Dome slatki dome
VETERINARSKI KUTAK

Smanjen apetit tijekom vrućina
Objavljeno 31. kolovoza, 2017.

Smanjen apetit kod pasa normalna je i uobičajena pojava u vrijeme ljetnih mjeseci. Režim prehrane u tom periodu može se mijenjati, pri čemu psi individualno različito reagiraju na visoke temperature i praktično je nemoguće predvidjeti njihovo ponašanje. Svi kućni ljubimci tijekom vrućina vrlo malo se kreću, više im godi lijeno izležavanje, najčešće na pločicama koje su obično najhladnija površina u stanu ili kući.

Zbog toga su i potrebe za hranom i energijom općenito smanjene. Može biti potpuno normalno da pas ne jede 24 sata. Predviđena dnevna količina hrane u ovom periodu može se smanjiti, a kao dodatak prehrani mogu se uvesti fermentirani mliječni proizvodi. Vrlo je važno da svježa voda uvijek bude dostupna.

U uobičajenim okolnostima apetit opisujemo kao psihološki fenomen za razliku od gladi koju smještamo u kategoriju instinkta.

Zbog toga je moguće da psi mijenjaju, odnosno smanje apetit kada se mijenjaju elementi njihova okoliša, na primjer odlazak ili dolazak određenih osoba u kući. Takve su reakcije uglavnom prolazne i bez posljedica. Ipak, potrebno je pažljivo pratiti prate li promjenu apetita i bilo kakvi drugi znaci koji bi upućivali na poremećaj zdravlja. U tom slučaju preporučuje se konzultirati veterinara.F.Hrgota, dr.vet.med.

Možda ste propustili...