Novosti
SUMNJA SE DA SU NEKI OD POŽARA PODMETNUTI

Premijer: Detaljno će se istražiti uzroci požara
Objavljeno 23. kolovoza, 2017.

Vezani članci

JESMO LI HISTERIČNO DRUŠTVO?

Dežurni krivac traži se i u najtežim situacijama

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u srijedu kako je zbog indicija da su neki od brojnih požara koji ovog ljeta haraju Dalmacijom podmetnuti, zatražio detaljnu istragu njihovih uzroka, a nakon temeljite analize svih okolnosti bit će donesena odluka o daljnjim koracima, što bi moglo uključivati unaprjeđivanje rada Hrvatskih šuma, ali i svih ostalih nadležnih službi.

“Dao sam poseban nalog ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću da se detaljno istraže uzroci tih požara jer postoje indicije, evo neke smo i otkrili, da je dio tih požara podmetnut”, rekao je novinarima premijer Plenković, koji je u zgradi Rektorata zagrebačkog Sveučilišta nazočio 70. Međunarodnom sastanku predsjednika Europske udruge studenata prava (ELSA).

Ocijenio je kako je ovo najgora sezona požara u posljednjih 30-ak godina, a nakon nje bit će provedena temeljita analiza kako bi se osigurala bolja prevencija u budućnosti, a, naglasio je, "ako to znači unaprjeđivanje rada Hrvatskih šuma, mi ćemo naravno i to učiniti", dok će "svi oni koji su u bilo kojem segmentu nadležni, morati poboljšati svoju učinkovitost".

Vlada je kontinuirano u komunikaciji sa svima koji rade na suzbijanju i gašenju požara, rekao je premijer Plenković, te najavio odluku Vlade da se svima za izvanredne napore uruči posebna nagrada.

U srijedu je je na šibenskom Općinskom sudu dvojici maloljetnika koje je policija kazneno prijavila zbog izazivanja požara u ponedjeljak kod Radučića pokraj Nacionalnog parka Krka, određen jednomjesečni istražni zatvor. Maloljetnici koje je policija u utorak kazneno prijavila za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, jednoga zbog izazivanja požara paljenjem suhe trave upaljačem, a drugoga zbog poticanja prijatelja na to kazneno djelo, na sudu su aktivno iznosili svoju obranu, a tamo su bili i njihovi odvjetnici po službenoj dužnosti. Mladiće je policiji prijavio nadzornik NP Krka. Naime, nakon izbijanja požara u ponedjeljak iza 13 sati kod Radučića djelatnica Nacionalnog parka Krka primijetila je uz cestu skupinu mladića na biciklima koji su joj bili sumnjivi pa je o tome obavijestila kolege u parku. Nadzornik NP Krka, koji poznaje mještane obližnjeg sela Radići Donji, prepoznao je momke po opisu i potražio ih, nakon čega su mu priznali da je jedan od njih zapalio vatru. O svemu je obavijestio policiju koja je privela skupinu mladića i za dvojicu od njih utvrdila osnovanu sumnju da su odgovorni za izazivanje požara. D.Pav./H

DVA MUŠKARCA I ŽENA UHIĆENI ZBOG IZAZIVANJA POŽARA

Šibenska policija izvijestila je u srijedu da je uhitila dvojicu muškaraca i jednu ženu koje sumnjiči za izazivanje požara na području Šibensko-kninske županije. Kriminalističko istraživanje dovršeno je nad dvojicom muškaraca u dobi od 22 i 28 godina te 75-godišnjom ženom, koja je u utorak, spaljivanjem odjeće na otvorenom prostoru, izazvala požar u Biskupiji, izvijestila je šibenska policija. Mladić od 22 godine zatečen je kako cigaretom pali travu u mjestu Podumci u općini Unešić, a 28-godišnjak je u sedam navrata palio vatru s namjerom da izazove požar na području Knina.

Možda ste propustili...