Kultura
GODINA DANA SUNCA I VISOKIH NEBODERA U DUBAIJU

Neven Mihić: Htio bih ostati u inozemstvu, bilo gdje, raditi u prosvjeti i modi
Objavljeno 7. rujna, 2017.
Veseli ga i što mediji pišu o njemu, prate njegov rad, iako nije u Hrvatskoj

Vezani članci

NEVEN MIHIĆ, NAGRAĐIVANI KOSTIMOGRAF OSVAJA EUROPU

Mladi umjetnici kod nas žive od danas do sutra

Trbuhom za kruhom prije godinu je dana Neven Mihić, kostimograf, scenograf i modni dizajner - koji je još za studentskih dana pokazivao izvrsnost (i bio jedan od top-studenata) - otišao u Dubai. No nije odlazak na tako dalek put prepustio neizvjesnosti, nego si je osigurao posao, i to ne bilo kakav: na Američkom sveučilištu u Emiratima predavač je na Odjelu za modni dizajn, uz mnoge kolege iz Egipta, Engleske, Njemačke, Australije, Indije itd. Studenti su uglavnom lokalni, ali ima ih i iz Jordana, Irana, Egipta.

Dio je ljetnog godišnjeg odmora 29-godišnji Neven odlučio provesti i u rodnom Osijeku.

- Trenutačno brojim posljednje dana godišnjeg odmora u Slavoniji, i onda se vraćam na Bliski istok, gdje nastavljam novu akademsku godinu na Američkom sveučilištu u Emiratima, gdje predajem modni dizajn. Nisam mislio da ću se brzo početi baviti prosvjetom, pričati o svojim umjetničkim iskustvima na drugom kontinentu u jednoj neobičnoj zemlji. Brzo je prošla i ta godina dana, u kojoj sam ostvario nove ciljeve, ali i pripremio planove koje želim ostvariti u bliskoj budućnosti - kratko komentira Neven, kojega smo doslovce uhvatili dok se pakirao za povratak. Životu i radu u Dubaiju daje ocjenu osam (od mogućih deset) samo zbog velikih vrućina i skupog života.

S odmakom od gotovo 365 dana od prvog dana u novoj sredini, Neven je i dalje entuzijastičan i zadovoljan prilikom koju je dobio i dobro ju iskorištava.

- Početci su bili teški i neobični: novi ljudi, stranci, novo radno vrijeme, običaji, kultura, nova profesija, jezik, svi rade, ne osjeća se kriza, nakon posla ide se na plažu gotovo cijele godine, stalno je ljeto. Sve mi je bilo novo, jer, ipak, došao sam iz kazališta i mode. U Hrvatskoj sam bio slobodni umjetnik, iako taj status nisam dobio, a tako sam se osjećao - prisjeća se situacije od prošle godine. Na poslu se Neven dobro snašao jer je i u Hrvatskoj naviknuo na rad i disciplinu.

- Kada imate cilj, sve ide lagano - kratko i jasno kaže Mihić, a planova mu, dugoričnih i kratkročnih, ne nedostaje.

- Jedan od najvažnijih kratkoročnih planova mi je uspješna nova akademska godina. U ožujku me ponovno čekaju svjetske konjičke utrke, za koje ću raditi nove šešire i ukrase za glavu. Htio bih početi svoj mini modni brend, primjerice, odjeća za plažu. Dugoročno, htio bih ostati u inozemstvu, bilo gdje, i kombinirati rad na sveučilištu i modni dizajn. Veselim se novoj opernoj sezoni i posjetu operi, želim pogledati poznati mjuzikl “Evita” i operu “Aida”, to su vrhunska gostovanja - oduševljen je Neven. Od projekata u tijeku za sada se samo priprema za novu akademsku godinu, nove kreativne predmete.

- Treba i uživati - kroz smijeh kaže uvijek dobro raspoloženi i susretljivi Neven.

Uz njegovu profesionalnost i rezultate, sigurno je i to razlog što ga u Hrvatskoj nisu zaboravili.

- Imao sam ponudu za jednu predstavu u HNK Osijek, ali, na žalost, u to vrijeme nisam u Hrvatskoj, pa ću se priključiti nekom drugom prilikom - obećava Neven.

Veseli ga i što brojni mediji pišu o njemu, prate njegov rad, iako nije u Hrvatskoj.

- Brojni su novinski članci hrvatskih medija objavljeni u posljednjih godinu dana koji su pratili moj razvoj u Emiratima. S nekima sam već godinama u kontaktu, što me posebice veseli. Za sada kreativnost moram usmjeriti tamo gdje i boravim, u gradu pijeska i sunca.

Narcisa VEKIĆ

ožujak

SVJETSKE KONJIČKE UTRKE

Za sada kreativnost moram usmjeriti tamo gdje i boravim, u gradu pijeska i sunca.

Možda ste propustili...

UMJETNIČKA ORGANIZACIJA PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR

Najuspješniji nastup suvremenog plesnog izričaja na TREPS-u

U ČAST VELIKOM BISKUPU I MECENI NIZ KULTURNIH DOGAĐAJA

U Đakovu 16. Strossmayerovi dani

PREMIJERA “SLIKARA RUDARA” LEEJA HALLA U GAVELLI

Duhovit komad postavlja pitanja o izobrazbi, kulturi i radničkoj klasi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ČAST VELIKOM BISKUPU I MECENI

U Đakovu započeli 16. Strossmayerovi dani

2

U POŽEGI

Festival jednominutnih filmova

3