Dome slatki dome
USKLADITE PROSTOR

Dječje sobe za odmor, učenje, zabavu i spavanje
Objavljeno 31. kolovoza, 2017.
Odmor zahtijeva zamračenje i mir, učenje prostor za rad, zabava tehnički kutak i slobodan prostor

Dječja soba je prostor odmora, zabave, učenja i spavanja. Sa sigurnošću možemo reći kako ni jedna prostorija doma nije toliko višefunkcionalna kao ta. Stoga je potrebno pozorno obaviti uređenje te sobe. Odmor zahtijeva zamračenje i mir, učenje prostor za rad, zabava tehnički kutak i slobodan prostor.

Sve te funkcije potrebno je uskladiti pravilnim elementima namještaja, ali i bojama i oblicima. Prostori prepuni detalja i živih boja bit će neugodni za učenje i odmor, a bezbojni i bez detalja - predosadani za zabavu. U uređenju dječje sobe potrebno je naći pravu mjeru odnosa boja i elemenata kako bi prostor bio ugodan za sve namjene. To znači da pojedini dijelovi sobe trebaju biti naglašeni, a ostali prilagođeni, a ako je riječ o izražajnom prostoru u cjelini, on mora biti stilski usklađen.

Kao i u svakom prostoru, prvi dojam je najvažniji - je li prostor ugodan, „vizualno tijesan“, kreativan ili dosadan. Kako biste izbjegli ovaj posljednji dojam, unesite boje u prostor dječje sobe. Preporučljive su dvije osnovne boje, a treća može biti u detaljima. U prostorima s mnogo boja birajte jednostavne oblike namještaja. Igra previše boja i oblika stvorit će vrlo nemiran ugođaj, koji nije poželjan u ovom prostoru.

Živi detalji

Stilski izražaj sobe također je vrlo značajan. Ako je riječ o elementima namještaja koji su vizualno dominantni, poput rustikalnog, svakako odaberite neutralne boje poput bijele, krem ili sive. Detalji mogu biti u živim bojama jer će stvoriti upravo onakav dojam kakav dječje sobe trebaju imati - kreativan i zabavan. Ako je soba minimalističkog stila, moguće je kombinirati mirne elemente s pojedinima koji će svojim dinamičnim oblikom privlačiti pozornost. To može biti radni stol poligonalnog ili organskog oblika ili neobična polica. Pozornost u prostoru privući će i površinska obrada elementa, neovisno o stilu. Ipak, kod igre frontama preporučuju se jednostavni oblici elemenata namještaja. Ormar s patchwork kombinacijom vrata, oslikane komode, velike fotografije ili natpisi na frontama ormara su detalji koji će dominirati u prostoru. Nemojte ih opteretiti s previše detalja jer će izgubiti svoj izražaj.

Zanimljivi uzorci

Za svu djecu nesklonu živim bojama, ili onima nešto starijima, preporučuje se upotreba zanimljivih uzoraka tkanina koji će s nekoliko detalja unijeti zanimljivost u prostor. Dovoljno je tapecirati uzglavlje kreveta, radnu stolicu i ručkice namještaja u zanimljivu tkaninu neutralnih tonova koja imitira maskirnu shemu, karirani uzorak i sl. Važno je da je tkanina dinamičnog uzorka i boje tek nešto tamnije od samoga namještaja. Soba će istovremeno izgledati i mirno i dinamično. Vrlo je moderno kombinirati jednake uzorke na posteljini, tapetama ili zavjesama. Elementi namještaja neka budu u jednoj od boja uzoraka. Ovo je vrlo izražajna igra elementima uređenja, ali skladna i zanimljiva. Igra tkanina može biti vrlo zanimljiva i u kombiniranju jednakih uzoraka na tepihu i vreći za sjedenje. Ovisno o odabranom uzorku, soba može biti mirnija ili temperamentnija.

Vrlo je jednostavno naglasiti pojedine zone dječje sobe i upravo zato budite oprezni - vaše dijete treba uživati u skladu, a ne u kaotičnoj igri boja i oblika. Kao što mi utječemo na prostor, tako i prostor utječe na nas - neka to bude zabavna i ugodna interakcija!

Izabela GALOVIĆ NINIĆ, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TREND UGODNA BOJA ZA OPUŠTANJE

Osvježite svoju kupaonicu zelenim detaljima

2

TREND UREDITE SVOJ RADNI PROSTOR

Brzo i efektno ljetno uređenje kuhinje

3

ODMOR UŽIVAJTE U SVOJA ČETIRI ZIDA

Unesite dašak plaže u svoj dom