Učionica
ZDRAVE PREHRAMBENE NAVIKE

Zajutrak čini djecu inteligentnijom
Objavljeno 25. kolovoza, 2017.

Sigurno ste čuli da je opasno preskakati doručak, no možda niste svjesni koliko je to opasno za vašu djecu.

Naime, istraživnja su pokazala da djeca koja redovito preskaču doručak imaju manje razvijen rječnik, slabija su u govornim vještinama i općenito lošija na testovima inteligencije od ostale djece.

- Djetinjstvo je kritično razdoblje u kojem se usvajaju prehrambene i životne navike, a one mogu imati značajne trenutačne ili dugoročne posljedice. Od toga se ne izuzimaju ni navike vezane uz doručak, a preskakanje doručka je već povezivano s brojnim nezdravim ponašanjima kao što su pušenje, učestalo konzumiranje alkohola i manjak tjelovježbe - rekao je vodeći istraživač Jianghong Liu.

Premda su već odavno poznate prehrambene i kognitivne koristi od doručka, ovo istraživanje je zapravo prvo koje se bavilo povezanošću doručkovanja i inteligencije. Istraživanjem je obuhvaćeno 1269 šestogodišnjaka u Kini, a bavilo se otkrivanjem ranih rizičnih čimbenika za kasnije zdravlje djece. U Kini se doručak vrlo rijetko izostavlja jer se smatra jednim od najvažnijih obroka u danu. Istraživači su otkrili da su djeca koja su redovito preskakala doručak imala 4,6 bodova manje na testovima inteligencije, za razliku od djece koja su gotovo redovito doručkovala. Učinkovitost u obavljanju zadatih zadataka je kod te djece također bila manja i to za 2,50 bodova, a njihove verbalne vještine bile su niže za 5,58 bodova.

Istraživači vjeruju da je doručak od posebne važnosti za manju djecu, čiji se mozak u kognitivnom smislu još uvijek brzo razvija. Nakon cjelonoćnog posta, mozak vapi za energijom i doručak je taj koji ga opskrbljuje gorivom potrebnim za dnevne aktivnosti. Istraživači su ponudili još jednu spoznaju: dječji mozak se dodatno razvija i time što djeca doručkuju u društvu obitelji. Sudjelovanje u razgovoru i slušanje razgovora odraslih širi dječji rječnik, proširuje njihove spoznaje i pomaže im u razumijevanju i tumačenju priča.

- Zbog toga što je adekvatna prehrana u ranom djetinjstvu povezana s višom inteligencijom u kasnijoj dobi djeteta, a što se opet povezuje sa smanjenim brojem poremećaja u njegovu ponašanju, boljom karijerom i uspješnijim društveno-ekonomskim statusom u odrasloj dobi, redovito doručkovanje definitivno bi moglo pridonijeti dugoročnom fizičkom i mentalnom zdravlju, kao i kvalitetnijem životu - kaže Liu.

Spoznaje o važnosti redovitog doručkovanja u ranom djetinjstvu imaju značajan utjecaj i na javno zdravstvo. Jedan od načina da se poveća broj učenika koji redovito doručkuju bio bi kasniji početak nastave, a drugi bi bio da se omogući doručak za svu djecu u školi.

Djeca koja su redovito preskakala doručak imala su 4,6 bodova manje na testovima inteligencije, za razliku od djece koja su gotovo redovito doručkovala. J.Kn.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana