Zdravlje
MJESEC DISCIPLINE

Prehrana u rujnu
Objavljeno 4. rujna, 2017.
Svaka sezona nudi niz ukusnih svježih proizvoda te je ovo sjajan trenutak za eksperimentiranje i nove recepte

Ambrozija cvjeta, jutra su mrvicu hladnija, a večeri postaju duže. Zakoračili smo u rujan – mjesec discipline. Bez obzira na to što dnevno sunce i dalje vrlo jako grije, sa sjetom se prisjećamo godišnjih odmora. U zraku se već osjeća jesen, a s njom nam stižu i mnoge obveze. Rujan je specifičan kao početak nečega novog. Klinci s radošću vade svoje nove bilježnice donoseći odluku da će ove godine biti bolji. Žene se odlučuju na drukčije frizure i nabavlja se nova trendi odjeća za nadolazeću sezonu.

Opraštamo se polagano od lubenica, grabeći one posljednje primjerke, a spremanje zimnice polagano se privodi kraju. Kako se vrijeme mijenja diljem svijeta, tako se mijenjaju i dostupne namirnice. Svaka sezona nudi niz ukusnih svježih proizvoda te je ovo sjajan trenutak da započnete eksperimentiranje i iskušavanje novih recepata. Tržnice će u idućem razdoblju biti obojene nekim drugim bojama. Na red dolaze namirnice za koje ne trebamo odvojiti pola mjesečne plaće te za nešto malo novca možemo kvalitetno opskrbiti kućnu smočnicu.

Već i ptice na grani znaju da trebamo konzumirati sezonske namirnice, a evo i zašto:

Sezonski proizvodi su svježiji, bolji, slađi i savršeno zreli. Voće i povrće ubrano u pravom trenutku imat će mnogo više okusa.

Kućni budžet

Kada poljoprivrednici beru veliku količinu proizvoda zbog usjeva što je u sezoni, njegova cijena će se smanjiti. Kada je proizvod dobiven lokalno i u sezoni, troškovi putovanja i skladištenje nisu potrebni, stoga se smanjuju troškovi proizvodnje koji se zatim prenose na potrošača. Evo više razloga zašto volimo lokalne proizvode.

Visoka nutritivna vrijednost

Sezonski proizvodi nutritivno su bogatiji. Neki antioksidansi poput vitamina C, folata i karotena brzo će se izgubiti ako stoje duže vremena. Lokalno voće i povrće koje se dobiva u sezoni izgledat će svjetlije i živahnije.

Prekomorska kontaminacija

Kada se voće i povrće nabavlja u inozemstvu, ne možete biti sigurni koji su njihovi propisi za pesticide, herbicide i fungicide. Mnoge zemlje diljem svijeta imaju vrlo slabe zakone o kemikalijama koje se raspršuju na voće i povrće koje druge zemlje zabranjuju zbog njihovih poznatih štetnih učinaka. Sezona je izvrsno vrijeme za kupnju cjenovno dostupnih namirnica koje možemo kiseliti ili zamrznuti, kao breskve i nektarine u ljetnim mjesecima.

Prirodne prehrambene potrebe organizma

Kao što smo već napomenuli, organizam u hladnijim danima zahtijeva veći energetski unos. Jesensko povrće i voće savršeno je za pripremu toplih obroka, zdravih juha, kolača i ostalog.

Ekološki prihvatljivije

Sezonski proizvodi smanjuju potražnju za proizvodima izvan sezone, čime dodatno podupiremo lokalnu poljoprivredu, što znači manje prijevoza, hlađenja, grijanja i zračenja.

Sklad i harmonija s prirodom

Živjeti u skladu s ritmom prirode čini nas svjesnijim ljepote koja nas okružuje. Izaberimo živjeti u ravnoteži s našom okolinom umjesto da neprestano živimo u sukobu. Prihvaćanje prirodnog ritma stvari pomaže pojednostaviti naše živote.

NAMIRNICE SPECIFIČNE ZA RUJAN:

Povrće:

mrkva, zelena salata, špinat, blitva, rajčica, matovilac, patlidžan, kupus, cikla, bundeva, paprika, feferoni, krastavci, tikvica, kelj, cvjetača, endivija, radič, rukola, celer, korabica, peršin, hren, rotkvica, repa, krumpir, češnjak, kukuruz, grah

Voće:

smokva, jabuka, šljiva, kruška, grožđe, dunja, mandarinka, limun, nar, maline, kupine

Jezgrasto voće:

kesten, orah, lješnjak, badem

Ana TOMŠIĆ BLAŽAN, nutricionist
RECEPTJuha od buče

l bundeva oko 2 kg

l 2 dl kokosovog ili rižinog vrhnja

l 2 domaće kocke za juhu

l crveni luk

l peršinovo lisće

l lovorov listić

l muškatni oraščić

l parmezan

l 2 dkg maslaca

l sol, papar

Bundevu oguliti i očistiti od koštica. Izrezati je na kockice. Luk isjeckati te zažutiti na maslacu. Kada luk postane staklast, dodati bundevu te pržiti nekoliko minuta. Preliti litrom vode, dodati kockice i začine (osim peršina). Kada zavri, poklopiti i kuhati 30 minuta. Gotovu juhu skloniti s vatre, izvaditi lovor te izblendati štapnim mikserom. Dodati vrhnje, kuhati još pet minuta. Kada je gotovo, ukrasiti peršinom, ribanim parmezanom te vrhnjem po želji.

Možda ste propustili...

LJEKOVITO BILJE (CUCURBITA PEPO L.)

Bundeva je idealna za dijetu

POLIKLINIKA OPTICAL EXPRESS I MENTAL TRAINING CENTER

Poznati Hrvati isprobali revolucionarne tehnološke inovacije

Najčitanije iz rubrike