Magazin
IVAN JAKOVČIĆ

Hrvatskoj je mjesto među članicama EU-a koje će “ići dalje” u integracijama
Objavljeno 2. rujna, 2017.
EUROZASTUPNIK (IDS-ALDE) O SMJERU EUROPSKE UNIJE I POLOŽAJU RH NA TOM PUTU:

Komentirajući govor francuskog predsjednika Macrona u kojem se zauzeo za Europu “u više formata”, pred kojom će ići “prethodnica”, zemlje koje žele “ići dalje” u približavanju svojih gospodarstava i politika, hrvatski eurozastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) je priopćio:

- Hrvatska se mora još čvršće povezati sa zemljama koje su utemeljile Europsku uniju, a ne se pridruživati skupini okupljenoj oko inicijative “Tri mora” - istaknuo je Jakovčić.

U izjavi za medije Jakovčić je također naglasio nužnost da Hrvatska prepozna svoj pravi, interesni smjer i opcije:

- Već mjesecima upozoravam kako dio zemalja utemeljiteljica Europske unije, ali i Europska komisija pripremaju mogući scenarij EU-a u “više brzina”. Ne razumijem zašto se u Hrvatskoj to ne prepoznaje i zašto naša zemlja nema odgovor na takav mogući smjer razvoja Unije - pita se Jakovčić.

Nakon nedavne izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i nakon sigurne pobjede proeuropskih snaga na izborima u Njemačkoj, neovisno o tome hoće li to biti konzervativci ili socijaldemokrati, Jakovčić je uvjeren da će se Europa u budućnosti morati razvijati u više brzina:

- Nitko neće čekati nedemokratske režime u Poljskoj i Mađarskoj da shvate što znači Europska unija. Stoga je vezanje Hrvatske uz inicijativu “Tri mora” pogubno - oštrim je riječima reagirao zastupnik Jakovčić.

Hrvatski eurozastupnik Jakovčić također dodaje kako se Republika Hrvatska mora još čvršće i odlučnije povezati sa zemljama koje su utemeljile Europsku uniju, umjesto ići u neke dvojbene saveze s drugima iz EU-a:

- Njemačka, Italija, Francuska, Austrija - to je skupina zemalja koje su naše prirodno okruženje. Hrvatska mora biti odrješita u tomu da uđe u eurozonu i schengenski prostor. Kako danas stvari stoje, mi ne znamo što je naša vanjska politika - zaključio je, prema priopćenju, Jakovčić.(HINA/D.J.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana