Kultura
ŽIRIRANA IZLOŽBA OKUPLJA UMJETNIKE IZ CIJELE HRVATSKE I REGIJE

Osmero slavonskih umjetnika na 4. trijenalu autoportreta u Samoboru
Objavljeno 5. rujna, 2017.

SAMOBOR - U Galeriji Prica u Samoboru otvara se u utorak, 5. rujna, 4. trijenale autoportreta. Od pristiglih 190 prijava iz Hrvatske i regije, za izlaganje je odabrano 75 autora, među kojima su i mnogi umjetnici iz Slavonije: Ana Čolaković (Vinkovci), Ana Sladetić Šabić (Vukovar), Davor Dmitrović (Virovitica), Ivan Midžić (Osijek), Jelena Kašić (Našice), Margareta Lekić (Osijek), Marijana Vargić (Đakovo) i Robert Erdelji (Vinkovci). Izložba je otvorena do 8. listopada.

Ova vrlo značajna trijenalna žirirana izložba posvećena motivu autoportreta okuplja umjetnike iz cijele Hrvatske i regije, a temelji se na Zbirci Lukin, koja ima više od 2000 umjetničkih djela, od kojih je većina autoportreta, i to najznačajnijih hrvatskih umjetnika kao što su: Ivo Dulčić, Ivo Friščić, Ivo Šebalj, Ljubo Ivančić, Nives Kavurić-Kurtović, Branko Ružić, Đuro Seder, Zlatko Kauzlarić-Atač, Ivan Kožarić, Zlatko Keser, Julije Knifer, Miroslav Šutej, Vanja Radauš, Mladen Stilinović, Slavko Šohaj, Josip Vaništa i mnogi drugi.

“Netko je jednom rekao kako je spoznaja sebe početak mudrosti. Spoznati sebe te oblikovati pojam o sebi pomoću vlastitih misli i vjerovanja zahtijeva direktno okretanje k vlastitosti s ciljem istraživanja sebe iznutra prema van. Riječ je o najintimnijim spoznajama do kojih možemo dospjeti ponirući u dubine vlastitih misli, osjećaja i djelovanja. Četvrti trijenale autoportreta povezivanjem teorije svijesti o sebi s likovnom interpretacijom samoga sebe stavlja naglasak na sadržajni aspekt autoportreta koji ne ograničuje likovnu interpretaciju teme, već potiče na slojevito promišljanje. Ovogodišnji trijenale autoportreta, kao i prethodna tri, nastavlja tradiciju razrade motiva počivajući prvenstveno na bogatoj Zbirci Lukin koja je objedinila autore različitih generacija i raznolikih izraza te zabilježila duh i karakter jednoga vremena”, zapisala je u predgovoru Sonja Švec Španjol, autorica koncepcije i kustosica izložbe. N.Vek.

Od pristiglih 190 prijava iz Hrvatske i regije, za izlaganje je odabrano 75 autora.

Možda ste propustili...

UMJETNIČKA ORGANIZACIJA PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR

Najuspješniji nastup suvremenog plesnog izričaja na TREPS-u

BESPLATNA PREDSTAVA U SKLOPU DANA SLOVENIJE U SLAVONIJI

Mjuzikl “Mali princ” u Dječjem kazalištu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLESNA PREDSTAVA “TAJANSTVENI VRT” 25. SVIBNJA U HNK-U U OSIJEKU

Bit će samo malo treme, jako puno veselja i radosti, a najviše uzbuđenja i iskrenih osmijeha

2

HPD-U “LIPA” U BUDIMPEŠTI TITULA:

Najviša pohvala za svjetske zborske laureate

3

12. NAGRADA “ANTO GARDAŠ”

Melita Rundek: Ove je godine nagradu bilo jako teško zaslužiti i zato je slađa