Dome slatki dome
RASTU IZ GOMOLJA

Dalije cvjetaju sve do prvih mrazeva
Objavljeno 31. kolovoza, 2017.

Dalija je višegodišnja biljka koja se razvija iz gomolja i cvjeta od sredine ljeta do prvog mraza.

Dalije cvjetaju u svim bojama: crvena, žuta, ljubičasta, narančasta, bijela, ružičasta… Variraju i u visini pa postoje sorte koje su patuljaste i one visine i do tri metra.

Jutarnje sunce

Dalije su idelano cvijeće. Kada većina cvijeća u vrtu počinje venuti, one će i dalje cvjetati. Možete planirati svoj vrt tako da na mjestima gdje nemate cvijeće tijekom vrućina, od srpnja tamo posadite dalije. Nemojte žuriti sa sadnjom gomolja dalija. Najčešće se sade kada je temperatura tla iznad 15 ºC. Sade se na mjestima gdje će imati jutarnje sunce i minimalno šest sati direktnog sunca. Najbolje će uspjeti u blago kiselom tlu koje je dobro drenirano i bogato hranjivim tvarima.

Dalije koje ste posadili ne treba uopće zalijevati sve dok ne niknu. Dalije se prihranjuju tek kada narastu 1/3 od svoje planirane visine, i to tekućim gnojivima s niskim postotkom dušika. Prihranjujte ih jednom mjesečno do kraja rujna. Prečesto prihranjivanje dovest će do sitnih cvjetova, truljenja korijena i smrti biljke. Visoke dalije nužno je povezati za štapove kako se ne bi slomile. Posebnu pozornost obratite tijekom jakog vjetra i kiše. Tada im se cvjetovi napune vodom pa zatresite cvijet kako bi ona izišla.

Gomolj dalija vadi se iz zemlje nakon prvog mraza. Pustite da se nadzemni izdanak smrzne. Nakon toga pričekajte još pola mjeseca i tek onda iskopajte gomolje te izvadite čitav busen zemlje gdje se nalazi gomolj. Međutim, ni tada ne režite nadzemni dio. Tek kada se on posve osuši i pocrni, tek tada ga odrežite. Tijekom tog vremena dalija se priprema za zimu. Nakon što ste uklonili nadzemni dio, uklonite i zemlju na gomolju. Pustite gomolje da se suše nekoliko dana, a nakon toga ih podijelite. Oštećene i trule gomolje bacite. Čuvajte ih na suhom i toplom mjestu do sljedećeg proljeća.

Sadnja u grupama

Dalije sadite u grupama prema boji i visini. Razmak između visokih biljaka je oko pola metra, a između patuljastih dalija dvadesetak centimetara. Gomolje koji su dobili okice slobodno posadite. Sadite ih na dubinu od 20 cm okicama okrenutim prema gore. Oko biljke je dobro postaviti malč.

Dalije treba pincirati kako bi rasle grmolikije. Jednostavno otkinite dio izdanka nakon trećeg para listova. Pincirati možete i glavno stablo. Redovito uklanjajte uvele cvjetove. J.Kn.

Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

Najčitanije iz rubrike