Regija
6. SURDUK TREK

Hodajući ili trčeći uživali u ljepoti naše Baranje
Objavljeno 28. kolovoza, 2017.

POPOVAC - Bilo je živo u baranjskim surducima i planini proteklog vikenda. Orijentacijski klub Sova, uz pomoć Općine Popovac te u suradnji s LAG-om Baranja i Gradom Belim Manastirom, organizirao je 6. izdanje Surduk treka Baranja, međunarodnog natjecanja u trekingu i orijentaciji. Pozivu organizatora odazvalo se 130-ak natjecatelja iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. I ove godine utrke su podijeljene u nekoliko kategorija - obiteljsku (7,5 kilometara), surdukić trail (14 kilometara) i surduk trek (23-24 kilometra). Najmasovnija je bila obiteljska, u kojoj je sudjelovalo više od 80 sudionika.

- Ugodno smo iznenađeni odazivom, posebice u obiteljskom dijelu. Zaljubljenici u prirodu i zdrav život na stazu su poveli čak i djecu od nekoliko mjeseci - priča Nikola Pajčin iz OK-a Sova, naglašavajući kako im je dobar odaziv i dobre povratne informacije sudionika dodatni motiv da nastave s organiziranjem baranjskog Surduk treka. Ponovio je kako je cilj Surduk treka promocija Baranje kao relativno neiskorištenog prostora, te prirodnog resursa za bavljenje takvom vrstom sporta i rekreacije, idealnih za sve istinske ljubitelje prirode i zdravog načina života. Natjecatelji su, tako, među ostalim, mogli vidjeti popovački rudnik bazalta, brojne male, oku daleke, sakralne objekte, nekoliko baranjskih sela, vinograde, šume, voćnjake... i, što je najvažnije, mjesta do kojih se ne može doći automobilom, što ih čini još tajanstvenijima i ljepšima. Isto tako, mogli su kušati proizvode baranjskih proizvođača, a upoznali su se i s imanjem OPG Novačić, gdje je bio cilj utrke (obogaćen baranjskim grahom). Dok su se sudionici opuštali u dvorištu OPG-a Novačić, zasvirao im je rock-band Čista trojka. Start je, pak, bio organiziran kod jedinog baranjskog marijanskog svetišta - Marije Lurdske.

- Na Trek dolazimo već nekoliko godina, a vjerujem da će tako biti i nagodinu. Priroda je prelijepa, organizacija odlična - rekli su Tomislav i Ivana Ilin iz Valpova, drugoplasirani u obiteljskoj kategoriji, što je sasvim dovoljan dokaz da je OK Sova i ove godine - pogodio “u sridu”. Kao i sa svih dosadašnjih trekova, natjecatelji su kući otišli prepuni dojmova, uz neizbježno - do viđenja do iduće godine.I.Getto

Najuspješniji trekeri

Premda nikome nije bio cilj pobijediti, red je spomenuti najuspješnije. U kategoriji SURDUK TREK - 25 km pobijedio je Damir Kligl (02:44:37), drugi je bio Zoran Andračić (03:10:15), a treći Mijo Benković (03:21:19). U istoj kategoriji, ali među ženama, najuspješnija je bila Maja Urban (03:41:35). U kategoriji SURDUKIĆ TRAIL - 15 km (muškarci) najbrži je bio Slaven Kožić (02:07:07). Slijede Matej Kozari (02:08:51) i Danijel Križanec (02:32:10). U ženskoj kategoriji najbrža je bila Martina Maloča (02:33:30), a iza nje stigle su Margareta Milaković (02:53:23) i Željka Crnčan (03:01:17). Što se obiteljske kategorije tiče, osam kilometara dugu stazu najbrže su pretrčali Mladen Labaš i Nikola Sabolić (1:30:02), drugo mjesto osvojili su Ivana i Tomislav Ilin (1:36:36), a treće Mirela Jelica i Domagoj Šeremet (1:45:16).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike