Zdravlje
ISTRAŽIVANJE

Duda bolja od palca
Objavljeno 4. rujna, 2017.

Neku sasvim malu djecu povremeno može smiriti jedino duda varalica i roditelji zbog toga ne bi trebali biti zabrinuti, piše u posljednjem broju njemačkoga časopisa o obiteljskom zdravlju “Junge Familie”.

Njemački znanstvenici tvrde da su moderne anatomski napravljene dude puno bolje za djetetovu čeljust od prsta. Naime, sisanje palca može utjecati na razvoj djetetovih zubića. Poznata je ortodontska anomalija pod nazivom otvoreni zagriz.

Osim na važnost anatomskog oblika u izboru dude roditelje treba upozoriti da izbjegavaju njezino umakanje u zaslađene sokove ili hranu, kako bi se spriječio nastanak karijesa mliječnih zuba.

Roditelji ne moraju uskraćivati djeci dudu do treće godine, no nakon toga bi naviku trebali prekinuti, ali postupno i pritom djetetu pomoći.

Upravo s navršene tri godine dijete već sasvim dobro govori, uživa u druženju s vršnjacima pa u zanosu igre može satima zaboraviti na dudu. Ako je tužno, umjesto da počne sisati palac ili dudu, svoje će osjećaje iskazati riječima, a to znači da mu duda više ne mora biti najbolja tješiteljica.Hina

Možda ste propustili...

HIDRIRANJE ORGANIZMA JE NUŽNO

Kako treba piti vodu?

STUDIJA PROVEDENA NA STOGODIŠNJACIMA

Naš životni vijek nije na vrhuncu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NE UZIMA SE SVAKI LIJEK NA ISTI NAČIN:

Evo kad se tableta pije na stojećki, a kad uz mnogo vode

2

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

I liječnici mogu pogriješiti zbog sindroma izgaranja na poslu

3

STUDIJA PROVEDENA NA STOGODIŠNJACIMA

Naš životni vijek nije na vrhuncu