Ekonomija
POČELA ŽETVA SUNCOKRETA

Osječko Žito otkupljuje sav ponuđeni suncokret
Objavljeno 31. kolovoza, 2017.

Sad je već izvjesno, 2017. godina prema svemu bi trebala biti godina suncokreta. Nažalost, ima problema sa sušom na kulturama kao što su kukuruz, repa i soja, suncokret. Izjavio je to Josip Bičvić, predsjednik uprave Tvornice ulja Čepin na tradicionalnom Danu polja suncokreta, kojim je praktično obilježen i početak žetve.

- Žetva ranih sorti već je krenula ovih dana i očekujemo vrlo dobru pa čak i iznadprosječnu žetvu s dobrim prinosima i dobrom kvalitetom. Procjenjujemo da je na razini Hrvatske 42.000 hektara ukupnih površina pod suncokretom, pa možemo očekivati ukupan urod od 120.000 do 125.000 tona, što je sasvim dovoljno da namiri potrebe Tvornice ulja Čepin kao jedinog prerađivača u Hrvatskoj - ocijenio je Bičvić, najavljujući da su sve lokacije za prijam Tvornica ulja Čepin već otvorene. Tvornica ulja Čepin je podsjetimo u sustavu Žito grupe.

- Zainteresirani smo za sve količine koje nam se ponude. Za sada je plan otkupiti između 80.000 i 85.000 tona sjemena suncokreta, no imamo kapacitete za otkup i skladištenje i više tona ako se pokaže potreba. Otkupna cijena će biti približno na razini prošlogodišnje. Cijena bi se mogla kretati između 2,15 i 2,30 kuna, no službena će cijena biti poznata za deset dana - najavio je Bičvić.

Cijena je to koja će zadovoljiti većinu proizvođača, komentirao je i Stjepan Zorić, direktor tvrtke Sjeme iz Erduta koja ove godine ima suncokret zasijan na 85 hektara.

- Ako cijena bude, kako se priča, između 2,15 i 2,30 kuna, mi smo zadovoljni jer je to ipak više nego prošle godine kada je bila ipod 2,10 kuna. Unatoč suši, i ove godine očekujemo prinose veće od četiri tone po hektaru - kaže Zorić.

Upravo praćenju i usporedbi najsuvremenijih trendova u oplemenjivanju suncokreta i uvođenju novih tehnologija namijenjen je i ovogodišnji pokus čepinske Uljare predstavljen na Danu polja, kojim je obuhvaćemo 63 hibrida suncokreta deset sjemenskih kuća.

- Važnost ovakvog okupljanja iz naše perspektive vrlo je velika. Mi već 16 godina radimo pokuse, pratimo sortimente, pratimo tehnologiju i sva znanja koja mi kao Tvornica ulja imamo, dajemo besplatno svim proizvođačima kao podlogu za njihov odabir sortimenta i agrotehnike. A to doista ima efekta - zaključio je Bičvić.

Renata PRUSINA
Povećan interes za uljanu repicu

Uljana repica ima tendenciju rasta. Prošle je godine bilo više od 43.000 tona na razini Hrvatske. Rano je još za procjene, ali prema interesu poljoprivrednih proizvođača ove bi jeseni moglo biti zasijano i do 50.000 hektara pod uljanom repicom. Razlozi su, rekao bih, vrlo jednostavni. Dobra otkupna cijena, dobri prinosi, vrlo niski troškovi otkupa koje smo korigirali, siguran otkupljivač i plaćanje u roku od 30 dana - kaže Bičvić.

Josip Bičvić

predsjednik uprave Tvornice ulja Čepin

Otkupili smo 70.000 tona uljane repice i sve količine isplatili

Nakon investiranja u Tvornicu ulja Čepin, godišnji kapacitet prerade je 150.000 tona uljarica, odnosno proizvodnja oko 65 milijuna litara ulja. To može biti kombinacija repice i suncokreta u kojem omjeru tržište nalaže. Do sada smo otkupili 70.000 tona uljane repice, sva je isplaćena, tako da nam po čistoj računici treba još 80.000 tona suncokreta, od kojih ćemo proizvesti 33 - 35 milijuna litara ulja - rekao je Bičvić.

Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

Najčitanije iz rubrike