Osijek
ODLUKA DJEČJEG VRTIĆA PKC-a MAĐARA

Dječaku oboljelom od cistične fibroze ne daju u vrtić zbog lijekova
Objavljeno 2. rujna, 2017.
Za dvije će godine krenuti u školu, pa zar će mi netko reći da ne smije pohađati nastavu zato što mora popiti kapsulu prije obroka? - pita se majka

Mnogi su se svojedobno odazvali pozivu za humanitarnu pomoć za petogodišnjeg Danijela R. (podatci poznati redakciji, nap. a.) kojem je, zbog cistične fibroze, potreban drenažni prsluk. No, kad je u pitanju isti dječak, drukčije je postupio Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Osijeku, gdje je Danijel u ponedjeljak trebao krenuti u vrtić. Najprije je u njega upisan, a onda je majci rečeno da ipak ne smije doći. Razlog - terapija - dvije kapsule kreona - koje mora uzimati prije svakog obroka.

- Danijela sam upisala u srijedu u vrtić i razgovarala s ravnateljem Andočijem koji mi je rekao da ima mjesta te da samo trebam donijeti fotokopiju rodnog lista i potvrdu od liječnika da je Danijel prošao sistematski pregled te da je sposoban ići u vrtić. Rekao mi je i da te dokumente, s obzirom na to da sam donijela original na uvid, fotokopirane pošaljem po Danijelu u ponedjeljak kada dođe u vrtić. Naglasila sam da je rođen s cističnom fibrozom i da prije užine i ručka mora uzeti kapsulu kreona. Iako su me ravnatelj, ali i odgojiteljica upitno pogledali i tražili pojašnjenje, sve je bilo dobro dok me nisu naposljetku u četvrtak zvali i rekli da ne smije doći u vrtić. Kaže, savjetovali su se i zaključili kako ne preuzimaju nikakvu odgovornost za moje rizično dijete - priča nam ogorčena majka Jasmina.

Dodaje kako je u Centru pojasnila da Danijel sam uzme kod kuće kapsulu i popije prije obroka. Upitali su je, kaže, što će se dogoditi ako neko drugo dijete popije kreon, no Jasmina kaže da takvo što nije moguće ako kapsule čuva odgojiteljica. Nakon šoka, kaže, obratila se dopisom pravobraniteljici za djecu.

- Odlučili smo se za PKC Mađara jer se djeca iz Korođa, gdje živimo, autobusom voze do tamo i idu u vrtić, odnosno u školu. Danijel već poznaje tu djecu i toliko se radovao vrtiću, a sad će svjećice za svoj peti rođendan u ponedjeljak puhati bez svojih prijatelja - naglasila je majka. Dodala je kako će se, vjerojatno, obratiti Dječjem vrtiću Osijek ili nekom privatnom vrtiću.

- Ovo je velika sramota, to više što je Danijel iznadprosječno inteligentno dijete i njegova bolest ne bi smjela biti prepreka za pohađanje dječjeg vrtića. Uostalom, za dvije će godine krenuti u školu, pa zar će mi netko reći da ne smije pohađati nastavu zato što mora popiti kapsulu prije obroka? - pita se majka Jasmina.

Marija MIHELIĆ

Janoš Andoči

ravnatelj PKC-a Mađara

ŠTO AKO ODGOJITELJICA ZABORAVI DATI KAPSULU ILI JE UZME DRUGO DIJETE?

- Dijete ima poteškoća sa zdravljem i savjetovao sam se s našim stručnim službama. Usmeno sam dobio odgovor da lijekove smije dati jedino roditelj ili stručna osoba - rekao nam je Janoš Andoči, ravnatelj PKC-a Mađara, smatrajući da se zbog kapsula može dogoditi niz problema.

- Ne daj Bože da odgojiteljica zaboravi dati kapsulu ili kapsulu uzme neko drugo dijete! Odgojiteljice ne mogu preuzeti odgovornost. Inače, službenu odbijenicu majka nije dobila, nego mi tražimo način kako postupiti s pravne strane. Obratio sam se Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta i čekam odgovor. Kažu li da ga smijem primiti, bit ću prvi koji će potpisati - kaže Andoči.

Centar sada traži mišljenje Ministarstva obrazovanja, majka se obratila pravobraniteljici za djecu

Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike