Regija
PROSVJED ZBOG SMANJENJA PUTNOG TROŠKA

Djeca s poteškoćama umjesto u školi - s roditeljima na ulici
Objavljeno 5. rujna, 2017.

ĐAKOVO - Dok su njihovi vršnjaci jučer s radošću dočekali prvi dan škole, susret s prijateljima i ulazak u školske klupe, 34 djeteta s poteškoćama u razvoju koja pohađaju posebne odjele i skupine u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Đakovo jučer su s roditeljima u prohladno rujansko jutro osvanula na đakovačkom korzu. Mirnim prosvjedom, kako smo veći prije najavljivali, roditelji pozivaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja da izmijeni odluku kojom su im u siječnju ove godine upola smanjili naknadu za putni trošak. Iako je ministrica Blaženka Divjak prije tri dana izjavila kako je problem uočen te kako se radi na izmjeni odluke koja je već u petak trebala biti objavljena, do jučer se to nije dogodilo, pa su roditelji odlučili, dok ne dobiju službeni odgovor iz Ministarstva o tome, ne dovoziti djecu u školu.

Čestitka, ne i odluka

- Umjesto u školskim klupama, evo nas na ulici. Razlog je više od upola smanjen putni trošak, netočan obračun kilometara jer regulacija prometa u gradu je takva da moramo ići obilaznim putem. Naša je škola od Ministarstva dobila imena djece i kilometre pokraj imena, što nisu točni podaci - kaže mama Ana Petrović, koja svakodnevno u školu iz Selaca Đakovačkih dovozi svog sina Patrika. Osvrnula se i na najavu ministrice da će odluka biti donesena još u petak, pa su roditelji sa zebnjom i iščekivanjem “klikali” web-stranice Ministarstva, no umjesto potvrde onoga sto je obećala, naišli su na čestitku učenicima u povodu nove pedagoške i školske godine.

- Ministrica je imala vremena učenicima poželjeti sretan polazak u školu, ali nije imala vremena za nas, za našu djecu, da nam se obrati i kaže svoje službeno priopćenje i pristaje li na naše zahtjeve koje smo joj poslali pismenim putem. Odgovora do danas nema. Dok ne dobijemo službeno priopćenje, s obzirom na trud i napor oko ovog prosvjeda, mi nećemo odustati - poručila je mama Ana Petrović.

Mirjana Žuljević iz Koritne također je sa svojim sinom došla na prosvjed.

- Do škole imam 19 kilometara, dakle dnevno u četiri smjera prelazim malo manje od 80 kilometara. Do sada sam za putni trošak dobivala oko 1500 kuna, a sada sam za peti mjesec dobila 773 kune. Sad ja pitam tko može 1700 kilometara mjesečno prijeći s tim novcem? - kaže Mirjana Žuljević, dodajući da je Ministarstvo i prije pri isplati naknade za putni trošak kasnilo.

Koga pitati?

- Uvijek su kasnili, nismo imali koga pitati. To je strašno! Roditelji su neprestano ispitivali, nismo više znali kome se obratiti. Pitamo u školi, kažu - bit će. Pošaljemo mail Ministarstvu, nitko ne odgovara, telefon neću ni spominjati. Koga uopće možemo što pitati? Nikada nije bilo na vrijeme isplaćeno. Ako sad i krenemo u školu, prvi novac ćemo dobiti u studenome. Do tada se financirati moramo sami - ističe mama Žuljević. Ona pojašnjava i još jednu veliku nelogičnost.

- Ima djece koju roditelji voze autobusom. Znači, da ja sad svog sina vozim autobusom, oni bi mi platili kartu koja iznosi 1500 kuna, a ne daju za gorivo. Nego ja trebam stajati satima pred školom i čekati dijete - kaže Mirjana Žuljević.

Mirni prosvjed najavljivan je gotovo dva tjedna, o čemu su izvještavali brojni mediji, a roditelji su pomoć i potporu u borbi za svoj cilj, ispravljanju nepravde, tražili od javnosti, građana, prijatelja. Nažalost, uz njih je jučer na gradskom korzu bilo tek nekoliko onih koje se ovaj problem direktno ne dotiče. Na kraju, poručili su kako djecu neće dovoziti u školu dok ne dobiju službenu obavijest iz Ministarstva da se obračun vraća na staro, odnosno u četiri smjera, no na ulice više neće izlaziti. Maja Muškić

Roditelji uspjeli, Ministarstvo donijelo novu odluku

Ministarstvo je jučer poslijepodne na svojim stranicama objavilo novu Odluku o kriterijima za financiranje povećanih troškova prijevoza i posebnih nastavnih sredstava za učenike s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim programima za školsku godinu 2017./18. Ondje se navodi kako Ministarstvo nadoknađuje troškove goriva po prijeđenom broju kilometara za odobreni individualni prijevoz roditelja kao pratitelja, i to 10 posto važeće cijene goriva za vozilo kojim roditelj obavlja prijevoz i 15 posto ako roditelj prevozi više od jednog djeteta. “Prijeđeni broj kilometara u jednom danu obračunava se na način da se broj kilometara od kuće do škole i natrag pomnoži sa dva”, stoji u Odluci, što je zapravo ono što su roditelji i tražili. Obračun za četiri smjera.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana