Regija
DARKO DORKIĆ, NAČELNIK OPĆINE MARIJANCI

Iza nas je najuspješnija godina u povijesti općine
Objavljeno 8. rujna, 2017.

Blagdan Male Gospe, 8. rujna, koji Općina Marijanci tradicionalno slavi kao svoj dan, i ove će godine biti obilježen prigodnim manifestacijama te svečanom sjednicom Općinskog vijeća. Bit će to i prilika za sumiranje rezultata u protekloj godini, o čemu smo razgovarali s načelnikom općine, Darkom Dorkićem.

Ovogodišnji Dan Općine Marijanci dočekuje se u znaku doista impresivnih rezultata u posljednjih godinu dana?

- S velikim zadovoljstvom mogu konstatirati da je protekla godina za Općinu Marijanci bila najuspješnija od konstituiranja, a razdoblje između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg Dana Općine definitivno najuspješnije u našoj povijesti. Jedan od glavnih razloga za to jest završetak gradnje i opremanja područne osmogodišnje škole u Marijancima s vanjskim igralištem – projekt na čiju se realizaciju čekalo puna četiri desetljeća. Time su konačno stvoreni preduvjeti da se za mještane Marijanaca i Kunišinaca ovogodišnji 4. rujna velikim slovima upiše povijest kao dan kada su školsku godinu 2017./18. naši osnovci do 8. razreda ponovno dobili priliku pohađati u svojoj općini. To nam je zasigurno i najljepši mogući poklon za ovogodišnju proslavu Dana Općine. Novu i moderno opremljenu školu u jednosmjenskoj nastavi pohađa ukupno 103 učenika iz Marijanaca i Kunišinaca od 1. do 8. razreda te učenici od 5. do 8. razreda iz Čamagajevaca i Radikovaca. Da bi djeca imala sve uvjete za moderno školovanje i u ovoj sredini, preostaje još gradnja nastavno-sportske dvorane, za što je dokumentacija, kao i pravomoćna građevinska dozvola, već spremna. Sada pak očekujemo od osnivača, Osječko-baranjske županije, da gradnju dvorane planira i započne iduće, 2018. godine. U Općini Marijanci smo, pak, za ovu školsku godinu za sve učenike osnovne škole financirali nabavu knjiga i bilježnica – njih ukupno 187, za što je iz proračuna izdvojeno oko 120.000 kuna.

Kanalizacijska mreža

- Kako napreduje projekt gradnje kanalizacijske mreže na području Općine?

- Projekt gradnje kanalizacijske mreže iznimno nam je važan i na njegovoj se pripremi radi već godinama, a završetak I. faze gradnje obuhvaća naselja Marijance i Kunišince, kao i spoj do Veliškovaca. Radovi na ovom projektu započeti su sredinom 2016., a završeni u vrlo kratkom roku – već krajem iste godine, što je bilo uvjet da bi se za njega moglo povući oko 70 posto nepovratnih sredstava iz fondova EU-a. Vrijednost ove investicije je 6,5 milijuna kuna, od čega je Općina osigurala 10 posto ili 650.000 kuna uz pomoć kredita na pet godina, koji se otplaćuje od prikupljene naknade koja se stanovništvu obračunava kroz potrošenu vodu. Ostatak novca osiguran je kroz nepovratna sredstva iz fondova EU-a, oko 70 posto, te Hrvatskih voda - 20 posto. Izgradnja kanalizacije za cijelu Općinu Marijanci najveći je projekt, kako financijski tako i po zahtjevnosti izvedbe, ali nakon što smo osigurali vodoopskrbu za sva naselja Općine Marijanci, u svakom slučaju i logičan i nužan. Izgradnja I. faze ovog vrlo značajnog projekta, kao i činjenica da smo dio velikog EU projekta “Valpovo – Belišće”, koji za Općinu Marijanci provodi tvrtka Hidrobel Belišće, kojem je Općinsko vijeće povjerilo da bude i distributer vode na području Općine Marijanci, daje mi za pravo vjerovati da ćemo u tome potpuno uspjeti.

Za jesen je najavljen nastavak još jednog vrlo važnog projekta.

- Prošle jeseni počeo je još jedan vrlo važan projekt koji je temelj za sve ostale aktivnosti na tom prostoru, a riječ je o katastarskoj izmjeri k.o. Kunišinci – trećoj koju provodi Općina Marijanci nakon što je uspješno provela katastarsku izmjeru u k.o. Marijanci i k.o. Čamagajevci. Riječ je o posljednjoj u nizu katastarskoj izmjeri za koju je već odrađen terenski dio, a ovih dana trebao bi početi i javni uvid. Ovaj projekt zajednički financiraju Državna geodetska uprava, Osječko-baranjska županija i Općina Marijanci.

“Mali” projekti

Osim ovih “velikih” projekata, realiziran je i niz drugih financijski manjih, ali vrlo vrijednih za mještane?

- Zahvaljujući sufinanciranju Ministarstva regionalnog razvoja, kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice za 2016. godinu u cijelosti je obnovljena niskonaponska mreža i postavljena nova javna rasvjeta u Bočkincima i dijelu Črnkovaca. U protekloj godini puno smo radili i napravili i na uređenju javnih površina, kao što su potpuno uređenje dijela središta Marijanaca ispred Vatrogasnog doma. Izgrađen je i cestovni pristup i nogostup prema novoj školi, izbetonirane staze oko crkve i na prilazima crkvi, a u naseljima Marijanci i Kunišinci nakon završetka izgradnje kanalizacije sanirane su zelene površine te zasađen drvored od gotovo 1000 sadnica prema želji mještana, u kojem je kuglasti jasen, kuglasti bagrem, kuglasta katalpa te dvije vrste tuja.

Radili smo puno i na uređenjima i opremanju dječjih igrališta, kojih imamo na osam lokacija, a postojeća igrališta nadograđena su i obnovljena novim igralima, klupama, koševima, golovima i obogaćena novim zelenilom. Uz sve to, radili smo i na uređenju naših groblja, a aktivno smo se uključivali i u programe stručnog osposobljavanja te javnih radova. Posebno smo ponosni na činjenicu što smo u Marijancima konačno uspjeli dobiti stomatološki tim i ordinaciju koja od 1. listopada ove godine započinje raditi u punom radnom vremenu.

U čemu se ogleda briga Općine za udruge?

- Uz financijsko praćenje redovnog rada svih udruga, u proteklih godinu dana uložili smo i značajna sredstva u održavanje i opremanje objekata u kojima udruge rade. Radilo se na uređenju i opremanju svih društvenih domova izuzev Črnkovaca, gdje se planira gradnja i opremanje novog društvenog doma. Obojena je vanjska stolarija i fasada na domu Čamagajevci, opremljene su kuhinje u Bočkincima i Kunišincima te zamijenjene klupe u Domu Marijanci novim stolicama. Kompletno je rekonstruiran objekt NK Hajduk u Marijancima, a puno se napravilo i na objektu NK Bočkinci. Na ribnjaku u Kunišincima, kojim upravlja ŠRD Plosna, riješili smo dugogodišnji problem da u sušnim ljetnim mjesecima ribnjak potpuno ne presuši i ne dođe do pomora ribe. U izbušeni smo bunar postavili potopnu pumpu koju pokreće električna energija proizvedena preko sunčanih panela tako da se ribnjak praktički cijeli dan puni svježom vodom na zadovoljstvo ribiča i brojnih izletnika. Neće se naravno zaboraviti ni na vrijedne obljetnice naših udruga kojima ćemo pomoći u proslavama.

Brojni planovi

Koji su planovi?

- U novom mandatu koji je tek počeo, uz najavljenu gradnju dvorane, spremamo se krenuti u II. fazu izgradnje kanalizacijske mreže u Črnkovcima, nastavak gradnje nerazvrstanih cesta i poljskih putova, gradnju novog društvenog i vatrogasnog doma u Črnkovcima, rekonstrukciju i dogradnju vatrogasnog doma u Marijancima te preuređenje objekta stare škole u novi moderni dječji vrtić, koji bi zadovoljavao sve kriterije za cjelodnevni rad. Nastavljamo i izgradnju infrastrukture u Poduzetničkoj zoni u Črnkovcima te niz drugih infrastrukturnih projekata. Velik dio projekata namjeravamo realizirati uz pomoć sredstava iz EU fondova i drugih izvora, a ulagat ćemo i vlastita sredstva.

Sa željom da u godinama koje dolaze zajedničkim snagama ostvarimo što je moguće više od zacrtanih planova te da od Općine Marijanci stvorimo ugodno mjesto za život, svim stanovnicima čestitam 8. rujna – Dan Općine Marijanci!

Lidija ANIČIĆ

Od 1. listopada stomatološki tim i ordinacija počinju raditi u punom radnom vremenu

Potpore za djecu i mlade

Kako se Općina brine o djeci i mladima?

- Za tu namjenu raznim oblicima pomoći Općina godišnje izdvaja više od 600.000 kuna iz proračuna. Obitelji prvog novorođenog djeteta pomažemo s 1000, a drugog s 2000 kuna te svakog sljedećeg sa po 1000 kuna više, sufinanciramo rad vrtića s 275.000 kuna, a vrijednost knjiga i bilježnica kojima smo darivali naše osnovce procjenjuje se na 120.000 kuna. Sufinanciramo i mjesečne karte srednjoškolaca, troškove njihova stanovanja u mjestu školovanja s 2200 kuna godišnje po učeniku te isplaćujemo pomoć studentima u iznosu od 5000 kuna godišnje.

Među općinama u plusu

Nakon niza godina konsolidirano je i financijsko poslovanje Općine.

- Istina je da smo nakon niza godina u kojima smo bilježili manjak prihoda nad rashodima, na kraju prošle godine konačno uspjeli ući u društvo od 32 od ukupno 42 jedinice lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije koje su poslovale s viškom prihoda nad rashodima.

Najčitanije iz rubrike