Regija
GOSTOLJUBIVOST I GASTRONOMIJA

Županja turistima ima što ponuditi
Objavljeno 28. kolovoza, 2017.

Jedinstvena manifestacija “Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti”, koja je prve srpanjske subote okupila brojne sudionike i posjetitelje iz Hrvatske i susjednih zemalja, postala je prepoznatljivim turističkim proizvodom. I pokazala da Županja turistima ima što ponuditi. TZ Županje već godinama predano radi na razvoju, jačanju i promociji bogatstva i potencijala ruralnog turizma, prepoznatljivim manifestacijama, sajmovima i drugim događajima, u cilju očuvanja tradicije i narodnih običaja. Osmislila je Cestu zlatne niti, tematski turistički put koji povezuje Županju i okolna sela. Okuplja OPG-ove, udruge, muzeje te smještajne i ugostiteljske objekte. Prikazuje bogatstvo županjskog kraja i posjetiteljima približava prirodne posebnosti, kulturnu baštinu i očuvane ruralne tradicijske vrijednosti kao stil života. A sve to kroz gostoljubivost lokalnog stanovništva, gastronomiju, proizvodnju voćnih rakija i likera, stare obrte, lokalne običaje i autentični doživljaj Slavonije. Tu su i poznate manifestacije poput Šokačkog sijela, “Konjarskih vatri”, “Oj dorati”.

- Našim gostima omogućujemo praćenje nastanka rukotvorina, posebice zlatoveza, a mogu se i sami uključiti u njihovu izradu, učiti šarati tikvice, vozati zaprežnim kolima, čamcima, ali i odjenuti narodne nošnje - kaže direktor TZ Županje Mirko Bačić.

Posjetitelji rado obilaze i Zavičajni muzej Stjepana Grubera, smješten u jedinom očuvanom graničarskom čardaku u Hrvatskoj. Cestom zlatne niti prošli su brojni turisti, posebice iz Slovenije, uživajući u bogatoj gastroponudi i kulturnoj baštini županjskog kraja. A Županja je već deset godina dio društveno odgovornog projekta Lijepa naša Sava, u sklopu kojega se održava Savski sajam uz bogati program. Uz lijepo uređenu šetnicu, gdje je nedavno postavljena i pametna klupa, u Županji je već nekoliko puta pristajao i kruzer sa stranim turistima. M. Lešić Omerović

Možda ste propustili...

DAN OTVORENIH VRATA KONIČKOG KLUBA PLETERNICA

Pripreme za konjički turnir sljedećeg vikenda

AGRO-KLASTER BILJEŽI ODLIČNE REZULTATE U 2023.

Osjetno je porasla prodaja domaćih proizvoda VSŽ-a

SUFINANCIRAJU SE TURISTIČKI PROJEKTI

Za pomoć privatnom sektoru 132.000 eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUPALIŠNA JE SEZONA PRED VRATIMA

Baranjski će se bazeni otvoriti polovinom lipnja, nudit će brojne sadržaje

2

STAZOM DUGOM 14,24 KM KROZ VINOGRADE, SURDUKE, ŠUMARKE..

Baranjski Wine & Walk s čak 14 vinskih i pet gastropostaja

3

NEVIĐENO NEVRIJEME PRIJE 30 GODINA

Đakovo ‘94. plivalo: Na led i ralicom, 170 l kiše