Osijek
TJEDAN HARRYJA POTTERA

U GISKO-u dobrodošli čarobnjaci
svih dobi, a bezjaci tolerirani....
Objavljeno 29. kolovoza, 2017.
Ponuđeno je mnoštvo zanimljivih radionica za djecu i odrasle, uz znatno više sponzora, suradnika i partnera

Čarobnjaci dobrodošli! Bezjaci tolerirani... Tako glasi natpis na ploči ispred ulaza u Gradsku i sveučilišnu knjižnicu Osijek na Europskoj aveniji, gdje se ovaj tjedan, od ponedjeljka do subote, održava drugi Tjedan Harryja Pottera.

Otvorenju izložbe i Tjedna u ponedjeljak, a zatim i dvjema radionicama u utorak, nazočilo je više desetaka ljubitelja najpopularnijeg čarobnjaka na planetu, koji su još odavno pročitali sve knjige od korica do korica te pogledali kompletnu filmsku franšizu. Koliki su doista obožavatelji najbolje će moći dokazati upravo tijekom ovoga tjedna, a imat će priliku osvojiti i sjajne nagrade.

Ove godine u cijelom projektu ima mnogo dekoracija, gotovo sve su nove, ali i mnoštvo novih radionica te znatno više sponzora, suradnika i partnera. Jednu od organizatorica upitali smo koje bi radionice iz Tjedna Harryja Pottera izdvojila kao najzanimljivije.

Tromagijski turnir

- Svakako “Tromagijski turnir”, koji je zamišljen kao i u knjigama: tri su zadatka, testirat će se vještine polaznika, njihove fizičke sposobnosti te znanje o samom Harryju Potteru i cijelom tom svijetu. Vidjet ćemo hoće li biti domišljati kao i Potter. U “Potrazi za horkruksima”, kako i sam naziv radionice govori, krenut će u potragu za tim objektima u kojima čarobnjaci i vještice skrivaju dijelove svoje duše u svrhu postizanja besmrtnosti. Napravili smo niz tragova po cijeloj knjižnici. Morat će odgonetavati zagonetke, rješavati određene zadatke. Super je i “Čarobnjački šah”; Osječki šahovski savez ustupio nam je goleme figure, tako da ćemo igrati šah u dvorištu, a neki će i “glumiti” šahovske figure - objasnila nam je knjižničarka Ivana Turk.

Osigurane nagrade

Na otvorenju smo izložbe primijetili vitrinu punu nagrada, na kojima organizatori zahvaljuju sponzorima. Sve su nagrade tematski vezane uz Harryja Pottera - tu su kemijske, čarobni štapići, privjesci, bedževi, posteri, rokovnici te školski pribor kojim će se najmlađi fanovi moći pohvaliti kad se ovih dana vrate u školske klupe.

- Budući da smo i mi sami veliki obožavatelji Harryja Pottera, morali smo dvaput zaključati vitrinu kako ne bismo došli u napast “ukrasti” neke od nagrada - kaže nam Turk kroz smijeh.

Posebno napominje da ovo nije Tjedan namijenjen isključivo djeci, štoviše, posljednja su dva dana rezervirana za radionice isključivo za odrasle. U petak, 1. rujna, od 20 sati na redu je Harry Potter pub kviz, priređen u suradnji s obožavateljima iz Zagreba. Prije zatvaranja Tjedna, u subotu, 2. rujna, očekuje nas dvosatni Harry Potter LARP (igranje uloga uživo), na kojemu gostuju Miroslav Wranka i njegova kolegica iz Terrible Creationsa, a koji je omogućila udruga Breza.

Adrian ANDREJEK
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike