Dome slatki dome
RAZNOLIKOST BOJA I CVIJEĆA

Trajnice ne traže posebnu njegu
Objavljeno 7. rujna, 2017.
Trajnice koje stvaraju grmove ili duže grane prikraćujemo na primjerenu visinu kako bi mogli potjerati novi izbojci

Trajnice su višegodišnje biljke koje uz pravilnu njegu mogu dugo godina rasti na istom mjestu i bogato cvjetati. Neke su zimzelene, nekima otpada lišće, neke izgube svoj nadzemni dio i na proljeće ponovo počinju rasti. Slično kao i kod lukovičastog, gomoljastog i bilja koje ima podanke. Gotovo sve trajnice imaju izuzetno bogatu cvatnju i raznolikosti boja, a uz to su neke izuzetno skromne. Većina od njih ne traži neku posebnu njegu.

Čišćenje i okopavanje

Jastučaste trajnice koje tvore tepih i prekrivaju tlo moramo oprezno okopati i prihraniti kako ne bismo uništili ljepotu cvjetnog tepiha. Ponekima će biti dovoljno samo očistiti travu, koja je eventualno izrasla između njih. Trajnice koje stvaraju grmove ili duže grane prikraćujemo na primjerenu visinu kako bi s ostataka grančica mogli potjerati novi izbojci, koji će ubrzo prekriti zemlju, npr. Cinerarie, Santoline i dr. Pri rezidbi čistimo sve oštećene grančice i suhe listove. Na jesen se među trajnice vole uvući puževi, pa moramo dobro pročešljati tlo kako nam, kad biljke počnu tjerati, ne bi pojeli mlade izbojke i listove te tako uništili ili unakazili naše trajnice.

Onima koji nemaju trajnice, a žele zasaditi gredicu trajnica, preporučamo izlet u neku od sjemenarnica, gdje mogu doista izabrati stotine vrsta i sorata trajnica. Već pri kupnji možemo ih uskladiti s bojom i oblikom cvjetova i lišća te habitusa. Prije sjetve pomno pročitajte upute. Neke trajnice traže dublju sjetvu, a neke tek toliko da ih zemlja malo prekrije. Ako imamo dovoljno prostora, tada je najbolje trajnice sijati u kontejnere iz kojih ih poslije presađujemo u plastične ili tresetne lončiće. Najbolja je sjetva u tresetne lončiće u kojima i sadimo biljku na željeno mjesto. U svakom vrtu možemo postići gotovo idealne uvjete za rast trajnica, dodajući im prema potrebi treset, ilovastu ili pjeskovitu zemlju i sl. Ustreba li, dodajemo i druge primjese i dodatke. Onima koji nemaju vremena i strpljenja čekati da trajnice niknu, narastu i počnu cvjetati, a takvih je sve više, preporuča se kupnja gotovih trajnica.

To je nešto skuplji način, ali sadnjom izuzetno brzo promijenimo izgled vrta i naravno sklad boja.

Priprema gredica

Treba gredice kvalitetno prekopati na dubinu od dvije štihače, pognojiti stajskim i prema potrebi mineralnim gnojivom. Izravnamo gredicu, oblikujemo je i pustimo da malo zemlja otpočine te već za nekoliko dana možemo započeti sadnju. Znamo da je najbolje vrijeme presađivanje poslije cvatnje, no danas se trajnice najčešće na tržištu pojavljuju u kontejnerima.

Pri orezivanju i čišćenju trajnica uvijek imamo ostatke zelenih biljnih dijelova. Ako su biljke zdrave, očišćenu zelenu masu nemojmo bacati u smeće. Skupite je i na nevidljivom dijelu vrta napravite malo kompostište. Upravo takvi ostaci od čišćenja biljaka u vrtu stvorit će vam kvalitetan humus koji će se poslije koristiti u tom vašem istom vrtu.J.Kn.

Gotovo sve trajnice imaju izuzetno bogatu cvatnju i raznolikost boja, a uz to su neke izuzetno skromne

Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

Najčitanije iz rubrike