Novosti
SLAVONIKA KREĆE U SMJERU BELOG MANASTIRA

Most Halasica - početak autoceste kroz Baranju
Objavljeno 24. kolovoza, 2017.
Natječaj su objavile Hrvatske autoceste, a vrijednost mu je 95 milijuna kuna

Gradnja autoceste A5, popularne Slavonike, nastavlja se i u Baranji, na potezu prema Belom Manastiru. Neće se odmah graditi na cijeloj dionici do jedinog baranjskog grada, nego će se, za početak, graditi most Halasica te sedam nadvožnjaka i putnih prijelaza - Adica, Sudaraš, Bolman, Jagodnjak, Krčevine, Mali Jagodnjak i Bezdan.

Hrvatske autoceste, investitor, objavile su početkom tjedna ovaj natječaj, a njegova je procijenjena vrijednost 95 milijuna kuna.

Dozvole

- Izgradnjom predmetnih nadvožnjaka i putnih prijelaza preko autoceste A5 omogućuje se odvijanje prometa državnom, županijskom i lokalnim cestama te je buduća izgradnja autoceste od Belog Manastira do mosta Drava, a koja je planirana u 2018. godini, neovisna o funkcioniranju prometa državnom, županijskom i lokalnim cestama - priopćili su iz HAC-a.

Most Halasica, duljine 800 metara, zapravo je sjeverni nastavak novog mosta preko Drave kod Osijeka, i njime će se autocesta preko obalnog (i poplavnog) pojasa u baranjsku ravnicu spustiti ispred Čeminca.

Predviđeno trajanje izgradnje mosta, nadvožnjaka i putnih prijelaza je 24 mjeseca, osim nadvožnjaka i putnog prijelaza Adica na državnoj cesti DC 517, čija je izgradnja planirana na 18 mjeseci zbog naknadnog postupka ishođenja građevinske dozvole. No, napominju u HAC-u, krajnji rok dovršetka radova i na tom objektu istovjetan je roku dovršetka ostalih objekata.

Paralelno s ovim, dakle, radit će se i na nastavku izgradnje trase do Belog Manastira, ishodit će se dozvole i projektna dokumentacija. Novim četverogodišnjim Programom građenja i održavanja javnih cesta predviđena je izgradnja punog profila ove dionice autoceste. Time su otklonjene sve dvojbe oko njezina izgleda. Podsjetimo, još nedavno razmišljalo se da se, zbog nedostatka novca, kroz Baranju izgradi “obična” cesta.

Početak ovih aktivnosti nosi i političku težinu, jer je gradnju ove autoceste vlada premijera Andreja Plenkovića uvrstila u svoj “Projekt Slavonija”.

Važan projekt

- Kao što smo i najavljivali, kreće se u dovršetak izgradnje koridora 5C od Osijeka prema Belom Manastiru. Projekt je to koji je iznimno važan za Osječko-baranjsku županiju, a zbog nekog je razloga godinama stavljan na stranu. Vodili smo niz razgovora upravo u vezi s nastavkom izgradnje koridora 5C i drago mi je što danas imamo vladu koja pokazuje interes za naše inicijative i za razvoj Slavonije i Baranje - komentira Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.

Ovakve investicije dobra su prilika i za slavonsku građevinsku operativu. Uostalom, u izgradnju gotovo svih dionica Slavonike do sada je bio uključen i Osijek-Koteks.

- Pregledali smo natječaj, zainteresirani smo za njega. Imamo sve reference samostalno se prijaviti - ističe Zoran Škorić, direktor Osijek-Koteksa. Na taj bi način u sljedeće dvije godine uposlili dobar dio svoje operative.

Prema programu Hrvatskih autocesta, do 2020. godine trebala bi biti završena tehnološka cjelina koridora 5C koja bi bila u prometu i pod naplatom od Belog Manastira preko Osijeka sa spojem na autocestu A3 i u nastavku preko graničnog prijelaza Svilaj spojena s Bosnom i Hercegovinom.

Dario KUŠTRO
AUTOCESTA A5 ILI SLAVONIKA

Izgradnja Slavonike, čija će ukupna duljina biti 88 kilometara, počela je 2005. godine. U studenome 2007. puštena je u redovni promet prva dionica, od odmorišta Sredanci (A3) do Đakova (23 km). Potom je otvorena dionica od Đakova do Osijeka (32,5 km), u travnju 2009. U 2012. godini počela je izgradnja mosta preko Drave, zapadno od Osijeka. U ožujku 2015. završena je i južna dionica Slavonike, od odmorišta Sredanci do Svilaja, odnosno graničnog prijelaza s BiH. Od rujna prošle godine ondje se, nastavno, radi i na mostu preko Save. Završetak se očekuje u 2019. godini. Trenutno je aktivno i gradilište na dionici čvor Osijek - most Drava (3,8 km), ta bi dionica trebala biti završena do sredine iduće godine.

Gradit će se most Halasica te sedam nadvožnjaka i putnih prijelaza - Adica, Sudaraš, Bolman, Jagodnjak, Krčevine, Mali Jagodnjak i Bezdan