Tehno
ŽELJE SVAKOG ŠKOLARCA

5 tehno stvarčica za školu
Objavljeno 1. rujna, 2017.

Do početka nastave ostalo je još samo par dana, osim knjiga, bilježnica, vježbenica, odjeće i svih drugih stvari bitnih za uspješno praćenje nastave, tu je i tehnologija, odnosno sve one tehno stvarčice bez kojih je uspješno pohađanje nastave gotovo nemoguće. U tom popisu želja svakog školarca odabrali smo naših pet koje će mu pomoći u svladavanju gradiva.

1. Lenovo Ideapad 110

Prijenosno računalo jedna je od najvažnijih tehnoloških stvari kojima jednostavno morate opskrbiti svojeg školarca. Iako su želje jednog školarca vjerojatno usmjerene ka kakvom igraćem stroju, za uspješno pohađanje nastave dovoljan je i jedan sasvim solidno opremljen prijenosnik koji će moći zavrtjeti sve školske zadatke, a u pauzi i kakvu jednostavniju igru. Prednost ovakvih računala je u cijeni koja je višestruko niža od kakvih igraćih strojeva. Kao idealan kandidat je Lenovo Ideapad 110. Ovo računalo dostupno je u raznim konfiguracijama, a ono opremljeno Intelovim Core i3 procesorom uz 4 GB radne memorije i 256-gigabajtnim SSD-om za pohranu nameće se kao best buy! Cijena od 3000 kuna opravdava 15-inčni zaslon i više no solidnu kvalitetu izrade.

2. Sony Xperia XA1

Mobitel je jedan od najpoželjnijih uređaja svakog školarca. S obzirom na svu silu mogućnosti koje te spravice omogućavaju, to nimalo ne čudi. Iako će većina tražiti top-modele razvikanih proizvođača, model Sony Xperia XA1 jedan je od najboljih izbora utoliko što pruža mogućnosti kao i top-modeli, ali u pola cijena. Zaslon je 5 inča u HD-u, tu je 3 GB radne memorije, najnoviji Androdi, ali i Sonyjeva 23-megapikselna kamera na poleđini rezervirana inače samo za top-modele. Cijenu od nešto više od 2000 kuna opravdava i privlačan izgled.

3. Adata D8000L

Prijenosna baterija nešto je bez čega se u današnje vrijeme jednostavno ne može. Mobilni uređaji, tableti, glazbeni svirači i mnoštvo drugih uređaja svoje napajanje crpe iz USB punjača, a ako utičnicu nemamo pri ruci, tada su prijenosni punjači, odnosno baterije spas bez kojeg se ne može. Jedan od najboljih primjeraka te vrste nedavno nam je sjeo u ruke. Riječ je o modelu Adata D8000L koji ima kapacitet od 8000 mAh, dakle dovoljno za nekoliko punjenja. Također, ima i dva izlaza koji idu do snage od 2,1 A, što odgovara danas brzom punjenju telefona. Jedna od najvećih prednosti je i ugrađena lampa, no ne jedna LED dioda koja svijetli kao na upaljaču, nego set od njih čak 16 koje pružaju 200 lumena svjetline. Zateknete li se u mraku – upalite dan! Cijena od 250 kn čini se kao sitnica.

4. Epson L386

Pisač je osim prijenosnika druga neizostavna tehnološka stvarčica svakog učenika. Ispis seminara, plakata, rasporeda i svih drugih školskih materijala daleko je jednostavniji kada imate pisač u kući. Glavobolja svakog roditelja jesu spremnici boje koji nerijetko koštaju i više od pisača, no uz Epson L386 riješite se tih briga. Naime, ovaj multifunkcijski pisač ima spremnik boje kojim možete ispisati na tisuće stranica, a jednom kada se boja potroši, za stotinjak kuna ju nadopunite i spremni ste na novu avanturu. Ako ste prosječan korisnik pisača, ova boja može vam trajati godinama. U tom svjetlu cijena od kakvih 1100 kuna čini se bagatelnom.

5. ADATA Eksterni SSD 256GB

Pohranjivanje svih seminara i važnih datoteka na sigurno mjesto pametan je potez kada dođe do recimo nehotičnog brisanja datoteka na računalu. Uz to, valja imati i prijenosnu memoriju za prijenos svih datoteka. Kao izbor za obje zadaće najbolje rješenje nudi ADATA Eksterni SSD 256GB. Kako mu ime govori, ovo je vanjski SSD kapaciteta 256 GB. Zato što je SSD, nudi sulude brzine prijenosa, a zbog najnovije tehnologije izrade čipova u 3D tehnici dimenzijama je upola manji od standardnih SSD-ova. Cijena od 1000 kuna je zacijelo opravdana.

Ovo je naših top 5 za uspješan start u novoj školskoj godini. Svim učenicima želimo uspješno pohađanje nastave i puno dobrih ocjena, a roditeljima manje briga tijekom školske godine. Uvjereni smo da će uz naš izbor top 5 tehnoloških stvarčica tih briga biti bar malo manje.

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...