Svijet
URAGAN IRMA

Na Karibima 12 mrtvih, Floridi se sprema najgore
Objavljeno 8. rujna, 2017.
Gradonačelnik Miami Beacha pozvao je stanovnike da što prije napuste grad

Dvije osobe poginule su u četvrtak u Portoriku, čime je broj potvrđenih smrtnih žrtava uragana Irma na karipskim otocima porastao na 12, dok se uragan najviše kategorije 5 približava Kubi i širi strah na Floridi.

Na Kubi, gdje se uragan tek očekuje, 10.000 turista dobilo je naredbu da napuste hotele ili kuće na najizloženijim obalama te je zemlja pod maksimalnom uzbunom.

Irma bi se potom trebala penjati prema jugoistočnoj obali SAD-a, zahvaćajući prvo Floridu, a potom Georgiju i Južnu Karolinu, prema predviđanjima američkog centra za uragane koji predviđa plime osam metara iznad normale te "opasnost od smrtonosnih poplava" tijekom sljedećih 36 sati.

Američki predsjednik Donald Trump izrazio je iz Washingtona u četvrtak "veliku zabrinutost" glede šteta koje bi mogla izazvati.

Uragan će "biti doista razoran" kad stigne na obale Floride, upozorio je u četvrtak Brock Long, šef američke agencije za hitna stanja na CNN-u.

Naredbe o obaveznoj evakuaciji već su izdane za obalne zone Floride te u državi Georgiji, a odnose se na gotovo milijun osoba.

"Govorimo svima: - Napustite Miami Beach! Nikad nisam mislio da ću to morati reći, ali danas to kažem", dodao je gradonačelnik Miami Beacha Philip Levine na TV postaji Fox News.

Prije objave dva smrtna slučaja u Portoriku, pobrojeno je četvero mrtvih na Američkim Djevičanskim Otocima, što je pridodano broju od šest mrtvih na francusko-nizozemskom otoku Sveti Martin i na Barbudi.

U Portoriku više od polovine od tri milijuna stanovnika sad je bez struje, a otvorena su skloništa koja mogu primiti do 62.000 osoba.

Irma nije nikog usmrtila na Haitiju, ali je izazvala veliki porast voda na sjeveroistoku otoka, gdje je jaki vjetar odnosio krovove kuća, po civilnoj zaštiti koja je zabilježila najmanje dvoje ozlijeđenih.

S približavanjem uragana, Dominikanska Republika je u četvrtak navečer također doživjela vjetar od 285 km/h i jaku kišu, što je natjeralo na evakuaciju 19.000 osoba.Hina

Iza Irme stiže Jose

Za uraganom Irma stiže i sve snažniji uragan Jose, koji se trenutačno nalazi oko 950 kilometara istočno od Malih Antila, a ojačao je do uragana kategorije 3, objavili su u američkom Nacionalnom centru za uragane. Zabilježeni su maksimalni udari vjetra od gotovo 200 kilometara na sat, a iz NHC-a javljaju kako je moguće da će Jose postati još snažniji u sljedećih 24 do 36 sati. Jose se kreće prema Karibima, a prema sadašnjem modelu kretanja trebao bi skrenuti sjeverno od Portorika. Barbuda, otok koji je uništen u naletu uragana Irma, mogao bi se naći i na udaru Josea te se nalazi u stanju pripravnosti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana