Novosti
PROSVJED NA OSJEČKOM PJEŠAČKOM MOSTU

Dvjestotinjak Osječana izviždalo
uvođenje poreza na nekretnine
Objavljeno 23. kolovoza, 2017.

Prosvjed protiv poreza na nekretnine održan u srijedu kasno poslijepodne na Pješačkom mostu okupio je između 200 i 300 Osječana koji su izrazili neslaganje s Vladinom namjerom da uvede novi namet. Skup je organizirala stranka Biraj bolje - Kristijan Šimičić, a među onima koji su držali transparente, a svi su bili napisani istim rukopisom, vidjeli smo i aktiviste Živog zida. Sa zvučnika su se mogle čuti lokalpatriotske i općedomoljubne pjesme (“Moj Osijek”, “Moja domovina” i “Lijepa li si”), a buku su upotpunjavali brojni sudionici prosvjeda koji su na Pješački most stigli sa zviždaljkama i vuvuzelama. Među transparentima isticale su se poruke “Bolje grob nego rob”, “Andreju, zašto? Warum? Why?”, “Ružan kao porez (narodna)”, “Dom je nepovrediv”, “Hrvatska u feudalnom dobu 2017.”. Vidjeli smo puno cijelih obitelji s malom djecom u rukama te građana svih dobi. Jedini govornik na skupu bio je predsjednik stranke Biraj bolje i gradski vijećnik Kristijan Šimičić.

- Slavonci napuštaju Slavoniju i odlaze u inozemstvo te moraju napuštati svoj dom kako bi prehranili svoje obitelji. I onda Slavoniji, umjesto da se pomogne, da se stvore radna mjesta, uvode se novi porezi. Škole nam ostaju bez učenika, vrtići bez djece, nisu li to prioriteti na kojima trebamo raditi? A što mi kao država radimo? Mi uvodimo nove poreze! Želimo li da se svi iz Hrvatske odsele ili da se svakome u Hrvatskoj omogući raditi i živjeti od svog rada, da Slavonac može ostati u Slavoniji? Cijela je Hrvatska u posljednjih nekoliko godina ostala bez 500.000 stanovnika. Koju nam poruku šalje Vlada najavom novog poreza? To je neodgovorno vođenje države i to nije ono što je volja građana - rekao je Šimičić.

Optužio je gradonačelnike da mudro šute o ovoj temi, jer će im novi porez povećati proračunske prihode za 15 posto te najavio održavanje prosvjeda diljem Hrvatske.

Susreli smo umirovljenog branitelja Darija Šimovića, koji nam je rekao da “Vlada obmanjuje građane tvrdeći da će ubuduće plaćati manje nego što su izdvajali za komunalnu naknadu, a otvoreno planira veće prihode od novog poreza”. Upozorio je da Vlada planira uvesti i plaćanje građevinske rente. “Ovo je kao da državi plaćamo stanarinu zbog toga što stanujemo u svojoj kući”, rekao nam je Šimović. Još jedan prosvjednik, Darko Rakitovac, rekao nam je kako je s “antropološkog, filozofskog i teološkog gledišta” to porez na samo ljudsko postojanje jer svatko od nas kao fizičko biće mora negdje biti. Dodao je da je riječ o “običnom kapitalističkom grabežu”. Mlada mama Katarina Šilovinac, koja sa suprugom i djecom živi u unajmljenom stanu, tvrdi kako će novi porez na nekretnine ciljati na sve što posjedujemo, što znači da ćemo plaćati porez i na garaže, šupe, pušnice i zemlju. “Na kraju ćemo svi živjeti u unajmljenom prostoru, nitko neće imati vlastiti dom, kao u Švicarskoj. Postat ćemo robovi poreza, plaćat ćemo porez kada kupimo kuću, dok smo živi, a nakon toga plaćat će i naša djeca. Za njih se borimo, zato smo tu”, rekla je Šilovinac. D.Celing

Andrej Plenković

premijer

Potrebno je dodatno informirati javnost

Premijer Andrej Plenković u srijedu je novinarima odgovorio na pitanje što će biti sa spornim porezom na nekretnine. “Stav je i mene kao predsjednika Vlade i užeg kabineta da je potrebno dodatno informirati hrvatsku javnost, održati nekoliko vrlo argumentiranih i temeljitih rasprava o tome porezu, njegovu karakteru i implikacijama, u krajnjoj liniji i o mogućim kalkulacijama eventualnih promjena u odnosu prema onome što ljudi danas plaćaju u kontekstu komunalne naknade i spomeničke rente. Kada se sve to dobro objasni, kada postignemo širi konsenzus i razumijevanje o vrsti toga poreza, tada ćemo razmišljati o daljnjim koracima”, rekao je premijer. Evidencija nekretnina ionako je nešto što treba napraviti, kazao je Plenković, te ocijenio kako ne vidi da će biti štete “od toga da se ažurira nešto što u ovom trenutku očito u brojnim jedinicama lokalne i područne samouprave nije potpuno”.

Možda ste propustili...

POZIV ETIČKOG POVJERENSTVA SUDIONICIMA IZBORNE KAMPANJE

Vodite računa o interesima djece