Sport
HRVATSKA U OSMINI FINALA EUROBASKETA PROTIV RUSIJE

U nedjelju će glavni problem biti Aleksej Šved
Objavljeno 7. rujna, 2017.
Dvojba je bila Turska ili Rusija, Latvija je pobijedila domaćina EP-a i "poslala" nam Ruse

Hrvatski će košarkaši u osmini finala Eurobasketa igrati protiv Rusije! Odluka je pala nakon što je Latvija svladala Tursku sa 89:79 i poslije te utakmice podijeljena su mjesta u skupini D. Latvija je pobjedom izborila drugo mjesto u skupini, iza Srbije, ali ispred Rusije i Turske.

Dvojba je bila idemo li na Ruse ili Turke, na kraju je to trećeplasirana momčad iz D skupine, Rusija. Da je Turska pobijedila Latviju igrali bi s domaćinom. Iz hrvatskog tabora poruke se bile “svejedno nam je s kim igramo, ali možda bolje Rusija, ipak, Turska je domaćin”. I dobili smo “to bolje”. Uostalom, odmah nakon završetka susreta sa Česima naš izbornik Aco Petrović znajući kakav pakao domaći navijači mogu prirediti suparniku poručio je tko bi mu za osminu finala bio draži:

- Bit će jako dobra stvar ako nas zapadne onaj najnezgodniji termin protiv Rusa. No utakmica protiv Češke u rano poslijepodne bila je fantastičan trening za to.

Rusija je natjecanje u skupini D završila na trećem mjestu s četiri pobjede i jednim porazom. Zaustavili su ih samo jako dobri Latvijci. U toj skupini tri su momčadi imale omjer 4-1, a u tom krugu je Srbija bila prva, Latvija druga te Rusija treća. Turci su u osminu finala ušli kao četvrti. Hrvatska je također prvi krug natjecanja u Cluju završila s četiri pobjede i jednim porazom, ali tek sada slijedi najvažniji dio Eura, koji se nastavlja u Istanbulu.

- Tamo će prva dva dana biti kaos jer se slijeva 16 reprezentacija. Sada iz ovog mirnog Cluja treba doći u grotlo Istanbula, uhvatiti ritam treninga. No mislim da imamo dovoljno vremena i da ćemo do nedjelje biti spremni - dodao je izbornik Petrović.

Zbog navijača i domaćinske atmosfere možda je dobro što smo u osmini finala izbjegli Tursku, no i Rusija će biti vrlo teška prepreka. A najveća opasnost za Hrvatsku u nedjelju će biti najplaćeniji europski košarkaš Aleksej Šved, motor i glavni igrač ruske momčadi. Uz Šveda drugi član udarnog tandema momčadi koju vodi izbornik Sergej Bazarevič je Timofej Mozgov. Šved na ovom turniru igra fantastičnu košarku, a Mozgov dominira pod koševima i teško ga je nadskakati. Uz njih osovinu ruske reprezentacije čine iskusni Hvostov, Fridzon, Voroncevič i Kurbanov. I. Liović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike