Kultura
POČETAK 111. KAZALIŠNE SEZONE HNK-A U OSIJEKU

9. kazališni rujanski Klik “Ženske” se predstave prodaju jednako munjevito kao i “muške”
Objavljeno 8. rujna, 2017.

U godini 110. rođendana, zastor na početku 111. kazališne sezone HNK u Osijeku 9. put podiže Kazališnim rujanskim Klikom. Prošlu su sezonu, u sklopu Ljetne špice, zatvorili “muškim” predstavama, pa je logično da će novu otvoriti - “ženskim” naslovima.

Za sve skeptike koji su uvjereni da su žene brojnije među kazališnom publikom pa su zato za “muške” naslove razgrabljene ulaznice, informacija da se i ove tri hit-predstave prodaju kao lude. Tri (osječkoj publici premijerna) naslova u četiri dana (sve predstave počinju u 20 sati), a cijena ulaznice - 50 kuna. Karata u prodaji još je vrlo malo! Zasluga za veliko zanimanje publike vjerojatno ide i na račun ljetnih “muških” naslova, jer se euforija nastavila na njihovoj promidžbi, uvjereni su kazalištarci.

Inicijativa je to dvojakoga učinka, s ciljem da nakon ljetnoga odmora publiku vrati u kazalište, nudeći predstave koje su obilježile prethodnu sezonu. U prvi su se mah (za)držali unutar granica Lijepe Naše, no “kazališni im je impuls” odavno ponovno prešao granice.

Sve u svemu, riječ je o sjajnoj prilici da sami sebe sagledamo u širem kontekstu, poručuju djelatnice Propagande i prodaje. U četvrtak, 13. rujna, prva je na redu “Plastika” FAVI teatra, čiji je Andrija, tj. “Zlatni lančić od bižuterije” svaki put bio rasprodan danima unaprijed. U fokusu “Plastike” - komedijske “drame” za dvije žene u najboljim godinama ili dramedije (kako ju najavljuju organizatori) - jesu Milina Čakarević, uspješna udovica (koju igra Suzana Petričević) i novinarka Katarina Bojanović (glumi ju Nela Mihailović). Publika ju je proglasila najboljom na Festivalu duodrame u Topoli. Sljedeći dan stiže “Harem” Teatra Moruzgva, u režiji Ivana Lea Lema, s Nelom Kocsis, Petrom Dugandžić, Ecijom Ojdanić i Barbarom Vicković.

- Ovu predstavu, koja je od premijere pobrala čitav niz nagrada (Zlatni lav na 15. međunarodnom festivalu komornog teatra u Umagu, 2014.; na Festivalu smijeha i komedije Zlatni zub, Poreč, 2014.; na Festivalu neovisnih kazališta Republike Hrvatske FEN, Opatija, 2014.) godinama želimo dovesti, a sada smo konačno uspjeli dogovoriti termin - zadovoljno ističe Dina Begović, voditeljica Propagande i prodaje.

Nakon dana pauze, 16. rujna, slavonska publika može uživati u predstavi “I živjele su sretno...?”, koju je prema tekstu Nine Horvat režirala Frana Marija Vranković. Jelena Hadži Manev je Trnoružica, Mia Krajcar je Pepeljuga, Doris Pinčić Rogoznica glumi Snjeguljicu, a Selma Mehić, pak, Bezimenu.

- Najviše nas veseli red na blagajni i rasprodana predstava jer tada smo sigurni da smo napravili dobar posao. HNK je kazalište koje spaja generacije već 110 godina

Obećano gostovanje predstave “5žena.com” (Teatroman i Satiričko kazalište Kerempuh), za koju je prilagodbu i režiju odradio Rene Bitorajac, a glume Mia Anočić-Valentić, Nataša Dangubić, Nina Erak-Svrtan, Daria Lorenci Flatz i Nataša Janjić, kane osječkoj publici i dovesti, najvjerojatnije do konca sezone, napominje Dina Begović.

Narcisa VEKIĆ

20 sati

VRIJEME JE POČETKA SVA TRI GOSTOVANJA

NOVE PROMIDŽBENE AKTIVNOSTI

Novu sezonu u HNK-u započinju i novim promidžbenim aktivnostima, ali i nekim već dokazano uspješnima, poput Obiteljske subote, za koju su ulaznice 35 kuna, a u rujnu i listopadu bit će ih tri. Novina je i stand up utorkom, svaki drugi mjesec, a prvi je na redu 12. listopada Goran Vugrinec Goc s predstavom “eGOCentrik”. Svaki mjesec ići će ponuda 1+1 gratis, a to znači da će za jednu kupljenju, druga ulaznica biti besplatna - za popularne naslove. Prva je na 'akciji' komedija “Jedan čovjek, dva šefa” 12. listopada. Vjernoj publici nude i karticu povjerenja na kojoj će skupljati pečate/potpise/naljepnice te će za četiri odgledane, petu (po svom izboru) pogledati besplatno. U ponudi je i dalje poklon-bon za obljetnice, rođendane i druge prigode, a novost je tzv. buketić pretplata u sklopu koje će gledatelj iz bogatog repriznog repertoara (15 predstava) moći složiti svoju dobitnu kombinaciju i tri naslova pogledati za 99 kuna. “Iskreno se nadamo da će ovo biti sezona u kojoj ćemo ponovno uvesti iznimno nam potrebnu ONLINE prodaju!” - kaže Dina Begović. Za sada je moguće ulaznicu rezervirati mejlom, a potvrđena rezervacija vrijedi 48 sati.

Možda ste propustili...

IZLOŽBA “ODGAJANJE BUDUĆNOSTI” U GALERIJI WALDINGER

Ljudi se boje zakoračiti u galerije i muzeje i vidjeti svijet umjetnosti

PREDSTAVLJENA KNJIGA O RUŽIČKI

Bio je ponosan što je rođen u Vukovaru

NAGRADA OPERE HNK U ZAGREBU I UDRUGE “RICHARD WAGNER”

Tomislav Mužek Wagnerijanac godine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLESNA PREDSTAVA “TAJANSTVENI VRT” 25. SVIBNJA U HNK-U U OSIJEKU

Bit će samo malo treme, jako puno veselja i radosti, a najviše uzbuđenja i iskrenih osmijeha

2

HPD-U “LIPA” U BUDIMPEŠTI TITULA:

Najviša pohvala za svjetske zborske laureate

3

12. NAGRADA “ANTO GARDAŠ”

Melita Rundek: Ove je godine nagradu bilo jako teško zaslužiti i zato je slađa