Kultura
JAPANSKA PIJANISTICA I GLAZBENA PEDAGOGINJA

Yoko Nishii turneju po Hrvatskoj započinje recitalom u Vinkovcima
Objavljeno 6. rujna, 2017.

Vezani članci

KONCERTNA TURNEJA

Yoko Nishii svira Doru Pejačević

UZ NASTUP PIJANISTICA YOKO NISHII PROMOVIRA SVOJ CD

Predstavljanje publikacije “Kontesa Dora Pejačević” večeras u Našicama

DVA KONCERTA MLADE JAPANSKE PIJANISTICE

Yoko u Vinkovcima i Osijeku promovira CD s Dorinom glazbom

Japanska pijanistica i glazbena pedagoginja Yoko Nishii tijekom rujna i listopada boravi u Hrvatskoj radi snimanja nosača zvuka komorne glazbe i niza koncerata, koji započinje recitalom u Vinkovcima 11. rujna u 20 sati u dvorani Ogranka Matice hrvatske. Koncerte će održati i u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu i Sisku.

Yoko Nishii rođena je u gradu Ise u Japanu. Od četvrte godine pohađa privatne satove glasovira kod Mitsuko Tomio. Od 1986. učenje nastavlja u klasi Naofumija Kaneshigea, od 1991. u klasi Kyoko Ogawe, a od 1996. u klasi Hitoshija Kobayashija. Usporedno studira i završava studij francuskog jezika i književnosti na privatnom Sveučilištu Keio u Tokiju (1998.). Iste godine odlazi u Hrvatsku gdje, zahvaljujući dvogodišnjoj stipendiji, pohađa Visoku školu za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu. U samo dvije godine završava četverogodišnji studij, postiže stupanj magistra glazbene umjetnosti te nastavlja usavršavanje na poslijediplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao stipendistica japanske vlade, u klasi Jevgenija Zarafiantsa, kojemu je bila i asistentica. Sada predaje na Umjetničkoj akademiji u Aichiju u Japanu.

Pobjednica je i finalistica mnogih međunarodnih natjecanja. U Hrvatskoj je održala brojne zapažene solističke recitale, a nastupila je i u Italiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Mađarskoj te u Japanu.

Ustrajno radi na istraživanju i promociji skladatelja i glazbe iz Hrvatske te s područja bivše Jugoslavije. U veljači 2015. objavila je prvi CD u svijetu s cjelovitim glasovirskim opusom Dore Pejačević (Herb Classics) i u rujnu 2015. održala je 11 koncerata u Hrvatskoj u povodu 130. godišnjice rođenja Dore Pejačević.

U ožujku 2016. bila je pozvana u ocjenjivački sud 2. međunarodnog natjecanja pijanista Memorijal Jurica Murai u Varaždinu. Održala je i dobrotvorni koncert u znak potpore Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet u organizaciji Veleposlanstva Japana u sklopu Tjedna japanske kulture. U rujnu 2016. održala je osam koncerata u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Mađarskoj. N.Vek.

NA PROGRAMU I DJELA DORE PEJAČEVIĆ

U programu koncerta japanske pijanistice djela su skladetelja Kozabura Hiraija, Kosakua Yamade, Božidara Kunca, Dore Pejačević (Život cvijeća / Flowers' Life Op. 19, br. 4 Potočnice / Forget-me-not, br. 5 Ruža / Rose), Felixa Mendelssohna, Roberta Schumanna, Franza Schuberta i Franza Liszta.

Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI TRIKO CIRKUS TEATRA

Peti Zagreb Clown Festival

NASTUPILI S "TRAČEVIMA"

Kazalište Pečuh gost Komedije

OČUVANJE I VREDNOVANJE NEMATERIJALNE BAŠTINE

Otvorena Kuća halubajskega zvončara u Viškovu

Najčitanije iz rubrike