Zdravlje
LJEKOVITO BILJE (RUSCUS ACULEATUS L.)

Veprina je melem za proširene vene
Objavljeno 28. kolovoza, 2017.

Veprina (Ruscus aculeatus L.) pripada obitelji ljiljana (familiae Liliaceae), a ljekarnički joj je naziv Radix Ruscus. Ova je biljka prirodni adstrigent, antiflogistik, antiinflamatorik, aperitiv, dijaforetik, diuretik, emenagog, hemostatik, laksativ, purgativ i venski vazokonstriktor

Bilinar Dioskurid veprinu koristi za liječenje bubrežnih i urinarnih bolesti, a Plinije opisuje ljekovitu i prehrambenu vrijednost mladih izdanaka veprine. Od veprine se izrađuju metle te je u narodu i nazivaju metlika. Veprinac, malo mjesto na Učki, dobiva ime po veprini koja ga okružje.

Pojačava cirkulaciju

U novije vrijeme ova biljka ima veliku ulogu u liječenju nožnih vena, teških i umornih nogu kod osoba koje puno stoje, kao i kod osoba oboljelih od gihta. Veprinu sam upoznao kad i šparogu i bljušt, u redovitim proljetnim berbama koje su u Primorju tradicija poznata od davnina, kao što su poznate i cestarske metle od veprine. Od tinkture se može napraviti mast za hemoroide. Prašak od osušenog smrvljenog korijena veprine koristimo za posipanje rana kod proširenih vena ili pomiješanog s mašću za liječenje hemoroida. Plod veprine djeluje diuretično i depurativno. Sjemenke veprine možemo koristiti kao purgativno sredstvo. Ruscorectal, lijek koji se izrađuje iz korijena veprine, u službenoj medicini koristi se za liječenje proširenih vena, ulceroznih vena, venske insuficijencije, otvorenih rana, edema, upale vanjskih i unutarnjih hemoroida, krvarenja, svraba. Ruscorectal djeluje na venski sustav, u prvom redu na venule i vene što u konačnici povećava srednji cirkulacijski pritisak, venski priljev - dotok i protok, minutni volumen srca, smanjuje arterijski otpor.

Zapadna pučka medicina veprinu preporučuje u liječenju bolesti krvnih žila, naročito kapilara, urinarnog sustava, kože, ženskih bolesti i PMS-a, edema, dijabetesa, groznice, hemoroida, upale pluća, slabe cirkulacije, srčanih tegoba, tromboze, udaraca, uganuća, u preventivi postoperativnih zahvata, protiv zgrušavanja krvi, upale vena, vena na nogama, varikoznih vena, venskih infekcija, vaskularnih bolesti, zglobova, žutice, kao i za pročišćavanje jetre, bubrega i mjehura.

Mast protiv hemoroida

Od tinkture se može napraviti mast za hemoroide. Prašak od osušenog smrvljenog korijena veprine koristimo za posipanje rana kod proširenih vena ili pomiješanog s mašću za liječenje hemoroida. Plod veprine djeluje diuretično i depurativno. Sjemenke veprine možemo koristiti i kao purgativno sredstvo. Ruscorectal, lijek koji se izrađuje iz korijena veprine, u oficijelnoj medicini koristi se za liječenje proširenih vena, ulceroznih vena venske insuficijencije, otvorenih rana, edema, upale vanjskih i unutarnjih hemoroida, krvarenja, svraba. Ruscorectal djeluje na venski sustav, u prvom redu na venule i vene što u konačnici povećava srednji cirkulacijski pritisak, venski priljev - dotok i protok, minutni volumen srca, smanjuje arterijski otpor.

Zapadna pučka medicina veprinu preporučuje u liječenju bolesti krvnih žila, naročito kapilara, urinarnog sustava, kože, ženskih bolesti i PMS-a, edema, dijabetesa, groznice, hemoroida, upale pluća, slabe cirkulacije, srčanih tegoba, tromboze, udaraca, uganuća, u preventivi postoperativnih zahvata, protiv zgrušavanja krvi, upale vena, vena na nogama, varikoznih vena, venskih infekcija,vaskularnih bolesti, zglobova, žutice, kao i za pročišćavanje jetre, bubrega i mjehura.

Ivan LESINGER
Ljekovito djelovanje

Korijen veprine je tradicionalni lijek kojim se:

* pojačava izlučivanje mokraće,

* izaziva znojenje,

* liječe proširene vene i hemoroidi,

* pomaže kod poremećene cirkulacije u šakama i stopalima te u mozgu,

* ublažava svrab u predjelu čmara,

* ispiru razne nečistoće kože,

* pomaže u liječenju žutice,

* otklanja pijesak u mjehuru i bubregu,

* kod sindroma karpalnog tunela, tj. ukočenosti prstiju popraćenih bockanjem,

* kod artritisa, gihta, reumatizma,

* kod arterioskleroze,

* kod prevencije flebitisa,

* kod tumora prostate i varikoznih vena.

KUĆNA BILJNA LJEKARNA
ČAJ

(za spomenute bolesti)

2 jušne žlice suhog korijena veprine, 2-3 dl vode.

Priprema: korijen veprine močiti 1-2 sata, kratko prokuhati, poklopiti da odstoji jedan sat i procijediti. Može se zasladiti medom.

Upotreba: piti u malim gutljajima 2-3 šalice dnevno prije jela. Za vanjsku upotrebu čaj ne treba sladiti.

PRAŠAK

(protiv nečistoća kože i hemoroida)

Priprema: osušeni korijen veprine usitniti u prah.

Upotreba: posipati po oboljelim mjestima.

MAST

Za spomenute bolesti

1 dl tinkture veprine, 200 g svinjske masti ili lanolina.

Priprema: rastopiti mast te uliti tinkturu uz stalno miješanje sve dok ne prestane ishlapljivanje alkohola, maknuti na stranu da se malo ohladi i još vruće uliti u pripremljenu ambalažu.

Upotreba: mazati oboljela mjesta 1 - 3 puta dnevno.

TINKTURA

200 g korijena, litra 60-postotnog alkohola.

Priprema: korijen očistiti od zemlje, oprati te sitno izrezati. Preliti alkoholom i držati na toplom mjestu 30 dana. Procijediti.

Upotreba: uzimati tri puta dnevno po 10-15 kapi uz malo vode ili čaja.

PREŽIVLJAVANJE U PRIRODI

U proljeće se mladi izdanci mogu koristiti kao šparoga, a od sjemenki, koje se nalaze u crvenim bobama, može se dobiti surogat kave.

UPUTA ZA VETERINARE

Prilikom liječenja životinja mogu se primijeniti svi oblici ljekovitih pripravaka veprine.

Kontraindikacije

Pripravke od veprine za unutarnju primjenu ne bi smjele uzimati osobe s povišenim tlakom ni trudnice.

KARAKTERISTIKE BILJKE

Opis: zimzelena trajna biljka koja tvori mali razgranati grm, s prepoznatljivim, jajastim, kožnatim, bodljikavim, jako zašiljenim i čvrstim lažnim listovima (filokladije). Stabljika jaka, razgranana i drvenasta. Cvjetovi su sitni i neugledni, zelenkastobijele boje. Plod je boba crvene boje s dvije sjemenke. Sjemenke su nekad rabili kao kavin surogat.

Vrijeme cvatnje: ožujak - travanj.

Miris i okus: bez mirisa, a okus mladih izdanaka gorkast. Korijen ljutog i gorkog okusa.

Stanište: raste na toplim sunčanim kamenjarima, kamenim obroncima, u svijetlim toplim listopadnim primorskim šumama, šikarama, makijama.

Branje i prerada: u rano proljeće ili jesen vadimo korijen veprine i očistimo ga od zemlje, narežemo na štapiće ili kockice te sušimo na toplom zračnom mjestu, a možemo i od svježeg korijena praviti tinkturu od koje se izrađuje mast. Od mladih metličastih sočnih izdanaka možemo pripremati juhe, variva ili ih kiseliti.

Ljekoviti sadržaj: eterično ulje, steroidni saponin ruscin, ruskozid, aglikon ruskogenin, neoruskogenin, pirokatehol, spertein, fitosterol, vitamin P, treslovina, smola, holin, šećer, kalijeva sol.

Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike