradze, srebrna plaketa filmu “Fuga” bosanskoheregovačkog redatelja Zorana Ćatića, koji je ujedno i dobitnih nagrade publike. Brončanu plaketu dobio je brazilski film “One day at the time” redatelja Bruna Mancinellea. Posebna nagrada UNICA-e, koja se dodjeljuje za promicanje razumijevanja među narodima i novog načina filmskog izražavanja pripala je filmu “Lee on 21st century” redatelja Sajedura Rahmana.

Međunarodni ocjenjivački sud bio je u sastavu Stanimir Trifonov, redatelj iz Bugarske, Nedžad Begović, filmski i kazališni redatelj iz BIH, Čejen Černić, hrvatska redateljica, Tomislav Šakić, filmolog i Zvonimir Karakatić.

Za ovogodišnje izdanje festivala filmske minute, koji se 25 godina održava u organizaciji Udruge GFR Film-Video Požega, bilo je prijavljeno 449 filmova iz 49 zemalja (28 filmova iz Europe,11 filmova uz Azije, 5 filmova iz Afrike, 1 film iz SAD-a i 4 filma iz Južne Amerike).

- Nije mi žao što smo se upustili u pustolovinu zvanu festival jednominutnih filmova. Festival čine autori i publika. Hvala autorima diljem svijeta koje smo pokrenuli svojom jednominutnom idejom, lokalnim i državnim institucijama koje su nas podržavale. Posebno želim istaknuti brojne generacije mladih Požežana koji su tijekom svih ovih godina odradili lavovski dio posla. O tom svjedoči više od 6500 prijavljenih filmova iz 83 zemlje iz cijelog svijeta - rekao je Željko Balog, direktor i utemeljitelj festivala.

I ove je godine festivalskoj večeri prethodio petodnevni Požeški filmski tjedan ispunjen programima za sve uzraste: filmska radionica za animaciju za djecu osnovnih škola, projekcija filmova “Uzbuna na Zelenom vrhu” Čejen Černić, razgovor s redateljicom te film “Ustav Republike Hrtvatske” Rajka Grlića, izložba fotografija Jeana Marca Caraccija.

Ovaj je festival najstarija međunarodna filmska manifestacija utemeljena u Hrvatskoj i održava se od 1993. Svake ga godine posjeti više od 100 filmaša iz svih krajeva svijeta, a festivalski program godišnje pogleda više od 30.000 gledatelja. N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike