Ekonomija
PRVI PUT STIŽU OBAVIJESTI O IZRAČUNU

Poljoprivrednici zbunjeni: Na površinu isplivala složenost sustava poljoprivrednih potpora
Objavljeno 29. kolovoza, 2017.

Nakon što je Agencija za plaćanja u poljoprivredi svim poljoprivrednicima koji su podnijeli zahtjev za potpore u poljoprivredi za 2016., a koje su isplaćivane od lanjskog studenog do prošlog srpnja, na kućne adrese poslala obavijesti o ostvarenim pravima za 2016., njihovi izračuni i iznosi, opća je ocjena s terena, i dalje nisu baš jasni.

Iako je tim putem htjela olakšati pristup informacijama i odagnati dvojbe i nejasnoće korisnika, teren i dalje to ne može pratiti; nastavlja se zbunjenost; nekim iznosima korisnici su ugodno, nekim neugodno iznenađeni.

17 vrsta potpora

Tako je ponovno isplivala sva složenost sustava isplata potpora, za koji su, kada je zaživio u nas, poljoprivrednici, što u šali što u zbilji, znali reći kako, da bi ga se svladalo, treba završiti ekonomski fakultet, unificiranog ključa nema. kažu kako je Hrvatska odabrala najkompliciraniju, SPS, metodu izračuna potpora.

– Njime praktički svaki poljoprivrednik ima poseban obračun, pa ispada da je 100.000 korisnika - 100.000 izračuna. Ni u istom selu, uz iste uvjete rada, izračuni ne moraju biti isti. A potpora je oko 17, pa vi obračunavajte i shvaćajte, možete satima i satima proučavati mjere i podmjere… Osnovno, zeleno, ovakvo, onakvo plaćanje… Model izračuna za razdoblje 2014. - 2022. razlikuje se od čovjeka do čovjeka, sve ovisi o području, od sela do sela ne mora značiti da je ista potpora, izračun. Stoga model treba pojednostaviti - u nekom sljedećem razdoblju po hektaru svi jednako dobiti, što je poštenije i bolje, a i jednostavnije za Agenciju - kaže predsjednik HPK-a Matija Brlošić.

Josip Petanjak kaže kako ni s obavijesti nije lakše pratiti izračune.

– Mi dobivamo po tri osnove – osnovno, zeleno plaćanje i preraspodjela. E ta preraspodjela nije jasna; preraspodjela čega i kako? Na to ime dobio sam 9000 kn na 150 ha. Sve skupa smo po hektaru dobili oko 1700 kn, a oni u ekoproizvodnji dobivaju višestruko više, čujem, u voćarstvu toliko da glava boli – i do 8000 kn, pa taj za voćku, jer to je ekoproizvodnja, ne mora ulagati ništa, nego što mu priroda da, a dobiva ogromne poticaje, da mu se plod s takvim iznosima i ne isplati brati - kaže Petanjak, koji je za pojednostavljenje modela obračuna potpora.

Ni Željku Fabricu nije puno jasniji sustav obračuna potpora.

Pravo na prigovor

– Jedino ga možemo usporediti s bankovnim izvatkom, razlika je malena. Nije mi jasno što smo dobili za životinje – prema njihovu, dobio sam više od 100 kn po grlu poticaja za ovce, a ja sam mislio da je bio nekih 10 eura. Tako sam tu dobio više nego što sam očekivao, a na nekim stavkama manje. Jako mi je malo osnovno plaćanje – 146 eura/ha, a neki u selu imaju 160-170 eura, iako proizvodimo u istom mjestu, na istom geografskom položaju, različito nam je osnovno plaćanje. U mom slučaju malo je prema nekim čistim ratarima, žali se Fabric. Ipak, u HPK-u pozdravljaju slanje obavijesti.

– Korisnici sada imaju uvid koliko su dobili i što. Isplate idu u najavljenim, urednim okvirima, a svatko tko misli da je zakinut, ima 30 dana za prigovor u pisanom ili e-obliku - kaže Brlošić.

Suzana ŽUPAN

Mario Patajac

poljoprivrednik

Oči mi bodu smanjeni iznosi

Veće jasnoće oko obračuna potpora slanje obavijesti Agencije nije donijelo ni Mariju Patajacu. – Oči mi bodu smanjeni iznosi; dobio sam 1600 kn/ha, a nekad je to bilo i do 2000 kn. Mi smo područje s posebnim ograničenjima, pa na poticaj dobivamo još oko 700 kn, a ja sam dobio 630 kn. A kada se od tog iznosa odbije taj dodatak na područje s ograničenjima, ispada da sam dobio 1600 kn, a očekivao sam više. Prekomplicirano je sve to, nezadovoljan je Patajac.

Tomislav Tolušić

ministar poljoprivrede

Poljoprivrednici dobiju i po petnaest isplata godišnje

Poljoprivrednici su prvi put dobili izvješća o isplaćenim potporama. To nije do sada ni jedan ministar učinio. Pitali smo ministra: Zašto? - To morate pitati njih, ali meni je nevjerojatno da naši poljoprivrednici nisu nikada do sad dobili izvješće o tome koliko im je i za što potpore isplaćeno u proizvodnoj godini. Otkako je Hrvatska članica EU, više nemamo jedinstveni sustav isplate - ne isplaćujemo jednu potporu po hektaru, nego po 10 ili 15 različitih vrsta potpora, tako da poljoprivrednici dobiju i po 15 isplata godišnje, pa ni sami to ne mogu više pratiti. Potvrde o isplati oni su sami tražili i najmanje što sam mogao učiniti bilo je da im to omogućim.Z.R.

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike