Sport
EUROBASKET 2017: KOMENTAR VLADIMIRA KRSTIĆA

Dobro je da smo izbjegli domaćina
Objavljeno 8. rujna, 2017.
Hrvatska neće imati lagan zadatak, kod njih sve počinje od Šveda, dok je pod košem Mozgov u stanju napraviti veliki posao

Uvodni dio Europskog prvenstva, onaj u skupini, košarkaši Hrvatske odradili su onako kako se od njih i očekivalo. Možda je nakon dvije uvodne utakmice javnost bila malo skeptična, jer protiv objektivno slabijih protivnika nismo briljirali. Ali to su bile prve utakmice, koje je bilo najvažnije dobiti bez većih problema. To nam je uspjelo, pa smo zahtjevnije suparnike mogli dočekati maksimalno fokusirani. Crna Gora bila je prvi ozbiljan test, u toj smo utakmici vodili 40 minuta, malo smo možda u završnici zakomplicirali stvari, ali smo uspjeli sve privesti kraju. Protiv aktualnog prvaka Španjolske izbornik je isprobao i neke taktičke varijante, koje su se pokazale kvalitetnima, stoga se može očekivati da je nešto noviteta ostalo i za turski dio prvenstva. Sa Španjolskom smo igrali u egalu, a to je pokazatelj da smo na dobrom putu, jer su se Španjolci poigravali s ostatkom skupine, u kojoj su ipak zaslužili prvo mjesto. Protiv Češke su neki igrači iz drugog plana dobili minutažu, iskoristili su je, što je ohrabrenje uoči drugog dijela. Neki stariji igrači su se dodatno odmorili, neki možda i nametnuli, a najvažnije je da se nitko nije ozlijedio i da utakmice odluke igramo kompletni.

Od dvije mogućnosti koje su nas mogle čekati u osmini finala, mislim da je Rusija pogodniji suparnik od Turske, koja ima ipak slabiji igrački kadar. Ali, dobro je što smo izbjegli domaćina, jer u užarenoj istanbulskoj atmosferi nije lako igrati. To znam iz vlastitog iskustva, jer sam bio dio naše reprezentacije, koja je 2001. godine na Eurobasketu prokockala onu veliku prednost u četvrtfinalu. Naravno, to ne znači da nas čeka lagan zadatak u nedjelju, jer su Rusi kvalitetno odradili utakmice u skupini, gdje su izgubili samo od Latvije, te su završili treći zbog slabijeg međusobnog omjera. Od kvalitetnih reprezentacija dobili su Tursku na otvaranju i Srbiju. Imaju glavu i rep, a jasno je da sve počinje od Šveda, dok je pod košem Mozgov u stanju napraviti veliki posao. Ne treba podcijeniti ni ostatak kadra jer je riječ o igračima koji igraju u jakim klubovima, stoga znaju kako igrati ovako velike utakmice. Hrvatska je lani najavila svoje veće mogućnosti, za godinu dana je potvrdila napredak. Imamo lidere u Bogdanoviću i Šariću, a u reprezentaciju su se vratili Popović i Tomas, koji su donijeli i dodatno iskustvo. Dobrim igrama smo vjerujem izgradili i samopouzdanje, a Hrvatska ima i kvalitetu da prođe i u sljedeću rundu.

 
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku