Dome slatki dome
PETICIJA

Cijepljenje pasa
Objavljeno 31. kolovoza, 2017.

Ponukana čestim upitima građana o nepotrebnosti cijepljenja pasa protiv bjesnoće svake godine, udruga Prijatelji životinja pokrenula je peticiju da se ta zakonska obaveza prilagodi uputama proizvođača cjepiva. Naime, iako proizvođači navode da cjepivo protiv bjesnoće vrijedi dvije, a neka čak i tri godine, u Hrvatskoj su svi dužni cijepiti svoje pse svakih 12 mjeseci.

Osim što cijepljenje pasa protiv bjesnoće svake godine nije potrebno, a prekomjerno cijepljenje ide na štetu zdravlja pasa, izbjegli bi se i nepotrebni troškovi skrbnika pasa. Stoga Prijatelji životinja predlažu da nakon drugog cijepljenja skrbnici mogu cijepiti svoje pse protiv bjesnoće svake dvije godine, odnosno prema uputama proizvođača cjepiva.

Peticijom se traži i sustavna i stroga kontrola obaveznog mikročipiranja pasa jer će se time ujedno ostvariti pravednost među građanima i bolja procijepljenost te spriječiti napuštanje životinja. Naime, trenutačno su neki psi cijepljeni i prekomjerno, a neki nisu uopće cijepljeni ni mikročipirani, na štetu ljudi i životinja. Potrebne su konkretne kontrole mikročipiranja pasa od strane lokalnih zajednica, komunalnih redara, veterinarske inspekcije i veterinara.

WSAVA, vodeća svjetska organizacija koja okuplja veterinare malih životinja, izdala je smjernice kojih se pridržava većina država članica EU-a, a prema kojima bi pse trebalo samo prva dva puta cijepiti svake godine, a nakon toga onoliko koliko navode proizvođači cjepiva.

U prilog zahtjevu da se ukine obavezno cijepljenje pasa protiv bjesnoće svake godine je i činjenica da većina proizvođača cjepiva protiv bjesnoće, čiju je upotrebu odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, jamči imunost najmanje dvije do tri godine. J.Kn.

Možda ste propustili...

1. OTVORENI ORNITOLOŠKI KONTINENTALNI KUP RH

531 ptica na izložbi “Osijek 2017.”

BOXER AKU UDARNA BUŠILICA

Kompaktna i vrlo snažna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

1. OTVORENI ORNITOLOŠKI KONTINENTALNI KUP RH

531 ptica na izložbi “Osijek 2017.”

2

SAVJET

Kako njegovati orhideje

3

TRENDOVI

Čari industrijskog stila