Zdravlje
GIMNASTIKA ZA UMIROVLJENIKE

U zdravom tijelu zdrav duh!
Objavljeno 8. rujna, 2017.

Poznato je da s  dolaskom u stariju životnu dob i muškarci i žene gube mišićnu masu, smanjuju se radni i vitalni kapaciteti organizma, a također dolazi i do  promjena u načinu rada  moždanog i srčanog sustava.
Iako većina ima mišljenje da za osobe starije životne  dobi nije preporučljivo baviti se rekreacijom, istina je upravo suprotna – redovito  sudjelovanje u sportskoj rekreaciji osobama starije ži votne dobi donosi niz pozitivnih pomaka. Gimnastika se tu javlja kao idealan izbor jer u jednom sjedinjuje vježbe snage, koordinacije i fleksibilnosti, a one se izvode uz nadzor trenera intenzitetom koji je prilagođen polaznicima ovog oblika gimnastičke rekreacije.

Prednosti sudjelovanja u programu gimnastike za umirovljenike su brojne, a samo neke od njih su:
- kontinuirano izvođenje gimnastičkih vježbi poboljšava rad srčanog, krvožilnog i dišnog sustava
- radi se na poboljšanju mi šićne mase i pokretljivosti  zglobova, što je izuzetno  važno kod osoba starije ži votne dobi
- vježbe koordinacije i ravnoteže pomažu u smanjenju rizika od padova
- kontinuiranim vježbanjem organizam se opskrbljuje većim količinama kisika, što smanjuje rizik od demencije i pomaže u poboljšanju rada moždanog sustava
- sudjelovanjem u grupnim treninzima otvaraju se mogućnosti upoznavanja osoba slične dobi i interesa.

„Rekreacija je dobar ventil za otpuštanje stresa, a osim svih tjelesnih blagodati koje ima na organizam, također podiže i samopouzdanje te pozitivan odnos prema vlastitom tijelu. Tjelesna aktivnost smanjuje depresivnost i anksioznost, tj. osjećaj tjeskobe. U novije vrijeme istraživanja su pokazala da čak štiti od demencije jer poboljšava pamćenje budući da se cijeli organizam bolje opskrbljuje  kisikom, pa tako i mozak. Nadalje, trebamo spomenuti i važnu socijalnu kom ponentu kod ovakvih, organiziranih oblika rekreacije – druženje, prilika za nova poznanstva, što također čini osobu zadovoljnijom i sretnijom“, o važnosti rekreacije u zreloj dobi ističe  prof. Jadranka Oberman-Sebenji.
Krajnji je cilj ovog oblika rekreacije da polaznici p dignu opću razinu fizičke spreme i dugo ostanu fizički aktivni. Sve vježbe izvode se oprezno uz stručni nadzor trenera intenzitetom koji je prilagođen dobi sudionika programa. Prije početka redovitog treniranja preporuka je da se obavi  liječnički pregled.

Program gimnastičke rekreacije za umirovljenike provodi se u Gimnastičkom društvu Osijek – Žito (Šećeranski  dom – Frankopanska 99, Osijek). Sve informacije o programu mogu se dobiti na 031 213 538 ili 095 850 2205.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa