Dome slatki dome
SAČUVAJTE VRTNE PLODOVE

Sušenje povrća
Objavljeno 7. rujna, 2017.

Kelerabu, mrkvu, kelj, rajčicu, peršinov korijen i zelenu papriku spremajte tako da povrće prvo operete, očistite, ogulite, ostružete (prema vrsti povrća), a zatim izrežete u male tanke razance, preporuča savjetnica.com.

Povrće posolite, oprezno promiješajte i složite u jednom redu na drvenu dasku, tako da pri sušenju štapići povrća jedan drugome ne smetaju. Dasku s povrćem stavljajte na jako sunce dok se povrće sasvim ne osuši.

Za vrijeme sušenja prevrćite ga svaki dan da bi se sa svih strana podjednako osušilo. Dasku s povrćem morate svaki dan prije zalaska sunca unijeti u kuću, da se ne bi preko noći nakupilo vlage.

Suho povrće stavite u bijele platnene vrećice i objesite na prohladno, zračno mjesto. Prije upotrebe potrebnu količinu povrća namočite u mlaku vodu da omekša.

PERŠINOVO LIŠĆE, CELEROVO LIŠĆE I MIRODIJE sušite tako da složite veće veze, zavežite ih i stavite u hladovinu, a nikako na sunce. Potpuno osušeno lišće stavite u staklenke i povežite platnom.

GLJIVE očistite, operite, ocijedite i izrežite na tanke ploške. Rasporedite ih po drvenoj dasci i stavite na sunce. Dalje postupajte kao pri sušenju povrća.

MAHUNE operite, uklonite im konce i krajeve i jedanput prokuhajte u slabo slanoj vodi. Dobro ih ocijedite i sušite kao ostalo povrće na suncu.

GRAŠAK mora biti sasvim mlad. Izvadite ga iz mahune, stavite u posudu i posipajte šećerom (na 1 kg graška 8 dkg šećera). Zajedno pržite grašak i šećer dok se ne ukuha sok koji je grašak pustio. Istresite ga na drvenu dasku i sušite na jakom suncu tjedan dana. Svaki dan grašak nekoliko puta promiješajte. Osušeni grašak spremajte u bijele platnene vrećice i držite obješene na prohladnom, zračnom mjestu.

SUŠENE RAJČICE - Za sušenje je najprikladnija talijanska rajčica koja je duguljasta i mesnata. Rajčice operite, osušite i raspolovite. Složite ih na drvenu dasku ili na veliku plitku košaru od pruća. Svaki komad rajčice posolite, stavite na jako sunce i sušite nekoliko dana.

Sušene rajčice stavite u platnenu vrećicu i objesite na prohladno i zračno mjesto. Ovako spremljene rajčice upotrebljavaju se kao dodatak juhama.

Za vrijeme sušenja prevrćite povrće svaki dan da bi se sa svih strana podjednako osušilo

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike