Dome slatki dome
KORISTAN PRIRUČNIK AKO PLANIRATE ENERGETSKU OBNOVU KUĆE

Dokumentaciju pripremite na vrijeme, ne čekajte natječaj
Objavljeno 7. rujna, 2017.

Unatrag nekoliko godina u hrvatskom je društvu prisutna svijest o energetksoj učinkovitosti, odnosno energetskoj obnovi obiteljskih kuća, višestambenih zgrada, škola, vrtića, zdravstvenih ustanova, zgrada javne uprave... Cilj je njihovim uređenjem, zamjenom stolarije, krovišta i postavljanjem izolacije poboljšati toplinsku zaštitu. Dakle, uštedjeti na računima, ovisno o godišnjem dobu, za grijanje, odnosno hlađenenje životnog i radnog prostora.

Kako bi motivirali za ulaganje takve vrste, Europska unija, pa posljedično tome i Hrvatska kao država, osigurali su sredstva za sufinanciranje radova energetske obnove.

Trenutno je u tijeku obnova višestambenih zgrada. Grad Osijek je na to dobro reagirao, uostalom polovina stanovnika živi u zgradama. Ali i vlasnici obiteljskih kuća čekaju raspisivanje novog, trećeg natječaja. Hrvatskoj je za obnovu stambenog sektora do 2020. godina dostupno 100 milijuna eura, od čega je oko 30 milijuna namijenjeno za obnovu obiteljskih kuća.

Kako bi se što bolje pripremili, Daniel Srb, ovlašteni energetski certifikator iz Osijeka, pripremio je priručnik Energetska obnova obiteljskih kuća. Koristan je to vodič koji će poslužiti vlasnicima obiteljskih kuća zainteresiranima za obnovu kako bi na vrijeme znali što im je potrebno od dokumentacije.

- Odluka za ulazak u projekt energetske obnove obiteljskih kuća treba biti dugoročna ušteda smanjenjem troškova za grijanje i pripremu potrošne tople vode koji nastaju pri boravku, stanovanju u obiteljskih kućama - kazuje u uvodnoj riječi Srb, ali podsjeća kako osim smanjenja troškova objektivno postoje i drugi pozitivni efekti za vlasnike kuća.

Tko sve sudjeluje

Prije svega je to financiranje daljnje obnove obiteljske kuće nakon obnove, povećanje vrijednosti kuće nakon obnove, produljenje vijeka trajanja kuće i naravno nezanemarivo - ljepši izgled doma. Srb kroz 12 smislenih i jednostavnim rječnikom pisanih poglavlja donosi relevantne informacije od toga tko je sve sudionik u projektu obnove do primjera već provedene energetske obnove.

Polazišna točka su mogućnosti financiranja. Srb podsjeća kako vlasnici obiteljskih kuća mogu očekivati sufinanciranje koje provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 60 posto za radove i stručni nadzor te 85 posto za energetsko certificiranje i glavni projekt energetske obnove. Kako je za prijavu na projekt potrebna dokumentacija, Srb navodi koji su to “papiri” koji se trebaju unaprijed pripremiti, umjesto da se čeka raspisivanje natječaja.

To je na prvom mjestu uporabna dozvola, odnosno rješenje o izvedenom stanju od legalizacije i to za samu obiteljsku kuću, a ne pomoćne prostorije. Sljedeći bitan dokument je energetski certifikat. Novi uvjeti traže uštedu na energiji za grijanje veću od 50 posto, energetski certifikat je dokument koji utvrđuje polazišno stanje. I njega treba ranije pripremiti jer iskustvo je pokazalo da čekanje na raspisivanje natječaja zna dovesti do toga da certifikatori budu zauzeti i preopterećeni. A treba pretpostaviti da će tada i cijena njihove usluge - porasti.

Formalna ograničenja

Vlasnicima kuća preporuča se i da ranije započnu i pregovore s izvođačima radova kako bi, također na vrijeme, dobili ponude koje planiraju izvesti. Vlasnici kuća sami biraju izvoditelje radova.

Daniel Srb upozorava i na ograničenja kod prijavljivanja koja nisu prije postojala. Tako samo legalne kuće mogu biti sufinancirane, ali i kuće u energetskom D razredu, ili lošijem.

- U pravilu ranije izorlirane kuće se nalaze u energetskom razredu C ili B. Kod takvih kuća nije realno moguće energetski opravdanim zahvatima postići uštedu na energiji za grijanje veću od 50 posto - konstatira Srb, te dodaje kako formalna ograničenja mogu biti nedostatak dokaza da vlasnik doista živi u kući, odnosno da se kuća koristi za stanovanje.

Zbog ovih korisnih savjeta ovaj Srbov priručnik je dobrodošla pomoć za sve oni koje se planiraju upustiti u projekt energetske obnove svog stambenog prostora.

Dario KUŠTRO

Novi uvjeti traže uštedu na energiji za grijanje veću od 50 posto

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike