Autoglas
OVO JE ULAZNICA U ODABRANO DRUŠTVO

Vozili smo: VW Arteon 2.0 TDI DSG Elegance
Objavljeno 29. kolovoza, 2017.
Dugo nismo vidjeli ovako skladan automobil, koji je u isto vrijeme dinamičan i sportski, elegantan i definitivno luksuzan

Dakle, konačno – to je to! Volkswagen se dugo pokušavao probiti u odabrano društvo njemačke “svete trojke”, no, nažalost, iako je imao igrača za tu utrku, kupaca nije bilo. Međutim, tržište i kupci rekli su da žele automobil koji bi trebao pružiti luksuz Phaetona, ali i dinamično-sportski stil modela CC, a upravo taj miks i nasljednik obaju potonjih modela je Volkswagen Arteon.

Dakle, VW Arteon nasljednik je manje uspješnog modela Phaeton, ali i nasljednik uspješnog modela CC, nastalog iz modela Passat CC. Iako smo bili pomalo skeptični oko prvih nacrta i poslije prvih fotografija, sve skepse pale su u vodu pri prvom pogledu na Volkswagen Arteon. Automobil, jednom riječju, izgleda spektakularno! Mislite da pretjerujemo? Odmah ćemo vas uputiti u Remix Osijek, gdje vas čeka upravo naš testni Volkswagen Arteon TDI DSG Elegance i sav spektakl njegova izgleda. Dugo nismo vidjeli ovako skladan automobil, koji je u isto vrijeme dinamičan i sportski, elegantan i luksuzan.

Mamac pogleda

U usporedbi s modelom CC, “napuhan” je s 480 na 490 cm, proširen sa 185,5 na 189,5 te istodobno snižen sa 142 na 139 cm, a međuosovinski razmak povećan je za čak 13 cm, s 271 na 284 cm. Prednja strana s farovima i dnevnim svjetlima spojenima u rešetku hladnjaka izgleda kao iz budućnosti, skladna bočna linija i krovna linija otkriva kupeovske gene, a masivna i rastegnuta stražnja strana otkriva karakter sportaša. O ukusima se ne raspravlja, no možemo slobodno reći kako nam je Volkswagen Arteon najljepši do sada viđen Volkswagen!

U crnoj boji s brojnim ukrasnim elementima od kroma koji stižu u paketu Elegance otkriva se i naslućuje luksuz koji Arteon sprema. Upravo tako, luksuz izvana prenesen je i unutra. Samo najfinija koža, alcantara, umetci od brušenog aluminija, ambijentalna rasvjeta, virtualni kokpit, masivan 12,3-inčni zaslon osjetljiv na dodir, ergonomska sjedala te općenito ergonomska i prostrana unutrašnjost pun su pogoda i mamac pogleda svih koji se približe novom Volkswagen Arteonu.

Gdje god smo se pojavili tijekom nekoliko dana vožnje Arteonom ljudi su se skupljali oko vozila kao nikada do sada. Znali smo da će zanimanje za jedan Volkswagen biti već i samo zbog činjenice što je Volkswagen popularan u Hrvatskoj, no toliko zanimanje za Arteon prešlo je sva naša očekivanja.

Snažan i moćan

Jednom kada sjednete i napravite prve kilometre Volkswagen Arteonom, imat ćete osjećaj kao da ste s tim autom već dugo godina. Jednostavan, predvidljiv, udoban - brojni su epiteti kojima možemo obasipati vožnju Volkswagen Arteona TDI DSG Elegance. Za to uvelike možemo zahvaliti dobro poznatom i provjerenom 2-litrenom TDI motoru snage 150 KS te fantastičnom DSG mjenjaču sa sedam brzina prijenosa. Snage mu ne nedostaje, vuče od niskih okretaja i starta pa sve do debelo u troznamenkasto područje brzine kretanja, a potrošnja je očekivano niska. Svjetala u LED tehnici pravi su light show s efektima koje pružaju automatska duga svjetla, a isti opis može pratiti i izuzetno osvijetljenja unutrašnjost.

Ako već nešto moramo istaknuti od sijaset tehnologije, neka to bude mogućnost samostalnog parkiranja, poluautonomna vožnja s praćenjem linija i vozila u okruženju, head-up zaslon, napredna navigacija i multimedija, napredno povezivanje s telefonom, elektronsko podizanje prtljažnika... Možemo tako u nedogled.

Cijena ovog spektakla iz Volkswagena kreće od nešto više od 300.000 kuna, a cijena našeg modela s hrpom dodatne opreme zaustavila se na tik iznad 415.000 kuna. Tražite li ulaznicu u odabrano premium društvo – evo je.

Marin REŽIĆ

Ispred vozača je virtualni kokpit s bezbrojnim mogućnostima prikaza informacija, a jednako bogatu funkcionalnost nudi i centralna konzola osjetljiva na dodir. Što sve možete u Volkswagen Arteonu? Lakše bi bilo nabrojiti što sve ne možete, jer nam apsolutno ništa takvo nije palo na pamet. Sva sila danas dostupne tehnologije je tu, pa ako ste iole zaljubljenik u tehnologiju, kao što smo i mi sami, Volkswagen Arteon pružit će vam dane, tjedne, pa i više vremena, u kojima ćete otkrivati što sve možete s ovim automobilom.

415.000

kuna cijena je testiranog VW Arteona

Možda ste propustili...