Sport
EUROBASKET 2017.

Prave stvari tek počinju u Turskoj
Objavljeno 9. rujna, 2017.

Vikend donosi sasvim novi Eurobasket, na kojem više nema prigode za popravne ispite jer sada kreće nokaut-faza. Osam (od 24) reprezentacija otišlo je kući iz Helsinkija, Tel Aviva, Cluja i Istanbula. U Turskoj je ostao najbolji kvartet D skupine, a među njima je i naš nedjeljni protivnik u osmini finala. Reprezentacija Rusije za razliku od Hrvatske i preostalih 11 selekcija nije morala na put, promijenit će samo dvoranu, jer će odsad sve utakmice igrati u Sinan Erdem Areni, gdje se može natiskati oko 14.000 gledatelja.

Hrvatska u Istanbul stiže iz Rumunjske, gdje je odradila dobar posao u pet utakmica C skupine. Četiri pobjede (Mađarska, Rumunjska, Crna Gora, Češka) i jedan poraz (Španjolska) bili su samo zagrijavanje za “ono pravo”, koje za izabranike Aleksandra Petrovića počinje 10. rujna i nadamo se traje do posljednjih termina Eurobasketa.

Prije posljednjih utakmica po skupinama, Hrvatska je znala da će joj protivnik u osmini finala najvjerojatnije biti Rusija, a u igri je bio i domaćin Turska. Na kraju je rasplet bio očekivan, te ćemo nakon osam godina ponovno igrati s Rusima na kontinentalnoj smotri. Te 2009. smo se sastali čak dvaput u Poljskoj, prvo smo izgubili u skupini (59:62), a potom smo dobili u razigravanju za poredak od 5. do 8. mjesta (76:69).

Pred nama je tako deseti međusobni sraz (imamo četiri pobjede) na EP-u, ali od ovog Hrvatska jako puno očekuje. Svjesni su naši košarkaši težine koju donosi otvaranje nokaut-faze, ali izbornik je danima prije najavljivao da najbolje izdanje planira od nedjelje. Od početka prvenstva pa kroz skupinu bilo je vidljivo da se Hrvatska diže, stoga nije nerealno očekivati da se 10. rujna u 20.30 sati predstavimo u top-izdanju.

- Napravili smo dobar posao u Rumunjskoj, dobili smo one utakmice koje smo morali, a protiv aktualnih smo prvaka bili konkurentni. To je bila priprema, jer ovo je sada sasvim drugačiji turnir. Bilo mi je svejedno hoćemo li na Rusiju ili Tursku, jer znamo da nas pobjeda gura korak bliže do borbe za medalju. Igramo protiv kvalitetnog, organiziranog suparnika, ali za kojeg ćemo, vjerujem, imati prava riješenja - kaže Aco, koji u pripremi utakmice neće morati previše lutati. Naime, sasvim je jasno da igra momčadi Sergeja Bazareviča najviše ovisi o Alekseju Švedu. Igrač s brojem 1 na dresu bez sumnje je number one u ruskoj selekciji. Prvi je strijelac (23) i asistent (5.6), a glavnu pomoć ima u prvom skakaču (7.4) i drugom strijelcu (14) Timofeju Mozgovu. Od 75 poena, koliko Rusija zabija u prosjeku, ovaj duet je zadužen za polovinu napadačkog učinka. Stoga je jasno na što ćemo morati biti najviše fokusirani u obrani.

Prije dvije godine osmina finala nije bila sretna za nas, u Francuskoj su nam lekciju očitali Česi. Pouke smo valjda izvukli, a to će, vjerujem, potvrditi i ova utakmica, u kojoj će Bogdanović, Šarić i društvo potvrditi za što su sposobni.

Nino BENČINA

Izbornik Rusije Sergej Bazarevič kao igrač znao je biti krvnik Hrvatske

Možda ste propustili...