Učionica
GIMNASTIKA

Najbolji sportski početak za svako dijete
Objavljeno 25. kolovoza, 2017.

Gimnastička rekreacija najprimjereniji je oblik sportske aktivnosti za djecu predškolske i školske dobi s obzirom na to da u jednom sjedinjuje vježbe ravnoteže, koordinacije i snage i bez sumnje izvrstan je početak bavljenja organiziranom tjelesnom aktivnošću još u najranijoj dobi.

Dobrobiti bavljenja gimnastikom su brojne, a o njima najbolje svjedoči i niz istraživanja. Kao jedna od najčešćih oblika rekreacije za djecu, gimnastika povećava pokretljivost tijela, gipkost pokreta, izoštravaju se refleksi i usklađuje koordinacija. Istovremeno dijete poboljšava svoje držanje, ali i ojačava strukturu kostiju, što je izuzetno važno s obzirom na sjedilački način života danas - djeca (ali i odrasli) sve manje vremena provode u šetnji i igri tako da organizirano bavljenje gimnastikom nadoknađuje izostanak tjelesne aktivnosti tijekom dana.

Redovito bavljenje gimnastičkom rekreacijom pomaže u razvoju socijalnih vještina koje će djetetu pomoći u svladavanju psihičkih i emotivnih izazova kako u djetinjstvu tako i u odrasloj dobi. Kako primjerice kvalitetno komunicirati s vršnjacima te kako uspješno slijediti upute trenera - samo su neke od vještina kojima dijete treba ovladati još u najranijoj dobi. Gimnastika osim toga vrlo uspješno pomaže najmlađima i u razvijanju samopouzdanja te osjećaja vlastite vrijednosti.

Gimnastika kao temelj zdravog i aktivnog života

Gimnastička rekreacija potaknut će kod djece koja se njome redovito bave niz pozitivnih promjena, fizičkih i psihičkih. Najvažniju odluku o tome hoće li se dijete uključiti u ovaj oblik sportske rekreacije imaju ponajprije mame i tate.

“Roditelji su prvi primjer i pokretači stupnja aktivnosti svoje djece. Odgovorni su za stvaranje navika aktivnog života, kretanje i igru u najranijoj životnoj dobi djeteta. Kako dijete odrasta, potrebno ga je usmjeravati bavljenju sportom i prepustiti stručnom vodstvu trenera i kineziologa. Prednosti gimnastike pred drugim sportskim aktivnostima za djecu su što se kroz specifične oblike vježbanja ravnomjerno jača cijelo tijelo, postiže fleksibilnost i stabilnost. Kreiraju se pozitivni motorički obrasci, uvježbava se ravnoteža, poboljšava koordinacija koja je važan faktor prevencije, ali i temelj za nadogradnju ako se dijete odluči baviti drugim sportovima u kasnijoj dobi“, ističe bacc. fizioterapije Ozana Pope – Gajić, vlasnica tvrtke Ergovita.

Današnji roditelji suočavaju se s velikim izazovima u odgoju svoje djece i često trebaju pomoć i savjete stručnih osoba. Treneri gimnastike često su se pokazali kao odlični "suodgojitelji" koji kroz gimnastiku na jednostavan i zabavan način uče najmlađe važnim životnim lekcijama.

Gimnastika za predškolce i školarce

Gimnastikom se dijete može početi baviti već u dobi od tri godine (ili čak i ranije uz asistenciju mame ili tate) kroz programe tzv. gimnastičkih igraonica gdje se uče osnovni gimnastički elementi. U sklopu treninga najmlađi vježbaju penjanje, kolutanje, skakanje te razvijaju osnovnu snagu cijelog tijela..

Trening školske djece uključuje vježbe snage i fleksibilnosti te učenje naprednijih elemenata na gimnastičkim spravama. Djecu se kroz igre natjecanja potiče na razvijanje timskog rada i osjećaja samopouzdanja, a istovremeno se stječu navike zdravog života te uviđa korisnost bavljenja sportom od najranije dobi. Na trenerima je odgovornost da gimnastičke treninge učinu izazovnima, ali i zabavnima za svaku starosnu skupinu pojedinačno tako da djeca neprestano imaju osjećaj postignuća i napretka učeći nove vještine.

Programi gimnastičke rekreacije za djecu predškolske i školske dobi provode se u Gimnastičkom društvu Osijek – Žito, Šećeranski dom – Frankopanska 99. Više informacija saznajte na www.gdosijek.hr ili pozivom na brojeve 031 213 538 ili 091 421 1188.
Možda ste propustili...

IZV. PROF. DR. SC. DUBRAVKA BOŽIĆ BOGOVIĆ, PRODEKANICA FILOZOFSKOG FAKULTETA ZA STUDIJSKE PROGRAME I CJELOŽIVOTNO OBRAZOVANJE

Novi studij sociologije izvrsno se kombinira i nadopunjava sa svim društvenim i humanističkim studijima

AKTIVNOSTI ZNANSTVENIKA S MEDICINSKOG FAKULTETA OSIJEK

Obilježen svjetski dan borbe protiv dječje paralize

PREDSTAVLJAMO NOVO VODSTVO SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Članovi nove Uprave Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJAMO NOVO VODSTVO SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Članovi nove Uprave Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2

OČEKIVANI ZAVRŠETAK RADOVA – U JESEN 2018. GODINE

U tijeku gradnja novog, trećeg studentskog paviljona u kampusu

3

PROF. DR. SC. KRISTIAN SABO PROČELNIK ODJELA ZA MATEMATIKU

Novi suvremeni preddiplomski studij Matematika i računarstvo bit će generator novog profila mladih ljudi