Učionica
KAKO POMOĆI DJETETU U UČENJU

Naučite dijete da je zadaća obveza
Objavljeno 25. kolovoza, 2017.

Djeca bi, kad god je to moguće, trebala učiti i pisati domaću zadaću na istom mjestu. Mjesto za učenje i pisanje domaćih zadaća ne mora biti raskošno ni posebno uređeno.

Radna površina neka bude dovoljno velika i dovoljno osvijetljena.

Objasnite djetetu što točno očekujete od njega što se tiče učenja. Neka vaša očekivanja budu dovoljno visoka, ali i realna s obzirom na djetetove mogućnosti (npr. “Očekujem od tebe da redovito pišeš domaću zadaću”, “Očekujem da zapamtiš ili zapišeš što je za zadaću”, “Ako nešto ne razumiješ ili ako te nešto posebno zanima, uvijek pitaj”). Objasnite mu i zašto je to važno za njega i zašto je učenje korisno. Kao i pri pisanju domaće zadaće, i u učenju je potrebna dnevna rutina. Dakle, dijete treba učiti uvijek u otprilike isto doba dana. Pomozite djetetu da nauči kvalitetno organizirati svoje vrijeme. Dogovarajte se u koje će vrijeme pisati zadaća, učiti, odmarati se ili večerati. Svaki dan s njim pregledajte bilježnice kako biste dobili uvid što se radilo u školi. Omogućite djetetu da uči i izvan kuće i škole. Uputite ga u knjižnicu, na slobodne aktivnosti, likovne radionice i drugo. Pohvalite djetetov trud i napredak. Važnije je da je dijete spremno uložiti napor da bi riješilo zadatak i da je napredovalo nego kakvu je ocjenu dobilo. Ne zaboravite da djeca uče oponašanjem sebi bliskih ljudi koji su im važni, najčešće roditelja. Ako roditelji čitaju, pristojno komuniciraju s drugima, tolerantno raspravljaju o raznim idejama, dogovaraju se i pokazuju da cijene školu i učenje, i djeca će usvojiti takvo ponašanje.

Djetetu kojemu je to potrebno, svakako treba pomoći u pisanju domaćih zadaća, ali tako da mu se objasni ono što mu nije jasno, pomogne da uoči pogreške i samo ih ispravi. Nikako nemojte umjesto njega rješavati zadatke jer mu time šaljete poruku da ne vjerujete u njegove sposobnosti i navikavate ga da netko drugi radi umjesto njega. Nije ni nužno ni dobro neprekidno sjediti uz dijete dok uči ili piše zadaću. Važno je da ono zna da ste mu na raspolaganju i da vam se može obratiti za pomoć. Nemojte se nametati u onim zadatcima u kojima to nije potrebno. Djetetu je ponekad potrebno samo pregledati zadaću kako biste mu pružili osjećaj sigurnosti da je to dobro napravilo. Ako već želite nešto djetetu protumačiti, informirajte se kod učitelja/učiteljice kako to učiniti jer ćete tako izbjeći nesporazum do kojeg može doći ako isti sadržaj vi i učitelj/učiteljica poučavate na dva različita načina.

Kako biste izbjegli nesporazume s djetetom, dobro je dogovoriti se s njim kad će se pisati domaća zadaća (kad dođe iz škole, nakon ručka, nakon odmora, nakon slobodnih aktivnosti i sl.). Budite uporni u provedbi tog dogovora. Ugasite televizor i radio dok dijete piše zadaću. Vrijeme maksimalnog rada ovisi o dobi i osobinama djeteta. J.Kn.

Dijete treba učiti uvijek u otprilike isto doba dana

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODRŽANA 38. PROMOCIJA DOKTORA ZNANOSTI

Novih 116 doktora znanosti na Sveučilištu u Osijeku

2

MEDICINSKI FAKULTET OSIJEK

Perjanica biomedicine i zdravstva istočne Hrvatske

3

DONESENE UPISNE KVOTE SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Na osječke fakultete i odjele može se upisati novih 3829 studenata