Magazin
NOGOMETNI TJEDAN

Bez kalkulacija po šest bodova
Objavljeno 2. rujna, 2017.
Hrvatska je osuđena misliti samo o sebi. I zato je nakon Kosova utakmica s Turskom iznimno važan, pa praktički i presudan susret..

Rujan je prvi od dva mjeseca istine za izbornika Antu Čačića i hrvatsku nogometnu reprezentaciju u finišu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji iduće 2018. godine.

Hrvatska jesensku kvalifikacijsku kampanju dočekuje kao vodeća u skupini, međutim, poraz na Islandu koji smo doživjeli u lipnju stvorio je određenu tjeskobu. Raspored nam u rujnu i listopadu baš ne ide naruku jer ćemo u Hrvatskoj dočekati slabije suparnike (Kosovo i Finska), a na noge moramo izravnim suparnicima u borbi za prvo mjesto (Turska, Ukrajina).

PRAVO LICE HRVATSKE

Hrvatska više nema previše manevarskog prostora ako želi biti prva u skupini. Ne smijemo razmišljati ni o ishodima ostalih utakmica, premda će svi naši izravni suparnici igrati međusobno. Taj je vlak prošao nakon poraza na Islandu. “Kockasti” su najjači u skupini, a sada je došao trenutak u kojemu to moraju pokazati. Bilo kakve kalkulacije više nisu dobro došle. Istina, treba priznati kako Čačića dosad nije baš milovala sreća. Samo je jednom mogao na teren poslati baš sve najjače adute. Ozljede i suspenzije znale su prepoloviti kadar kojim raspolaže. Sada je situacija dobra. Većina naših zvijezda je zdrava (samo su Ćorluka i Pjaca izvan stroja jer se oporavljaju od ozljeda). No, ono što je puno važnije - vrijeme da konačno vidimo pravo lice Hrvatske. Čačić je dosad bio vrlo tvrd kada je u pitanju udarna postava. Nije se baš previše osvrtao na trenutačnu formu svojih izabranika već je forsirao svoje ideje. Teško je vjerovati kako će izbornik odstupiti od svoje principijelnosti, ali zbog toga rezultat ne smije patiti. Zapravo, uoči ogleda protiv Kosova i Turske postoje dva otvorena pitanja. Jedno od njih je ono vječno - tko će na lijevog beka. Pivarić je napravio transfer u Kijev i vjerojatno nije u idealnom natjecateljskom ritmu, a dodatni izbor je Osijekov kapetan Borna Barišić, čiji je najveći nedostatak iskustvo igranja tako važnih reprezentativnih utakmica. Drugo je pitanje kako složiti napadački ešalon. Mandžukić i Perišić su neupitni, a hoće li izbornik njima pridodati čiste ofenzivce Kramarića ili Kalinića koji je u dobroj formi ili će na krilu opet žrtvovati Brozovića ostaje vidjeti. Protiv Kosovara će se Čačić vjerojatno odlučiti za ofenzivniju varijantu.

TURSKA JE KLJUČ

Nitko ne sumnja kako ćemo protiv Kosova upisati tri boda, ali ključ uspjeha u kvalifikacijama leži u Turskoj. Hrvatska bi tamo trebala ići po pobjedu. Iz dva razloga. Prvi je jasno vezan uz naš bodovni saldo jer bi nas šest bodova iz te dvije utakmice zadržalo na vrhu ljestvice, a drugi jer bi u slučaju pobjede u Eskisehiru Turke praktički eliminirali iz utrke za Rusiju. U ta dva rujanska termina bit će još nekoliko zanimljivih ogleda. Naime, Island će gostovati u Finskoj (2. rujna), Ukrajina će dočekati Tursku (2. rujna), a 5. rujna i Island. Dakle, već tu bi se puno toga moglo raščistiti. No, Hrvatska je osuđena misliti samo o sebi. I zato je ta Turska iznimno važan, pa praktički i presudan susret. Ako se “kockasti” iz Turske ne vrate s tri boda, mogli bi se naći u baš nezavidnoj situaciji kada je u pitanju plasman na SP. U biti, Hrvatska je u kvalifikacijama nerijetko bila najjača kada je bilo najpotrebnije. Osim toga, doista imamo snažnu reprezentaciju koja nikako da pokaže svoj potencijal baš do kraja. Uvijek neki vrag nedostaje. Najčešće odlučniji pristup i vječno kalkuliranje s tim “što nam je dovoljno”. Takva taktiziranja u prošlosti su nam se već znala razbiti o glavu, tu smo cijenu, na koncu, platili i na Islandu, jer Hrvatska tamo nije igrala na pobjedu već smo računali kako je i remi sasvim dobar, pa smo na kraju ostali praznih šaka. Imamo nevjerojatan “dar” odgoditi završetak posla i odluke ostavljati za posljednje utakmice, što je uvijek sklizak teren. U jednoj utakmici uvijek se može dogoditi nešto nepredviđeno. Zato bi Hrvatska u ova dva rujanska susreta trebala ući odlučna da osvoji svih šest bodova. To je jedini način na koji ključeve plasmana u Rusiju može zadržati u svojim rukama.

KLUPSKO EUROLJETO
Od hrvatske bajke ostala samo - Rijeka

Hrvatski klubovi u Europi drugi put su uspjeli svi preživjeti do play-off runde kvalifikacija. No, u njoj se dogodio - pomor Hrvata. Europsku jesen imat će samo Rijeka koja će igrati u skupinama Europske lige. Ostala tri naša predstavnika zapela su na posljednjoj stepenici uoči grupne faze. Hajduk je imao daleko najteži posao protiv Evertona, pa unatoč tome što je ostavio dobar dojam, nije uspio preskočiti objektivno previsoku prepreku. Osijek je platio cijenu neiskustva u Europi jer bečka Austrija nije pokazala više, no znala je uzeti i više od ponuđenog. Razočaranje predstavlja ispadanje Dinama od albanskog Skenderbeua. Uglavnom, od bajki koju smo imali uoči play-offa ostala su samo sjećanja. Prvi put nakon dugo vremena hrvatski klubovi nisu napravili najbolji europski rezultat u regiji. Malo težak ždrijeb, malo podbačaji (Dinamo) zaustavili su put naših klubova prema plasmanu u skupine europskih natjecanja.

PLANOVI ZA EURO 2020.
Čeferin je Platinijevu fantaziju nazvao pogreška

Predsjednik UEFA-e, Slovenac Aleksandar Čeferin, progovorio je o Euru 2020. koji će se igrati u 13 europskih država. Ta megalomnska fantazija ostavština je bivšeg predsjednika UEFA-e Michela Platinija, koji je “pao” u aferi podmićivanja koja je razotrkivena u FIFA-i. Platini kao da nije živio u realnom svijetu, jer je sportskim motivima pretpostavio nekakve političke, pa je Izvršni odbor UEFA-e prihvatio njegovu ideju igranja Eura po cijeloj Europi. Ta je odluka zapravo čisti promašaj. Prije svega zbog navijača, a onda i s organizacijskog aspekta, ali sada se natrag ne može.

Međutim, Čeferinovo razmišljanje daje nam nadu kako će se UEFA vratiti svojim zdravim korijenima. Drugim riječima, treba se ostaviti praznih ideala i političkih fantaziranja prikazivanja ujedinjene Europe. Pa makar se radilo i o nogomentoj Europi, da o drugoj i ne govorimo.

Možda ste propustili...

MIGRACIJE I TRAUMATIZACIJE

Izbjeglice na terapijskom kauču

DAVOR NIKOLIĆ:

Manjak naobrazbe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana