Učionica
DJEČJA SOBA

Kako bojama pomoći školarcu
Objavljeno 25. kolovoza, 2017.

Bez obzira na to postaje li vaše dijete školarac ili to već jest, početak školske godine ujedno znači i promjene u životnome prostoru.

Naime, u dječjim je sobama potrebno stvoriti ambijent podjednako ugodan i za učenje i za zabavu, odnosno sobu urediti tako da se njezin/a mali/a vlasnik/ica u njemu opušta, druži s obitelji i prijateljima, ali i koncentrira na svakodnevne školske obveze. Dakle, dječja bi soba trebala biti funkcionalna i maštovita, a kako bi je dijete uistinu doživjelo kao svoj osobni prostor, važno je da i samo sudjeluje u njezinu kreiranju. Pri uređenju posebnu pozornost treba pokloniti nizu detalja (spol djeteta, položaj radnog stola, jasno definiran radni prostor i igraonica...), ali prije svega karakteru i općenito interesima djeteta te njegovu poimanju lijepoga. Budući da će i soba "rasti" zajedno s djetetom, odnosno da će određena dob zahtijevati preinake u prostoru, dječju je sobu najbolje opremiti modularnim namještajem koji je, prema sistemu lego-kockica, moguće dograđivati i premještati.

Bijela i crna

No, novo je ruho sobe najjednostavije (i najjeftinije) postići bojama. Nove boje dat će nov život već postojećem namještaju, zidovima i nezaobilaznim detaljima.

Čovjek bojama izražava svoje emocije, stanja i osobnost, a istraživanja su pokazala da su ljudi koji se okružuju živim bojama mnogo pozitivniji od onih koji pozornost poklanjaju tamnijim tonovima. S obzirom na specifičnost dječje sobe koja predstavlja mjesto za učenje, igru i odmor, boje treba mudro odabrati, odnosno upoznati njihov utjecaj na ljude.

U tom smislu dobro je znati da je bijela boja povezana sa svjetlom, dobrotom, nevinošću, čistoćom i djevičanstvom te se smatra bojom savršenstva. Bijelo znači sigurnost i, suprotno crnoj, obično ima pozitivno značenje. Može predstavljati uspješan početak, no previše bijele boje umara i može izazvati glavobolju. Crvena je boja vatre i krvi, pa je povezana s energijom, opasnošću, snagom, moći i odlučnosti, kao i sa strašću, željom i ljubavi. To je emocionalno intenzivna boja, potiče ljudski metabolizam, povećava ritam disanja i krvni tlak.

Narančasta boja u sebi spaja energiju crvene i sreću žute boje. Povezana je s radošću, sunčanošću i toplinom. Predstavlja entuzijazam, fascinantnost, sreću, kreativnost, odlučnost, privlačnost, uspjeh, ohrabrenje i podražaj. Narančasta je topla boja, pa daje osjećaj vrućine, ali, unatoč tome, nije toliko agresivna kao crvena. Potiče dotok kisika prema mozgu, ima okrepljujući efekt i potiče mentalnu aktivnost. Vrlo je prihvaćena među mlađom populacijom, učinkovita je pri podizanju mentalnih sposobnosti jer stimulira razgovor i kreativnost.

Žuta je boja sunca i povezana je sa srećom, radošću, intelektom i energijom. Stvara topao efekt, potiče veselje, mentalnu aktivnost i stvara energiju u mišićima. Ona potiče rad mozga, pomaže održavanju budnosti i poboljšava koncentraciju, intuiciju i razumijevanje, pa je dobar izbor za radne prostorije, ali je važno znati da je u ambijentu u kojem je previše žute teško opustiti se. Potvrđuje to i činjenica da mala djeca u žutim prostorijama više plaču.

Zelena i ljubičasta

Zelena je boja prirode, simbolizira rast, harmoniju, svježinu, plodnost, stvara unutrašnji mir i odmara vid.

Plava je boja neba i mora. Često se povezuje s dubinom i stabilnošću. Simbolizira povjerenje, odanost, mudrost, samopouzdanje, inteligenciju, vjeru, istinu i raj. Smatra se korisnom za um i tijelo - usporava ljudski metabolizam i stvara smirujući efekt. Snažno je povezana sa smirenjem, ali i potiče koncentraciju. Ljubičasta spaja stabilnost plave s energijom crvene boje, a simbolizira moć, plemstvo, luksuz i ambiciju. J.Kn.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana