Crna kronika
SUĐENJE ZA UBOJSTVO U KOŠKI

Izbo djevojku (17), uzeo joj mobitel i ostavio da iskrvari
Objavljeno 8. rujna, 2017.

OSIJEK

Mateju Šusteku (24) iz Našica, koji je 6. studenoga prošle godine ubio 17-godišnju Anu Bartolović iz mjesta Ordanje kod Koške, započelo je suđenje na Županijskom sudu u Osijeku zbog teškog ubojstva. Suđenje je, s obzirom na to da je žrtva maloljetna, bilo zatvoreno za javnost. Kako neslužbeno doznajemo, Šustek se ne osjeća krivim.

Kako stoji u optužnici, kobnog dana Matej se dogovorio s Anom, s kojom je bio mjesec dana u vezi, da se nađu na željezničkom kolodvoru u Koški, a djevojka je ništa ne sluteći i došla. Upravo se vratila iz kupnje s ocem, pa se oko 18 sati biciklom odvezla u Košku. Kada su se susreli, Matej ju je odveo kod obližnjeg silosa, uhvatio za glavu i unaprijed pripremljenim nožem oštrice 10,2 centimetra dva puta ubo u vrat. Nanio joj je pri tome teške i za život opasne ozljede, između ostaloga presjekao joj je stijenku dušnika i jednjaka. Dok se Ana pod teškim bolovima borila za zrak i pokušavala pobjeći, hvatao ju je za ruke te ju je nastavio nožem ubadati, nanijevši joj tako još devet ubodnih i reznih rana. Na kraju joj je uzeo mobitel te ju tako teško ozlijeđenu i bespomoćnu ostavio da umre od iskrvarenja. Djevojčino mrtvo tijelo pronađeno je dan poslije u jutarnjim satima.

Lik iz igrice...

Matej Šustek prvo se branio šutnjom, da bi kasnije u istrazi ipak odlučio progovoriti. Ispričao je kako ga je dan prije zločina “posjetio” njegov najbolji prijatelj Michael De Santa (lik iz videoigrice Grand Theft Auto, nap. a.) i rekao da ju treba eliminirati. U suludom iskazu dalje je kazao kako mu je isti lik rekao da idući dan, u nedjelju, dođe do željezničkog kolodvora u Našicama, što je i učinio, odjenuli su kombinezon koji je on donio te su se odvezli u Košku gdje su pričekali Anu sat vremena. “Kada je došla, lik iz igrice je uzeo nož i zabio ga u njezinu lijevu stranu vrata... Kada je Ana počela bježati, Michael de Santa ju je nastavio ubadati...” nepovezano je pričao Šustek.

Branio se dalje da je oko 23 sata došao kući te da je oprao ruke “jer su bile malo krvave”, a idući dan je s roditeljima išao u šoping nakon čega je igrao igrice sve do 17 sati kada ga je uhitila policija. Kazao je da mu je Ana bila djevojka oko mjesec dana, da su komunicirali preko Facebooka, te da nije imao nesuglasica s njom, niti je ona najavljivala prekid veze.

Ubio sam curu

Na dan zločina, Matej je oko 16 sati otišao kod prijatelja odjeven u rifle i plave patike te tražio da mu da crnu trenirku koju je imao od prije u njegovoj kući. Matej je otišao te se vratio oko 21 sat. Rekao je prjatelju: “Ubio sam svoju curu” i zatražio od njega da mu pomogne zapaliti stvari koje je imao na sebi. Potom je istu rečenicu ponovio i prijateljevu ocu te i njega zamolio da mu pomogne riješiti se krvavog noža i odjeće. Kada otac i sin nisu pristali na to, Matej je iz njihove kuće izišao oko 21.45 sati. Nisu vjerovali u Matejevu priču, no kada su drugi dan čuli za smrt djevojke u Koški, shvatili su da je to bila istina i otišli su sve prijaviti u policiju. Crnu trenirku koju je došao odjenuti oko 16 sati u kuću prijatelja, Matej je donio dan prije.

Dan nakon zločina bračni par koji godinama skuplja razne predmete u okolici Našica na odlagalištu otpada u blizini Mikloševaca pronašao su vrećicu s krvavom odjećom i nožem kojim je Matej ubio Anu.

Kako doznajemo, sudsko vijeće je na jučerašnjoj raspravi zatražilo da se nad Šustekom obavi psihijatrijsko, psihologijsko i medicinsko vještačenje.

Sandra LACIĆ
PRIJETI MU DUGOTRAJNI ZATVOR

Nakon što je Matej Šustek iznio obranu, vještak psihijatrijske struke u svom je mišljenju naveo da je u trenutku događaja mogao upravljati svojim postupcima i shvatiti značenje onoga što radi, no da je bio smanjeno ubrojiv. Psihijatar je procijenio i da Šustek nema neku psihopatologiju niti boluje od duševnog poremećaja, te da je raspravno sposoban. Mateja Šusteka, ako mu se dokaže krvinja, očekuje kazna od 10 godina do dugotrajnog zatvora.

monstruozno

ZLOČIN JE ŠOKIRAO STANOVNIKE KOŠKE

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

Najčitanije iz rubrike