Kultura
LUTKARSTVO NIJE DOBNA, VEĆ UMJETNIČKA KATEGORIJA

“Bijeli jelen” osječkog Dječjeg kazališta na jubilarnom, 50. PIF-u u Zagrebu
Objavljeno 8. rujna, 2017.

Vezani članci

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

Više od 50 tisuća gledatelja na 260 izvedbi doma i u gostima

DOMAĆIN JUBILARNOG IZDANJA FESTIVALA GLUMCA BIT ĆE GRAD ILOK

Ansambl osječkog “Bijelog jelena” dobio nagradu “Nevenka Filipović”

KRAJ SEZONE = FESTIVALSKA GUŽVA

Lučić: Samo da nam kombi posluži i sretno stignemo gdje trebamo!

ZAGREB

Ovogodišnje, jubilarno izdanje PIF-a održava se od 16. do 22. rujna u Zagrebu, te će u sedam dana ugostiti preko 200 izvođača iz osam zemalja svijeta i prikazati 15 izabranih lutkarskih predstava u službenom dijelu programa. Nama svakako najznačajnije je ono Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, koje će se 19. rujna predstaviti Nazorovom pričom “Bijeli jelen” u režiji Tamare Kučinović.

- Misao vodilja jednog od najdugovječnijih kazališnih međunarodnih festivala u Hrvatskoj, širenje je granica lutkarstva, kako bi se uz već klasične lutkarske predstave, prikazale i one „s druge strane lutkarstva“ koje obogaćuju i redefiniraju ovaj specifični umjetnički medij - istaknula je umjetnička selektorica festivala Livija Kroflin.

Na ovogodišnjem PIF-u prikazat će se presjek najboljih europskih, svjetskih i regionalnih lutkarskih ostvarenja širokog raspona tema, od teme odrastanja, tolerancije prema drukčijima, preko neobičnih prijateljstava, ljubavnih zavrzlama do osjećaja pripadnosti, slobode, sreće i hrabrosti.

Najstariji međunarodni lutkarski kazališni festival u Hrvatskoj službeno će otvoriti središnje akademsko državno lutkarsko kazalište iz Moskve, Sergej Obrazcov, 16. rujna na Sceni Travno, izvedbom predstave Djevojčica iz Lenjingrada. Predstava kombinira lutke, kadrove iz vojnih kronika, animaciju i filmove, a prikazuje život male Valje za vrijeme okupacije Lenjingrada.

Ovogodišnji must see festivala svakako je i kineska kazališna trupa Guangxi, koja na specifičan način spaja drevne kineske instrumente, ples i lutke, zatim višestruko nagrađivana solo izvedba Jesenski portreti, Amerikanca Erica Bassa, tradicionalna španjolska priča o Don Juanu u izvedbi Kazališta Tyjatr iz Slovačke, predstava Dindim, o nježnosti temeljena na istinitom događaju o nesvakidašnjem prijateljstvu čovjeka i mageljanskog pingvina, te humoristično-ljubavna priča Jer te volim kazališta Skromlehjulet iz Kraljevine Norveške.

Dolazak lutkara i lutaka u grad, najavit će dobroćudni div Pifko i Pifkova povorka iz Tkalčićeve, preko glavnog trga i Cvjetnog trga do paviljona na Zrinjevcu. U bogatom off programu bit će održane kreativne radionice, stručne edukacije, projekcije animiranih filmova, izložbe i predstave na gradskim ulicama i trgovima.

Izložbom fotografija Ivana Špoljarca, ”Lutke na kvadrat”, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, započinje 11. rujna pretprogram 50. PIF-a, nakon čega slijedi i prikaz odabranih radova 5. likovnog natječaja za djecu “Lutka, maska... PIF” u Etno art galeriji 14. rujna. Tijekom festivala moći će se pogledati i retrospektivna izložba ”PIF-ovih 50” u Kulturnom centru Travno.

Festival se službeno zatvara 22. rujna na Sceni Travno, svečanom dodjelom nagrada i posljednjom lutkarskom predstavom iz off programa, Behind the Paper, u izvedbi studenata Umjetničke akademije u Osijeku, dugogodišnjih partnera i sudionika PIF-a. N.Vek.

Festival se službeno zatvara 22. rujna dodjelom nagrada i lutkarskom predstavom “Behind the Paper” studenata Umjetničke akademije u Osijeku

Možda ste propustili...

TALIJANSKE KANCONE I KLASICI S POPULARNIM PJESMAMA U LISINSKOM

Mužek priprema repertoar za pamćenje

USPJEŠAN “SIJEČANJSKI POPUST” U HNK-U

Gostovanja oduševila brojne ljubitelje drama

ZAGREBAČKI SOLISTI OBILJEŽAVAJU 65 GODINA OD PRVOGA KONCERTA

Koncert na tržnici, ali i u dvorani Cibone - usred košarkaške utakmice!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUBRAVKA PAĐEN FARKAŠ DANAS POČINJE DRUGI MANDAT

Veseli pomisao da je brojnim Osječanima, nakon posla i kuće, knjižnica “treći prostor”

2

MATICA HRVATSKA OSIJEK PROMOVIRALA DVIJE "KNJIŽEVNE REVIJE"

Poezija Elija Panelle i odjeci šezdesetih godina u Osijeku

3

RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA

"Adoracija kadra" Josipa Alebića u Waldingeru