Autoglas
ŠPEKULACIJE NA AUTOMOBILSKOM TRŽIŠTU

Kineski Great Wall o mogućem preuzimanju Fiat Chryslera
Objavljeno 29. kolovoza, 2017.

Kineski proizvođač automobila Great Wall Motor objavio je kako nije održao razgovore s predstavnicima Fiat Chryslera (FCA), čime je doveo u sumnju moguću ponudu za brand Jeep i utjecao na smanjenje špekulacija na tržištu u svezi s tim poslom. Kineska kompanija potvrdila je da je istraživala mogućnosti u pogledu Fiat Chryslera, no poručila je i kako nije ostvaren znatan napredak prema dogovoru.

U izjavi dostavljenoj burzi u Šangaju prošlog tjedna, iz tvrtke su kazali da postoji 'velika nesigurnost' u pogledu bilo koje potencijalne ponude. Ta automobilska kompanija izrazila je interes za kupnju dijela ili cijelog poslovanja FCA. No, u svojim kasnijim izjavama Great Wall, najveći kineski proizvođač luksuznih sportskih terenaca, čini se da je promijenio pristup. Iz tvrtke su poručili kako nisu uspostavili kontakt s izvršnim direktorom Fiat Chryslera, niti potpisali ikakav dokument s tom talijansko-američkom automobilskom grupacijom.

Fiat Chrysler, sedmi najveći svjetski porizvođač automobila, objavio je kako nije zaprimio ponudu od Great Walla. Izvršni direktor Sergio Marchionne traži partnera ili kupca za kompaniju koji će mu pomoći u upravljanju rastućim troškovima, usklađenosti s propisima o emisiji i razvoju tehnologije za električne i samovozeće automobile. Great Wall je prošle godine prodao nešto više od milijun vozila, uglavnom u Kini, koja je trenutno najveće svjetsko tržište automobila.H