TvObzor
NA SETU RTL-OVA SHOWA “TRI, DVA, JEDAN - KUHAJ”

Žiri ocjenjivao jela novinara i voditeljice
Objavljeno 1. rujna, 2017.

Posljednja dva tjedna Studio 4 zagrebačkog Jadran filma svakodnevno miriše na dobru spizu, za što su zaslužni upravo natjecatelji kulinarskog showa “Tri, dva, jedan – kuhaj”. No prošlog petka tave i kuhače prihvatili su se predstavnici sedme sile. Naime, voditeljica RTL-ove gastrouspješnice Doris Pinčić Rogoznica i članovi žirija, chefovi Tomislav Špiček i Mate Janković, te gastronovinarka Mateja Domitrović Sabo ugostili su novinare u povodu predstavljanja pete sezone showa.

“Nova sezona 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' donosi puno malih noviteta. Imamo deset novih natjecateljskih parova, koje ne dijelimo po timovima, nego se bore sami za sebe. Tu su i novi dnevni i tjedni zadaci koji se razlikuju od dosadašnjih pa ćemo tako imati priliku saznati što kuhati za obiteljsko okupljanje ili za romantičnu večeru”, objasnila je Doris, napomenuvši kako je najvažnija promjena svakako ona za sudačkim stolom. Za svakog je člana žirija imala riječi hvale.

“Mateja je jako stručna u svom poslu, ali je nama najviše draga zbog toga što voli svaki segment kulinarstva. Već nas je sve osvojila time što obožava odlaziti na plac, voli jesti i pričati o bilo kojoj namirnici koja ti padne na pamet. O Mati dovoljno govori činjenica da je Anthony Bourdain upravo njega odabrao za domaćina kada je radio emisiju o hrvatskoj gastrokulturi. Mate radi na puno novih projekata, među kojima je i posljednji, kojim se jako ponosi, priprema kuharicu u suradnji sa Školskom knjigom. I naravno, tu je alfa i omega ovog showa, Tomislav Špiček, bez kojeg ne može proći ni jedna sezona. Dok na setu dijeli savjete natjecateljima, istovremeno se trudi držati konce u restoranu čijom kuhinjom vlada”, kazala je Doris te potom iznenadila novinare pozivom na izazov.

Novinare su na kulinarskim jedinicama dočekale namirnice za omlet, među kojima i sastojci na kojima se svatko lako može opeći. Iako mnogi smatraju da se omlet lako pripremi, čak i na poznatom kulinarskom trgu, novinari su na vlastitoj koži osjetili da to baš i nije jednostavno. Tek sada su shvatili da kandidatima showa nije nimalo lako kuhati za žiri. Doris je na trenutak zamijenila voditeljsku ulogu onom iza štednjaka i pomagala novinarima, a Mateja, Tomislav i Mate rado su dijelili savjete i pomagali u pripremi jela – kako pravilno zagrijati tavu, razmutiti jaje, koje sastojke upotrijebiti te kojom tehnikom pravilno okrenuti i servirati omlet na tanjur a da jelo ne postane najgora noćna mora svakog kuhara amatera.

“Natjecateljima je isprva teško priviknuti se na drugu kuhinju, drukčije kulinarske aparate i pribor. No s vremenom se uhodaju i sa svakim danom postaju sve bolji kuhari. Tomek je u showu od samog početka i morate mu vjerovati kada kaže da su natjecatelji nove sezone najbolji dosad”, izjavila je Mateja, pohvalivši pritom i novinare.

Nova sezona RTL-ova gastro showa “Tri, dva, jedan – kuhaj!” na male ekrane stiže 4. rujna u 19.50. (N.K.)

Foto: RTL
TOMISLAV ŠPIČEK

Uvijek se veselim snimanjima u Jadran filmu. “Tri, dva, jedan – kuhaj!” mi je već odavno ušao u krv i ne želim pomisliti što će se dogoditi kada se taj show prestane prikazivati na televiziji. I natjecatelji i gledatelji već znaju što mogu očekivati od mene. Nastavit ću biti strog i pošten, ali u konačnici sve ovisi o kandidatima. Ako su oni voljni učiti i primjenjivati savjete žirija, nitko sretniji od mene! E, tada sa mnom mogu raditi što god požele. No moram priznati da su ove sezone kandidati jako dobri! Bar zasad, na samom početku snimanja… Vidjet ćemo hoće li biti tako dobri do samog kraja showa!

MATE JANKOVIĆ

Tijekom karijere sam i sam imao milijardu kiksova u kuhinji, ali sam iz istih kiksova i puno naučio. Kušat ću svako jelo koje dođe na kušanje jer se od mene, kao člana žirija, to traži kako bih natjecateljima mogao reći je li nešto dobro skuhano ili nije. To što sam već u prvom tjednu snimanja showa morao ocjenjivati krpice sa zeljem, koje ne volim, moj je problem. Ja volim jesti sve, osim krpica sa zeljem. Najvjerojatnije zato što ih tete u vrtiću nisu dobro pripremale. Koje kriterije jelo mora zadovoljiti da kod mene dobije desetku? Ono najprije mora biti ukusno i lijepo izgledati. Ne mogu oprostiti samo nemar i repetitivne pogreške. Zbilja je dovoljno samo jednom pogriješiti da bi se ista stvar svladala. Natjecatelji imaju rijetku šansu učiti od profesionalnih kuhara koji im posvećuju toliko pažnje i daju savjete. Mislim da je to idealna šansa da usavrše svoje kulinarske sposobnosti.

MATEJA DOMITROVIĆ

Tomislav Špiček nas je lijepo ugostio, kao pravi domaćin. On se, tako reći, na setu osjeća kao kod kuće. Tu je od prve sezone, prvog dana i zna svaki kut studija, svaku caku na snimanjima.

Kandidati su odlični, s obzirom na to da se tek upoznaju s radnom jedinicom i priborom koji nije isti onaj s kojim kuhaju kod kuće. Naravno da su pod stresom, da imaju tremu, ali ne treba ih odmah na početku upozoravati na velike pogreške, nego ih treba motivirati. Pratila sam sve sezone, od samog početka mi je bio zanimljiv cijeli koncept jer je ležeran, jer okuplja ljude koji vole kuhati, jer mi je bilo drago vidjeti poznata lica u žiriju, slušati komentare, nešto i naučiti. Ma, meni je sasvim dovoljno da se priča o hrani i kuhanju, sve što ima veze s time privuče me.